Erdoğan açıkladı: 'Bütün pisliklerin kaynağı TİB' kapatacağız..


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Erdoğan açıkladı: 'Bütün pisliklerin kaynağı TİB' kapatacağız..

"Bütün pisliklerin kaynağı orası" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı(TİB) kapanacak açıklaması yaptı. Youtube, Facebook Google, Twitter gibi siteleri kurum dahilinde aldığı bir kararla anında kapatabilen, yani Türkiye'de internet ve tüm iletişim sistemlerinin tam kontrolünü elinden bulunduran TİB artık kapanacak.

Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün kapatılacağını açıkladığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), yine Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 2005 yılında kurulmuştu. TİB, bugüne kadar Yargıtay santralinin dinlenmesinden, Youtube’a erişimin tümden kesilmesine, Twitter yasaklarına kadar pekçok konuda öne çıkan kurum oldu. Görev alanı, “telefon dinlemek” ve “interneti izlemek” olan TİB’in yetkileri, zaman içinde çok genişletildi.

YARGITAY SANTRALİNİ DİNLEMİŞLERDİ

İlk Başkanlığını, eski Savcı Fethi Şimşek’in yaptığı kurum’un ilk vukuatı, Yargıtay Santralinin dinlendiğinin ortaya çıkması olmuştu. Fethi Şimşek o dönemde önce dinlemeyi inkar etmiş, ardından da Yargıtay santralinin “sistemi nedeniyle dinlenmesinin mümkün olamayacağını” öne sürmüştü. Ancak santralden yapılan tüm konuşmaların dinlendiği ortaya çıkmıştı.

VİDEOLAR YERİNE, YOUTUBE’U TÜMDEN KAPATIP TARİHE GEÇTİ

Fethi Şimşek döneminde TİB’in kamuoyuna gündemine gelmesine neden bir başka olay ise, Türkiye’den Youtube’a erişimin tümden engellenmesiydi. Mahkemelerin, Youtube’a yüklenmiş bazı videolar hakkında verdiği yasak kararları nedeniyle, bu videoların url’leri yerine, TİB tüm Youtube’a erişimi kapatmayı tercih etmişti.
Türkiye kamuoyundan gelen büyük tepki üzerine Youtube erişime açılmış, ilk başta yapılması gereken yapılarak, sadece zararlı içerikteki videolara erişim engeli konulmuştu.

“BAŞBAKAN 6 YIL DİNLENİLDİ” DEDİ, MAHKEMELİK OLDU

Fethi Şimşek’in adının karıştığı bir başka skandal olay ise, 2009 yılında “Başbakan altı yıl dinlenildi” açıklaması yapması olmuştu. Bu açıklamanın ardından açılan soruşturmada Savcılık’a ifade de veren Fethi Şimşek, daha sonra görevinden istifa etti. Yaklaşık bir yıl boyunca yerine atama yapılmadı. Başkanlık, vekaleten yönetildi. 2012 yılında ise, MİT kökenli Cemalettin Çelik Başkan olarak atandı.

YETKİLERİ, ERDOĞAN’IN TALİMATIYLA GENİŞLETİLDİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bağlı olarak görev yapan TİB, kısa ancak yargıtay dinlemesi gibi skandallar ve Youtube’a erişim engeli gibi büyük tepki çeken uygulamalara rağmen, zaman içinde daha da büyütüldü, yetkisi genişletildi. Gezi olaylarından sonra, 2014 yılının ilk aylarında Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde TBMM’den geçirilen yasa ile, TİB’e “mahkeme kararı olmaksızın” internette site kapatma yetkisi tanındı. Sadece bakanların talimatı ile site kapatmasının önü açıldı.

ABDULLAH GÜL’ÜN VETO ETTİĞİ YASA; TİB YASASI

O dönemde Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün itirazı üzerine, yasa TBMM’de yeniden görüşüldü ve kurumun site kapatabilmesi için mahkeme kararı zorunluluğu yeniden getirildi.

ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANI OLDU, GÜL’ÜN İTİRAZ ETTİĞİ HÜKÜMLER MECLİS’TEN ÇIKARILDI

2014 Ağustos ayında Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, daha önce Gül’ün TİB’e yetki veren yasada itiraz ettiği hükümler, yeniden AKP hükümeti tarafından Meclis gündemine alındı. Çıkarılan torba yasa ile, TİB’e mahkeme kararı olmaksızın site kapatma yetkisi tanındı. Sözkonusu yasa, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak imza atarak onayladığı ilk yasalardan biri olarak tarihe geçti.

TÜM SİTELERİ SORGUSUZ KAPATABİLEN BAŞKANLIK

TİB başkanlığı, internetin izlenmesinden ve denetiminden de sorumlu kamu kurumu olarak, sadece 2014 yılında 18 binden fazla internet sitesini erişime engelleyerek, tarihe geçti. Ancak kuruma kamuoyundan asıl tepki, 2014 yılında yerel seçimler sırasında getirdiği Twiter yasağı ile geldi. TİB kararıyla Türkiye’den Twitter’a ve Facebook’a erişim tamamen durduruldu.

TÜRKİYE'Yİ VPN KUCAĞINA ATAN KURUM

AKP hükümetinin TİB eliyle yürürlüğe koyduğu Twitter ve Facebook yasakları nedeniyle, Türk halkı internete “farklı yollardan girme yöntemi” olan VPN’i keşfetti. Twitter ve facebook yasakları boyunca vatandaşlar, “aslında olmadıkları bir yerdeki internet ağına kendilerini bağlayan” VPN ile, sosyal medya ağlarını kullanmayı sürdürdüler MİT, Emniyet ve Jandarma’nın ilgili birimlerinden birer temsilcinin de görev yaptığı TİB’in merkezi Ankara. Başkanlığın herhangi bir taşra teşkilatı ise bulunmuyor.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin