Erdoğan'a 'İstenmeyen Kişi' tepkisi yağıyor!


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Erdoğan'a 'İstenmeyen Kişi' tepkisi yağıyor!

Son dakika.. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 10 büyükelçiliğin Kavala açıklamasıyla ilgili 'istenmeyen kişi' talimatıyla ilgili ilk tepki Norveç hükümetinden geldi; 'Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi gerektirecek hiçbir şey yapmadı..' Almanya 'Diğer 9 ülke yetkilileriyle 'yoğun görüş alışverişi' içindeyiz' açıklaması yaptı.. 10 ülkenin büyükelçisinin ‘persona non grata’ ilan edilmesi talimatı verdiğini söyledi. Peki ‘persona non grata’ ne anlama geliyor? Yansımaları ne olur? İşte Erdoğan'a gelen tepkiler ve açıklamalar

Takip Et

Erdoğan, 10 büyükelçinin AİHM kararına rağmen tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'yla ilgili açıklaması hakkında, "Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER

Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, "Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek bir şey yapmadı" dedi.

NTB haber ajansının aktardığına göre Maseide, Ankara'nın Avrupa İnsan Hakları Konsvansiyonu'na bağlı kalma taahhüdünde bulunan bir ülke olduğunu, ve ülkesinin Türkiye'ye demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uyması çağrısında bulunmaya devam edeceğini söyledi.

AFP, İsveç'ten de benzer bir açıklama geldiğini aktardı.

Almanya: Diğer 9 ülke yetkilileriyle 'yoğun görüş alışverişi' içindeyiz

Almanya Dışişleri Bakanı ise, diğer 9 ülke yetkilileriyle 'yoğun görüş alışverişi içinde olduklarını' söyledi.

Danimarka: İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz

Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Büyükelçi Danny Annan'ın Türkiye'yi terk etmesi yönünde kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığı aktarıldı. Açıklamada "İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz" denildi.

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü ve Hollandalı parlamenter Kati Piri de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek verdi. Kati Pari, Ankara'nın AİHM kararlarını uygulaması gerektiğini söyledi ve tüm AB'nin, 'istenmeyen kişi' ilan edilen büyükelçilere destek olması gerektiğini dile getirdi.

İsveç'te yayımlanan Hallandsposten gazetesine konuşan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Paul Levin, Türk hükümetinin olağan dışı bir tepkide bulunduğunu belirterek, bu durumun Erdoğan'ın baskı altında olduğuna işaret ettiği yorumunu yaptı.

ABD ve Fransa büyükelçilikleriyle, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

‘Persona non grata’ (İstenmeyen Kişi) ilan edilmesi ne anlama geliyor? Bundan sonra neler olabilir?

“Persona non grata (istenmeyen kişi) terimi; devletlerarası ilişkilerde bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması, ülkenin merkezi hükümeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi için kullanıyor. “İstenmeyen kişi”; kendisine verilen diplomatik dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı diplomata bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak biliniyor.

NE OLMUŞTU?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Eskişehir’de katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karara uyularak serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçinin ‘‘istenmeyen adam’’ ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini söylemişti.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin