Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli

İBB'nin '5 bin yeni taksi plakası' teklifi UKOME'de valilik ve bakanlık temsilcilerinin oyuyla kabul edilmeyerek alt komisyona havale edildi. Teklif bir sonraki UKOME toplantısında yeniden görüşülecek

Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 5 bin yeni yeni sarı taksi plakası teklifini görüşeceği toplantı başladı. İBB'nin yeni taksi plakası teklifi, UKOME'de İBB temsilcilerinin oyuna karşılık valilik ve bakanlık temsilcilerinin oyuyla kabul edilmedi ve alt komisyona havale edildi.

Basına kapalı gerçekleştirilen UKOME toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Yavuz Erkut başkanlık yaptı.

Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli
Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli


Toplantıya oy hakkı bulunan İBB'den 11, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından 16 üyenin yanı sıra çok sayıda gözlemci katıldı.

Ana gündem maddesi 5 bin yeni taksi plakası olan UKOME toplantısında, taksi taşımacılığının düzenlenmesi, minibüslerin taksiye dönüştürülmesi, taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi, Silivri, Çatalca, Şile'deki "M" seri plakalı taksilerin "T" seri plaklalı taksi kapsamında değerlendirilmesi, turistik İstanbulkart düzenlenmesi, çeşitli ilçelerde yayalaştırma, park yerleri gibi teklifler ele alındı.

Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli
Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli

TEKLİF KABUL EDİLMEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Pendik Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Balyalı toplantıda alınan kararı, sosyal medya hesabından paylaştı. Balyalı, "Teklif ‘6 bin yeni taksi plakası’ olarak komisyona sunuldu. 6 bin yeni taksi plakası teklifi UKOME tarafından kabul edilmedi. Teklif alt komisyona havale edildi ve bir dahaki UKOME toplantısında tekrar görüşülecek" dedi.

"YANİ BU KARAR SİYASİ BİR KARARDIR"

Balyalı paylaşımında şunları söyledi: "UKOME’nin yapısının değişmesinin sonucu olarak Kurula sonradan eklenen Bakanlıkların görüşleriyle bu karar alındı. Yani bu karar siyasi bir karardır."

İLGİLİ HABER

İMAMOĞLU: İSTANBUL'UN YENİ TAKSİLERE İHTİYAÇ DUYDUĞU AÇIK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 5 bin yeni taksi projesiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Mevcut taksi düzeninin birkaç yüz kişiyi mutlu ettiğini ifade eden İmamoğlu, milyonların yıllardır mağdur olduğunu söylemişti.

İmamoğlu şu açıklamalarda bulunmuştu:

-- Bilimsel araştırmalarla üniversite raporlarıyla İstanbul’un yeni taksilere ihtiyaç duyduğu açıktır.

-- İstanbul halkının taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir.

-- Plaka fiyatlarıyla geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz.

-- Belki birkaç yüz kişi üzülecek ama binlerce taksi emekçisi ve milyonlarca İstanbullu bu güzel yeni taksi uygulamamızdan mutlu olacak.

-- Daha iyi bir şekilde İstanbullunun konforlu taksi kullanma hakkı konusunda hassas davranacağız.

İSTANBUL'A 5 BİN TAKSİ PROJESİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu 'Çalar Saat' programında 'İstanbul'a 5 bin taksi' projesinin detaylarını anlatmıştı.

İstanbul'da yaklaşık 30 yıldır yeni taksi plakası verilmediğini ifade eden İmamoğlu, "Toplam taksi sayımız, 17 bin 395. Yetmiyor, sıkıntı var. Bunu taksiciler de biliyor. Bazen taksi duraklarında insan taksi bulamıyor. Başka sistemler, korsanlar devreye giriyor" açıklamasını yapmıştı.

Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli
Son dakika: İBB'nin '5 bin yeni taksi' projesine UKOME engeli

İmamoğlu'nun açıklamasına göre, projede şu detaylar yer alıyor:

-- Elbise tek tip olacak, 3 vardiya çalışacak.

-- Herkes istediği gibi hareket edemeyecek.

-- 5 bin taksi elektronik sistemle donatılacak.

-- QR koduyla, İstanbulkart'la taksi parası ödenebilecek.

-- Özel tasarım taksi modeli yarışması başlatılacak.

-- Bu proje ile birlikte kiralama modeli getirilecek, taksinin sahibi İBB olacak.

İmamoğlu açıklamasında ayrıca, "Korunaklı, pandemi sürecine uygun, taksiciyle müdahalesi olmayan… Bildiğimiz sarı taksi olacak, tarife aynı, her şey aynı. Sadece hem taksi eksiğini gidereceğiz hem de bir taksi modeliyle aslında piyasayı dengede tutacağız. Taksici esnafı için de hem taksilerini yenilemeyle ilgili hem de bu yeni modelle taksicilerin güvenliğini sağlamayla ilgili de yarışma açacağız. Bir nevi İstanbul'a özgü taksi üretimine de start vermiş olacağız bu çalışmayla" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin