Son dakika: Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı: Esnafa destek...


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Son dakika: Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı: Esnafa destek...

Kabine, yeni haftada Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Dört saat süren toplantının ana gündeminde corona virüs mücadele ve kira düzenlemesi yer aldı. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Yılbaşında 4 günlük sokağa çıkma yasağı kararını alındığı duyurdu. Yasak 31 Aralık günü saat 21'de başlayacak ve 4 Ocak'a kadar kesintisiz olarak devam edecek. Esnafa verilecek kira desteğiyle ilgili ise "3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız. İş yeri kira olan esnafımıza da büyükşehirlerde aylık 750 lira diğer şehirlerde ise 500 tl kira yardımı yapacağız. Önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza toplamda beş milyar TL bir hibe desteği vermeye planlıyoruz" açıklamasında bulundu

Takip Et

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu...
 

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

“Son dönemde Amerika’da ve Avrupa’da ülkemize yönelik yaptırım söylemlerinin artmış olması üzüntü vericidir. Halbuki Türkiye Avrupa Birliği’nde yaptırım değil; tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. Biz komşularıyla ya da herhangi bir ülkeyle çatışma içinde olmak isteyen bir ülke değiliz. Kimsenin hakkına el uzatmadığımız gibi kimsenin de hakkımıza el uzatmasına izin vermeyiz.”

“Türkiye tıpki bir asır önce Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’nun yaptığı gibi Azerbaycan halkının yanında olmuştur. 30 yıldır işgal altındaki Azerbaycan toprakları kurtarılmış, Dağlık Karabağ hasreti sona ermiştir. Dağlık Karabağ’ın kurtuluşuyla Kafkasya’da yeni bir dönemin kapısı aralanmıştır. Azerbaycan ziyaretimizde vatandaşlarımıza kimlikle ziyaret tanıyan protokolün imzalanmasına tanıklık ettik arttık pasaport yok, kimlikle gidip geleceğiz. Bu vesileyle değerli Aliyev kardeşime daveti için teşekkür ediyorum.”

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sürmekte olan Bütçe Görüşmeleri’nin meclisimize ve hükümetimize hayırlı olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanlığının bu 3. bütçesini salgın etkisinde hazırladık; ülkemizle ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılırken biz hep farklı bir değerlendirmede olduk. 2008 yılında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ciddi bir kriz yaşarken biz güçlenerek çıkacağımızı söylemiştik; nitekim öyle de oldu. Daha önce ülkemizle ilgili olumsuz tablolar çizen kurumlar, değerlendirmelerini bizim dediğimiz yere getirmeye başladılar. Üretimin ticaretin ve finansın tek merkezli hale dönüşmesinin sıkıntıları pandemide daha iyi göründü.”

“Aziz milletim küresel ekonomide belki de iktisat tarihine geçecek bir dönem yaşıyoruz. Salgınla başlayan ekonomik kriz tüm makro dengeleri derinden sarsıyor. Tüm bunların etkisiyle 2020’de küresel ekonominin yüzde 4’ün üzerinde küçülmesi bekleniyor. Nasıl bir küresel durumla karşılaşırsak karşılaşalım Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste ve yeni gelişen senaryolara karşı hazır durumdadır. Her durumda vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini iyi biliyoruz. Türkiye salgın sonrası döneme güçlü, dayanıklı ve rekabetçi bir durumda girmeye hazırlıklıdır. Vatandaşlarımızdan müsterih olmalarını istiyorum. Üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke olduk.”
“Eylülde işsizlik oranı geçen seneye göre 1,1 puan geriledi. Bununla birlikte henüz ülkemizin istihdam potansiyelini yeteri kadar harekete geçiremediğimizi biliyoruz.”

“İstihdam ve üretimi desteklemek için kredi imkanlarını desteklemeye yönelik pek çok paketi hayata geçirdik. Tüm vatandaşlarımızla birlikte esnafımızın, tüccarımızın, iş insanlarımızın yanında olduk. Verdiğimiz karşılıksız nakit desteklerinin tutarı 45 milyar lirayı buldu. Türkiye’de gerçekten çalışmak, işini büyütmek istediğini söyleyip devletten destek alamayan kimse yoktur. “

“Son zamanlarda Türk Lirası cinsi varlıklara olan güveni artırmak için piyasa dostu adımlar atıyoruz. Bu sayede kasım ayından itibaren Türk lirasının değerinde artış yaşandı. Tüm vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden Türk lirasına çevirmesini istiyorum.”

“İktidarda bulunduğumuz 18 yıl boyunca mali disiplinin korunmasına çok büyük hassasiyet gösterdik. Merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranını 2020 sonuna yüzde 4,9 olarak belirlemiştik; değerlendirmeler yüzde 4,5’in altında kapatacağımızı gösteriyor. Türkiye’de toplam borcun milli gelire oranı yüzde 167 ile yönetilebilir bir seviyede.”

“Aziz milletim güçlü yönlerimizin farkında olduğumuz gibi sıkıntılarımızı ve çözümleri de biliyoruz. Enflasyonla mücadelede oldukça önemli bir yer tutan kur riskini azaltacak politikaları hayata geçiriyoruz. Geçmişte enflasyonla nasıl mücadele ettiysek şimdi bunu tekrar sağlayacağız.”

“Bir süredir hazırlıklarını yapmakta olduğumuz reform paketini olgunlaştırıyoruz. İnşallah Bütçe Görüşmeleri’nden sonra meclise getireceğiz. Yatırım, hukuk, istihdam, adalet, güvenlik odaklı politikalarla ülkemizi salgın sonrası döneme hazır hale getirmeye çalışıyoruz.”

“Aziz milletim Türkiye’de kimi siyasi parti temsilcilerinin ve onlarla aynı amacı paylaşanların giderek daha pervasızca başvurduğu bir yöntem var: Yalanı silah olarak kullanmak. Kendi içlerinde yaşanan taciz, tecavüz, hırsızlık gibi olayları yalanla tersine çevirmeye çalışan bu zihniyeti milletimi takdirine bırakıyorum. Ana muhalefet liderinden bu tacizlerle ilgili, cinsel ilişkilerle ilgili bir açıklama duydunuz mu duymadınız. Ancak aynı kirli zihniyetin 83 milyonu ilgilendiren koronavirüs salgını gibi önemli bir meseleyi de manipüle etmesine izin vermeyeceğiz. Türkiye uluslararası kurullarla işbirliği içinde ve onların belirlediği standartlarla salgınla mücadelesine şeffaf bir şekilde yürütmektedir. Her fırsatta TAMAM diye ifade ettiğimiz Temizlik, Mesafe, Maske kurallarına riayet ederek süreci yönetiyoruz. Aldığımız tedbirleri sadece milletimizin hayatını ve geleceğini düşünerek alıyoruz. Bugünkü kabine toplantımızda alınan tedbirlerin sonuçlarını değerlendirdik; kısıtlamaların olumlu sonuçlarını görmeye başladık.”

“Salgının etkisinin en aza indirgenmesi için konaklamadan yeme içmeye kadar bir çok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerini 1 Haziran’a kadar uzattık. Esnafımıza kira desteği için hazırlığa başladık. Kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor; bu kişilere üç ay süreyle ayda bin lira destek yapacağız. Taksi, dolmuş, servis işetmecisi, kadın ve erkek kuaförü, pazarcı, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler bu destekten yararlanabilecek. Toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımıza sunuyoruz.”

“Önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz. Öte yandan tedbirler sayesinde dünyadaki pek çok yerin tersine ülkemizde vaka ve can kayıplarında artış yaşandığını görüyoruz. Yurt dışından temin edeceğimiz aşıları en kısa sürede vatandaşımızın kullanımına sunacağız. İnşallah bahar aylarında da kendi aşımıza kavuşacağız.”
“Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21’den 4 Ocak saat 5’e kadar kesintisiz uygulanacaktır.”

Son dakika: Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı: Esnafa destek...
Son dakika: Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı: Esnafa destek...
Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin