ABD askerleri Irak'tan çekiliyor mu: Açıklama geldi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
ABD askerleri Irak'tan çekiliyor mu: Açıklama geldi

Irak parlamentosunun, Irak’taki yabancı askeri birliklerin ülkeden gönderilmesi konusunda aldıkları kararın ertesinde; ABD askeri birlikleri, Irak hükümetini güvenli şekilde çekilmeye başlayacakları konusunda bilgilendirdi. ABD Savunma Bakanı Esper, Irak'tan çekileceklerine dair sosyal medyadaki mektubu yalanlayarak, "Irak'tan çekilmiyoruz; çekilme planımız da yok." dedi.

Takip Et

Son dakika haberine göre; ABD güçleri Iraklı yetkililere, "Çıkmaya hazırlanıyoruz" dedi ve güvenli çıkış konusunda bilgi verdi.

Irak’ta konuşlu ABD güçlerinin ülkeden çıkmaya yönelik prosedürleri hayata geçirmeye başladığı bildirildi.

Al Arabiya’nın aktardığına göre Irak makamlarına iletilen mesajda, “Koalisyon güçleri Irak’ta yeniden konuşlanma ve güvenli bir çıkış sağlamak için önlemler almalı. Bölgedeki helikopter uçuşlarında artış yaşanacak” ifadelerine yer verildi.

İLGİLİ HABER

Reuters’ın haberinde ise, “ABD öncülüğündeki koalisyon, önümüzdeki günlerde ve haftalarda güçlerini Irak’tan çekeceğini bildiridi” denildi.

BBC muhabiri Feras Kilani, sosyal medya hesabı üzerinden ABD’nin bilgilendirme metnini paylaştı.

Son dakika: ABD askerleri Irak'tan çıkıyor
Son dakika: ABD askerleri Irak'tan çıkıyor

 

ABD SAVUNMA BAKANI ESPER YALANLADI

ABD Savunma Bakanı Esper, Irak'tan çekileceklerine dair sosyal medyadaki mektubu yalanlayarak, "Irak'tan çekilmiyoruz; çekilme planımız da yok." dedi.

Koalisyon güçlerinin çekileceği haberlerinin ardından ABD Savunma Bakanı Mark Esper açıklama yaptı. Reuters’te yer alan habere göre Esper, ABD’nin Irak’tan çekilme planının olmadığını ve sosyal medyada dolaşan mektubun askerlerin yer değiştirmesiyle alakalı olabileceğini duyurdu.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise, konuya ilişkin açıklamasında söz konusu mektubun ‘yanlışlıkla’ paylaşıldığını belirtti.

Milley, “Bu mektup bir taslak. Bu bir hataydı, imzasızdı, açıklanmaması gerekiyordu… Çok kötü yazılmış, çekilmeyi ima ediyor, olan şey bu değil” dedi.

IRAK MECLİSİ KARAR ALMIŞTI
Dün Irak Meclisi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin, Bağdat’ta suikasta kurban gitmesinin ardından ilk oturumunu gerçekleştirmişti.

Oturumda, ABD askeri güçlerinin ülkeden çıkarılmasını isteyen yasa tasarısı, Meclis tarafından kabul edilmişti.

TRUMP ‘PARASI ÖDENMEZSE GİTMEYİZ’ DEMİŞTİ
ABD Başkanı Donald Trump, Bağdat yönetiminin ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemesi durumunda Irak’a yönelik ağır yaptırımların devreye gireceğini söylemişti.

Trump, “(Irak’ta) inanılmaz derecede pahalı bir hava üssümüz var. İnşa etmesi milyarlarca dolara mal oldu. Parasını ödemedikleri sürece bu üssü terk etmeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin