Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna askerlerine "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün" çağrısında bulundu. Rusya, Ukrayna genelindeki Ukrayna Askeri bölgelerini füze saldırılarıyla vuruyor.. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuluyor. Son olarak, Ukrayna ordusu, Doğu Ukrayna'da 5 Rus uçağının ve Rus 1 helikopterinin vurulduğunu açıkladı ancak Rusya haberleri yalanladı. Ukrayna'da başkent Kiev dahil birçok kentte patlama sesleri duyuluyor. Ukraynalı politikacıları sosyal medya ve canlı haber kanallarına çıkarak tüm dünyadan yardım beklediklerini duyururken 'Putin'in hedefi sadece Ukrayna değil Avrupa ve Balkan ülkelerinin tamamıdır' açıklamaları yapıyor..

Takip Et

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde “askeri bir operasyonun” başladığını duyurdu.

Putin’in televizyonda yayımlanan duyurusu esnasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Ukrayna kriziyle ilgili acil toplanmıştı. Dün gece Rusya'dan Donbas'a saldırı yaşanırken işte yaşananlar:

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde olan BBC Doğu Avrupa Muhabiri Sarah Rainsford, bölgede büyük bir patlamanın duyulduğunu söyledi.

Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı
Ukrayna medyasında yer alan bilgilere göre, ülkede bombalanan alanlar haritada böyle gösterildi. 

Çok sayıda kentte patlama sesleri duyuldu
Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki muharebe bölgesinde bulunan Ukraynalı askerlere silahlarını bırakıp evlerine dönmeleri çağrısında bulundu.

BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, kentte beş ila altı "patlama" duyduğunu bildirdi. Adams, ülkenin başka yerlerinde de patlamalar olduğunu yönelik haberler geldiğini aktardı.

AFP haber ajansı, Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol şehrinde patlamalar duyulduğunu bildirdi.

"Tam teşekküllü işgal başladı"
Ukrayna'nın BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı" dedi.

Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı
Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba "Putin, Ukrayna'ya tam teşekküllü işgal başlattı" dedi.

Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Putin, Ukrayna'ya tam teşekküllü işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri saldırı altında.  Bu bir saldırı savaşı. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalı. Harekete geçme zamanı" yazdı.

DAKİKA DAKİKA UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI NASIL BAŞLADI?

Rusya-Ukrayna krizinde 24 Şubat'ta öne çıkanlar gelişmeler şu şekilde:

09.16: İtalya Başbakanı Draghi, Rusya'nın Ukrayna saldırısının "gereksiz ve yersiz" olduğunu söyledi.

09.14: Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu

09.09: Dışişleri Bakanlığı: "Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır."


09.04: Almanya Ekonomi Bakanı, Rusya'nın Ukrayna saldırısının ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını söyledi.

09.03: Ria haber ajansının haberine göre; Rusya, Rus uçaklarının Ukrayna tarafından düşürüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı
Putin işgal emri verdi: Ukrayna-Rusya savaşı resmen başladı

08.47: Ukrayna ordusu, 5 Rus uçağı ile 1 helikopterin düşürüldüğünü açıkladı. Rusya bu açıklamayı yalanladı.

08.33: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. Biden, "Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz" dedi. 

08.16: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı.

08.09: Odessa'da benzin kuyrukları oluşmaya başladı.

08.08: Zelenskiy, "Rus füze saldırıları Ukrayna altyapısını ve sınır muhafızlarını vurdu" dedi.

08.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Kiev'in genel görünümü.

08.02: Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ukrayna Türkiye'den yardım istedi
07.45:
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ise, "Rusya, Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı. Stratejik ortağımız Türkiye'yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.

07.59: Rusya Savunma Bakanlığı: Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunun altyapısı etkisiz hale getiriyor. Siviller vurulmuyor.

07.54: Zelenskiy, ülkenin tüm bölgelerinde sıkıyönetim ilan edileceğini söyledi.

07.48: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği ve sayısız sivilin hayatını riske atan pervasız saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. #NATO Müttefikler Rusya'nın yenilenen saldırganlığını ele almak için bir araya gelecekler" dedi.

07.05: Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kyslytsya, "Savaş suçluları için araf yoktur, doğrudan cehenneme giderler" dedi. Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı. Nebizia, operasyonun Ukrayna halkına karşı değil Kiev'deki juntaya karşı olduğunu söyledi.

"UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI;  UKRAYNA KENDİNİ SAVUNACAK VE KAZANACAK"


07.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı.

06.33: ABD Başkanı Biden, Rusya'nın başlattığı operasyonuna karşı açıklamada bulundu: "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir."

Putin harekatı böyle duyurdu

06.20: Putin yaptığı açıklamada, "Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor" ifadelerine yer verdi.

06.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu.

06.06: Ukrayna'nın Dombas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

06.01: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

03.50: Rusya, havacılara gönderdiği nota (NOTAM) ile, Ukrayna'nın doğu sınırındaki Rostov uçuş bilgi bölgesinde bir kısım hava sahasını kapattı.

03.07: Beyaz Saray, G7 liderlerinin bugün, Ukrayna ve Rusya'daki durumu görüşmek için video-konferans yöntemi ile toplanacağını duyurdu.

03.00: Reuters'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün 17.30'da "Ukrayna" gündemiyle toplanacak.

02.45: Sputnik'in haberine göre Avrupa Birliği, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ve Sputnik ile RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan'ın da aralarında olduğu 555 kişi ve 52 kuruma yönelik yaptırımları onayladı.

02.17: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğini tekrarladı.

02.10: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın günün erken saatlerinde ilan ettiği OHAL'i gerekçe göstererek, şu anda Ukrayna'da bulunan Fransız vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi. Bakanlık ayrıca, bir sonraki duyuruya kadar Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.


01.55: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı onayladığını ve Putin'in, görüşme davetine yanıt vermediğini söyledi. Zelenskiy, Ukrayna sınırında 200 bin Rus askeri olduğunu belirtti. Zelenskiy, bu sözleri Telegram'da yayınlanan ve hem Ukraynaca hem de Rusça konuştuğu 10 dakikalık bir ulusa sesleniş konuşmasında söyledi.

01.50: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasına başladı.

01.14: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ayrılıkçı liderlerin Moskova'dan askeri yardım istemesinin güvenlik durumuna yönelik gerilimi daha da artırdığını söyledi ve acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey toplantısı talep etti.

01.00: Ukrayna'da OHAL uygulaması başladı.

00.41: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Rusya'nın adımlarına sert ekonomik yaptırımlarla yanıt vereceklerini ancak Başkan Joe Biden'ın hiçbir senaryoda Rusya ile savaşmaları için Ukrayna'ya Amerikan askerlerini göndermeyeceğini açıkladı.

00.35: Ukrayna’nın doğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donbas bölgesinden Rusya'ya tahliye edilenlerin sayısı 100 bine yaklaşırken askeri hareketlilik de artıyor. Anadolu Ajansı (AA) Rus ordusuna ait tankların Donbas'ta olduğuna dair fotoğraflar servis etti. 

00.24: Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı liderler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak yardım istediklerini söyledi.

Mektupta, "Donbas'ta sivil kayıplar yaşandığına" işaret edildiğini kaydeden Peskov, "Yönetimler, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve oluşumlarının saldırganlığını püskürtmek için Rusya başkanından yardım istediler" ifadesini kullandı.

00.02: Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı liderler Rusya Devlet Başkanı Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin