Son dakika: Cari açık belli oldu


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Son dakika: Cari açık belli oldu

Cari işlemler dengesi Mayıs ayında beklentilerin altında 151 milyon dolar fazla verirken, açık Ocak-Mayıs’ta 3.14 milyar dolar oldu. TCMB verilerine göre 12 aylık cari işlemler açığı ise 2.37 milyar dolar oldu.

Takip Et

TCMB açıklamasında, “Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 5.85 milyar dolar azalarak 706 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 594 milyon dolar artarak 2.3 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur” denildi.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise bir önceki yılın Mayıs ayında 1.2 milyar dolar açık vermişken, bu ayda 3.47 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 257 milyon dolar artarak 1.85 milyar dolara yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 194 milyon dolar artarak 1.3 milyar dolar oldu.

İkincil gelir dengesi kalemi kaynaklı çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 104 milyon dolar azalarak 27 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Net hata noksan kalemi Mayıs’ta 1.6 milyar dolar fazla verirken, resmi rezervlerde 3 milyar dolar artış oldu.

Geçen yılın ortalarına kadar yükselen cari açık, Türkiye ekonomisinin kırılganlığını artıran, ülkeyi spekülatif yabancı döviz akışına ihtiyaç duymasına sebep olan bir gelişme olarak görülüyordu.

Ancak geçen yıl TL’nin %30 civarında değer kaybederek ithalat maliyetlerinin arttığı ve cari açığın en önemli bileşeni olan dış ticaret açığında daralmaya neden olduğu kur krizinden bu yana cari açık önemli ölçüde daraldı.

REUTERS

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin