Santa Maria Kilisesi'ne saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Santa Maria Kilisesi'ne saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı yapıldı. Bir kişi hayatını kaybetti. Kilise saldırısında başından vurularak öldürülen kişinin 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan olduğu ortaya çıktı. Kilise içinde 78 adet boş kovan bulundu. Saldırının içerde ve ayin sırasında gerçekleşmiş olması din odaklı bir saldırı şüphelerini doğuruyor.. Saldırının terör kaynaklı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bu arada, saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı alındı. O Anlar ise güvenlik kameralarına yansıdı..

Takip Et

Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne gelen 2 kişi, içeride düzenlenen ayin sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle silahla ateş açtı. 

Saldırıda silahla vurulan ve 52 yaşında olduğu öğrenilen bir kişi hayatını kaybetti. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. 
Geniş bir alanda güvenlik şeridi çekerek inceleme yapan polis, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. 

Kiliseye giren iki saldırganın ateş ederek öldürdüğü kişinin kimliği belli oldu. Başından vurularak hayatını kaybeden kişinin 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan olduğu ortaya çıktı.

"AMCAM HAFİF ENGELLİYDİ"
Saldırıda ölen Tuncer Murat Cihan’in yeğeni konuştu.

Çağın Cihan, “Kendisi amcam olur. Sadece oraya ziyaret geldi ve tesadüfen ona denk geldi. Sade masum biriydi ve kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son iki aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu" dedi.

Santa Maria Kilisesi saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti
Santa Maria Kilisesi saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti

Saldırıyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış  ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz."


İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine gelerek incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konuya ilişkin açıklama yaptığını anımsatan Gül, şöyle konuştu: 

Hepimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 52 yaşında bir vatandaşımız vefat etti. 2 maskeli şahıs saldırıda bulundu. Bununla ilgili polisimizin, savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok. Tek bir kişiye saldırı olmuş. Bildiğimiz, içeri girilmiş ve içerideki bir kişiye saldırıda bulunulmuş. Bakanlarımız açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız olayı takip ediyor. İçişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız takip ediyor. Polisimiz, savcımız herkes görevini yapıyor. İçişleri Bakanlığımızın açıklaması olayın çerçevesini çiziyor. Bunun dışında çok söylenebilecek bir şey de yok." 

Santa Maria Kilisesi saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti
Santa Maria Kilisesi saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti

Bir gazetecinin, sosyal medyada Fatih Camisi'ndeki saldırıya atıfta bulunulduğunu aktarması üzerine Gül, şöyle devam etti:

"İKİ SAATLİK BİR OLAY"

"Hayır efendim. Şu an itibarıyla açıklanan bu bilgilerin dışında bir bilgi de yok. Bunun dışındaki paylaşılan diğer bilgilere de itibar etmeyelim." 

Gül, "Yabancı konsolosluklardan ya da elçiliklerden size gelen bir tepki var mı acaba, özellikle İtalyan Konsolosluğu ya da bir iletişim kuruldu mu?" sorusunu, "Hayır efendim. Biz kilisemizin baş pederiyle de görüştük. Ona da geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Dolayısıyla da olay daha çok yeni. Aşağı yukarı 2 saatlik bir olay. Herkes görevini yapıyor. İnşallah failler de bulunup adli makamlara çıkartılacaktır." diye cevapladı.  

​"Rastgele bir ateş söz konusu değil, hedefe alınan bir kişi üzerinden mi saldırı var?" sorusunu ise Vali Gül, "Burada ne dersek diyelim hüküm tesis etmiş olacağız. Söylediğimiz nokta bu. 2 tane maskeli kişi içeri giriyor ve bir kişiye ateş ediyorlar. O kişi de hayatını kaybediyor. Polis ve savcılığımız bu konuda araştırmalara devam ediyor." şeklinde yanıtladı.

(İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, silahlı saldırı sonrası eşiyle birlikte kiliseye ziyarette bulundu.)

Santa Maria Kilisesi saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti
Santa Maria Kilisesi saldırı: 1 Kişi hayatını kaybetti

EKREM İMAMOĞLU AÇIKLAMA YAPTI
Saldırıya ilişkin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olay yerine giderek incelemelerde bulundu, İncelemelerinin ardından açıklama yaptı. İmamoğlu, saldırıya ilişkin "Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi'nde yapılan pazar ayinine yönelik silahlı saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybeden C.T’ye Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN KONSOLOSLUK İLE GÖRÜŞTÜ
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırıya ilişkin bilgi aldığını ve ilgili makamlarla görüşmeler gerçekleştirdiğini şu ifadelerle aktardı;

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde meydana gelen saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Sayın Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Sayın Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Witold Lesniak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi."

Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Sayın Cumhurbaşkanımız, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti.

 

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin