YSK Başkanı: Oy Zarfları kaldırılsın, Biometrik olsun


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
YSK Başkanı: Oy Zarfları kaldırılsın, Biometrik olsun

Son dakika haberi.. Erken veya baskın seçim tartışmalarının alevlendiren bir açıklama daha geldi.. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven daha önce söylediği 'dünyanın en güvenilir seçim sistemi bizde' açıklamasının aksine 'Biyometrik kimlik uygulamasına geçilmesi, oy zarfının kaldırılması gerekir. YSK buna hazır' ifadelerini kullandı. Güven'in sözleri kafaları karıştırdı..

Takip Et

TSK Başkanı Sadi Güven, görev süresinin dolmasıyla YSK Başkanlığından ayrılacak olan Güven, 7 yıllık görev süresini değerlendirdi, soruları yanıtladı.

YSK Başkanlığına 24 Ocak 2013'te 6 yıllık süre için seçildiğini hatırlatan Güven, daha sonra süresinin bir yıl uzatıldığını, 24 Ocak 2020'de 7 yıllık süresini tamamlayacağını aktardı.

EN GÜVENİLİR OY KULLANMA SİSTEMİ 'OY ZARFI VE ISLAK İMZA'

Sayım döküm cetvellerinin, sandık sonuç tutanaklarının, ilçe birleştirme, il birleştirme tutanaklarının siyasi partilerle paylaşıldığına değinen Güven, böylece siyasi partilere sandığı denetleme imkanı sunulduğuna işaret etti.

Güven, bu verilerin seçimlerden sonra da vatandaşların erişimine açıldığına, YSK'nin internet sitesine girenlerin oy kullanılan sandıklardaki ıslak imzalı tutanaklarına ulaşabileceğine, bunun da dünyada tek olduğuna dikkati çekti.

"OY ZARFLARI KALDIRILSIN"

Sadi Güven, 'oy zarfları kaldırılsın.. Biometrik kimlik uygulamasına geçilsin... dedi

Türkiye'de iptaller konusunda en büyük sıkıntılardan birisinin kapalı oy zarflarından kaynaklandığının altını çizen Güven, önerilerini şöyle anlattı:

"Dünyanın birçok yerinde zarf uygulaması kaldırıldı. Yasal mevzuat değişikliğiyle, sandıkların dışarıdan içerisi görünmeyecek şekle getirilmesi suretiyle zarfın kaldırılması gerekir. Böylece, zarflar nedeniyle oyların iptali ortadan kalkar. Dünyanın hiçbir yerinde artık bu yok. Bunun düzeltilmesi gerekir."

Siyasi partilerin üye kayıtlarını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tuttuğunu hatırlatan Güven, bu kayıtların YSK tarafından tutulmasının da seçim hukuku açısından iyi olacağını kaydetti.

"YSK BİOMETRİK KİMLİK UYGULAMASINA HAZIR"

Biyometrik kimlik uygulamasına bizim de geçmemiz gerekir. YSK buna hazır. Oy kullanmaya gelen kişinin biyometrik kimliğini gösterdiğinde, bilgisayarla kimin oy kullanmaya geldiğini müşahitlerin, sandık kurulu üyelerinin, vatandaşların kontrol imkanı olacaktır. Biyometrik kimlik uygulamasının bir an önce tamamlanması gerekir. Yurt dışında bu rahat bir şekilde kullanılıyor.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin