Son dakika: Ukrayna 'Pes' dedi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Son dakika: Ukrayna 'Pes' dedi

Rusya, Ukrayna’nın NATO üyelik sürecinin “ciddi bir güvenlik tehlikesi yarattığını” söyledi. 24 Şubat’ta Rusya – Ukrayna Savaşı başladı. Rusya – Ukrayna Savaşı 123 gündür devam ediyor. Ukrayna ordusu, 50 bin ölü, 62 bin yaralı ve 10 bin esir olmak üzere toplamda 122 binden fazla kayıp verdi... Ukraynalı yetkililer bunca kaybın ardından geri adım attı ve “NATO üyeliğinden vazgeçtik.” dedi.

Takip Et

Ukrayna ordusunun elindeki askeri teçhizatın yüzde 50’si yok oldu, geri kalanların ciddi bir kısmı ise hasar gördü.

14 milyon Ukraynalı evini terk etti.

Ukrayna’nın ekonomik kaybı ise 700 milyar doları geçti. Uzmanlar, Ukrayna’nın 1 trilyon dolardan büyük maddi zarara uğrayacağını öne sürdü.

Savaşa giden süreçte Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın NATO üyelik sürecini terk etmesini, Kırım’ın Rus toprağı olarak tanınmasını ve Donbas bölgesi için referandum talebinde bulundu.

Ukrayna, bu talepleri reddetti. ABD, İngiltere, Fransa ve diğer NATO ülkeleri, Ukrayna’ya 30 milyar dolarında silah yardımında bulundu. 30 binden fazla füze, yüzlerce tank, top, obüs, havan ve bir milyondan fazla mühimmat hibe etti. 

Ukrayna askerleri ABD-İngiltere-Fransa subayları tarafından eğitildi. Uydu aracılığı ile anlık istihbarat paylaşıldı.

Ancak Ukrayna, 123 gündür devam eden savaşın sonunda geri adım attı: “Nato üyeliğinden vazgeçtik.” 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Igor Zhovkva, Ukrayna’nın NATO üyelik sürecinden vazgeçtiğini duyurdu. Financial Times’a konuşan danışman, NATO’nun “ortaklık” tanımını değiştirmesini ve Rusya’yı “stratejik ortak” olarak görmeyi bırakmasını talep etti.

NATO üyeliğinin Ukrayna için gerçekçi olmadığını ifade eden Igor Zhovkva, Rusya – Ukrayna Savaşı’nın başlamasının sebebi olarak görülen NATO üyelik sürecinden resmen geri adım atıldığını duyurmuş oldu.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin