Bin dolar alan 10 dolar vergi verecek. Döviz alışverişinde vergi 5 kat artırıldı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Bin dolar alan 10 dolar vergi verecek. Döviz alışverişinde vergi 5 kat artırıldı

Kambiyo muamelelerinde döviz satış tutarı üzerinden yüzde 1 vergi alınması kararı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi gazetede yayımlandı. Döviz ve altın alım-satımında uygulanan vergi, 5 kat artırılarak binde 2'den yüzde 1 düzeyine yükseltildi. Buna göre bin dolar alan vatandaş 10 dolar, 100 gram altın alan da 1 gramını vergi olarak ödeyecek.. Karar, ‘Serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşma’ olarak yorumlandı.

Takip Et

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, finansman bonosundan alınan yüzde 10 düzeyindeki vergi yüzde 15’e çıkarılarak, mevduatın vergisi ile eşitlendi.

Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″den “yüzde 1” düzeyine yükseltildi. Bundan sonra her 100 dolar alımında 1 dolar vergi olarak verilecek. Bireysel yatırımcılar için finansman bonosunun vergisi de yükseltilirken, kurumsal yatırımcılar için vergi '0' olarak uygulanmaya devam edecek.

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla, kaynak sağlamak üzere yapılan düzenlemeler bugünden itibaren geçerli olacak.

İKTİDARDAN BAYRAM ŞEKERİ!
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “İktidardan bayram şekeri” yorumunu yaparak, “Döviz-altın alış- satış vergisi YÜZDE 500 artışla, BİNDE 2’den YÜZDE 1’e yükseltildi. Katar parası işe yaramadı. Bankalar, kuyumcular kapalı, sokağa çıkmak yasak ama iktidar bayram günü 3-5 dolar, 1-2 gram altın bulma derdinde! Demek durum çok vahim!” dedi.

Bundan sonra bin dolar alan 10 dolar vergi ödeyecek.

"BÜYÜK HATA"

Uzmanlar, bunu çok büyük bir hata olarak değerlendirdi; İnsanların vergi vermemek için elden dövizle ödeme yapmaya başlayacağı, işlemlerin kayıt dışına çıkacağı, tahtakale piyasasının tekrar hareketleneceği ve TL’nin kullanımı da bu karardan olumsuz etkileneceği uyarısı yaptı

PATRONLAR KAPSAM DIŞI BIRAKILDI
Sanayi Sicil Belgesi ve İhracatçı Birlikleri’ne üye olan patronlar ise bu döviz alıp satma vergisinden muaf tutuldu.

Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.

Banka Sigorta Muamele Vergisi’nde ise, altın ve döviz almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro vb yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi alınıyor.

Buna karşılık, şu kambiyo işlemlerde ise BSMV sıfır oranında uygulanıyor:

- Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları.

- Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları.

- Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları.

- Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları.

- İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları.

EKONOMİSTLER YORUMLADI

Hükümetin döviz alım ve satımında alınan vergi oranını yükseltilmesini ekonomi uzmanları şöyle yorumladı.

Uğur Gürses “Döviz Swap’ı peşinde koşan, son 10 yılın rekor döviz borçlanmasını yapan ekonomi yönetimi, vergi artışı ile vatandaşa ve şirketlere siz koşmayın diyor. TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor” diye yazdı.

Akademisyen Yalçın Karatepe ise “Sadece bayram sabahına uyanmadık. Döviz alımlarında 5 katına çıkarılan vergiye de uyandık. Binde 2 olan vergi %1’e yükseltildi. Artık 100 dolar kendiniz için alırken 1 dolar da devlete alacaksınız” dedi.

Mustafa Sönmez de “Nasıl bir sıkışmışlık! 1000 dolar alan 10 dolar da devlete verecek düzenlemesi getirdiler. TL’ye ve size güveni kalmayan bundan mı cayacak? Verecek %1'i yine alacak” yorumunu yaptı

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin