Teyit.org'tan Atatürk ve Hıfzıssıhha haberlerine hatalı teyit


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Teyit.org'tan Atatürk ve Hıfzıssıhha haberlerine hatalı teyit

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulan ve AKP hükümeti tarafından 2011 yılında kapatılan Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1938 yılındaki Kolera salgını nedeniyle Çin'e bedelsiz aşı gönderdi. Belgelerle ve haber kupürleriyle de doğrulanan olaya ilişkin teyit.org isimli site, hiçbir belge ve araştırmaya gerek duymadan 'bedelsiz virüs kiti' haberlerini 'yanlış' olarak işaretledi. Sadece editör yorumuyla yapılan hatalı 'teyit' sonrası bir çok haber sitesi, asılsız haber yaptırımıyla karşı karşıya kalırken teyit.org'un ilgili açıklamalarına tepki yağdı. Tepkiler sonrası ilgili hatalı teyitten Atatürk ile olan kısımlarının çıkarıldığı görüldü.

Takip Et

Teyit.org 'Çin, 2 milyon test kitinden 'Atatürk ödedi' diyerek ücret almadı' başlıklı haberler ile ilgili olarak hatalı bir 'YANLIŞ' teyidinde  bulundu.

1928 senesinde Atatürk'ün talimatıyla kurulan Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün kolera salgınana karşı geliştirdiği aşıyı 1938 senesinde Çin'e gönderdiği ortaya çıkmıştı.Yardım olayı devlet kurumlarınca ve dönemin haber kupürleriyle de belgelendi.

Bir gazetecinin sorusuna yanıt veren Bakan Koca 'test kitlerine para ödedik aldık' açıklaması yapmış olsa da, Corona virüs teşhisi için kullanılan test kitini üreten ABD-Çin merkezli BioEasy isimli firma, kitlerin alımında kaç para ücret ödendiğine dair herhangi bir belge-fatura bilgisini 'gizlilik' gerekçesiyle açıklamadı.

"ÜCRET ALINIP ALINMADIĞI KANITLANAMADI"

Buna göre test kitlerinin hepsinden veya bir kısmından ücret alınıp alınmadığı da kanıtlanamadı.

Teyit.org ise konuyu 'YANLIŞ' olarak işaretledi ve hatalı bir 'teyit' yaptı..

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın haber takip ettiği Facebook ve Google Haberler servisleri, haber teyitleri için destek aldığı lisanslı teyit.org'un 'hatalı teyiti' sonrası birçok haber sitesine 'asılsız haber' yaptırımı uyguladı.

Teyit.org'tan Atatürk ve Hıfzıssıhha haberlerine hatalı teyit
Teyit.org'tan Atatürk ve Hıfzıssıhha haberlerine hatalı teyit

TEPKİ YAĞDI: ATATÜRK'E OLAN DÜŞMANLIKLARINI TEYİT ETTİLER

Sosyal medyada paylaşılan onbinlerce paylaşım, görsel, video veya haberler, Teyit.org isimli sistemle gönüllü araştırmacılar tarafaından inceleniyor. Belgelerle ispatlanan bir içerik DOĞRU veya YANLIŞ olarak işaretleniyor; söz konusu teyit sonrası Facebook ve Google gibi önemli kurumlar da içeriği güvenilir, doğru ve yanlış olarak kabul edebiliyor.

Teyit.org'tan Atatürk ve Hıfzıssıhha haberlerine hatalı teyit
Teyit.org'tan Atatürk ve Hıfzıssıhha haberlerine hatalı teyit

Teyit org'un  'Çin, 2 milyon test kitinden 'Atatürk ödedi' diyerek ücret almadı' başlıklı haberleri hiç bir belgeye dayandırmadan sadece editör yorumuna dayanarak YANLIŞ olarak işaretlemesine tepki yağdı. Tepkiler sonrası söz konusu haberlerde yer alan Atatürk başlığı, teyit.org'dan kaldırıldı.

Teyit.org sitesinde yapılan tepki yorumlarından bazıları dikkat çekti; Bir çok kullanıcı, teyit.org'un güvenilirliğini yitirdiğini ifade ederken, yaşanan bu olağanüstü günlerde Atatürk ile ile ilgili bir haberin bu şekilde değerlendirilmesine 'Atatürk'e olan düşmanlıklarını teyit ettiler..' diyerek tepki gösterikleri görüldü.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin