Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı

Son dakika..İki defa ertelenen Pentagon açıklaması bu kez ertelenmedi.. Türkiye saatiyle 22:00'de başlayan Pentagon açıklamasında Türkiye'nin F-35 programından çıkarıldığı açıklandı.

Takip Et

Pentagon’dan yapılan açıklamada, program ortaklarıyla gerçekleştirilen görüş alışverişi sonrasında Türkiye’nin S-400 satın alarak F-35 programını tehlikeye atabileceği ve bu nedenle Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması konusunda anlaşıldığı belirtildi.

“Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz” denilen açıklamada, “Kaçınmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir konuydu. İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Ama Türkiye’yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz değil” ifadesi kullanıldı.

Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı
Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı

Türkiye’nin ekonomik olarak da etkileneceğini belirten Pentagon çalışanı Ellen Lord, “Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak” açıklamasında bulundu.

Açıklamada ayrıca F-35 eğitim programı kapsamında ABD’de bulunan pilotlar ve personelin Temmuz sonu itibariyle ülkeyi terk edeceği ifade edildi.

İKİ KEZ ERTELENMİŞTİ

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geçtiğimiz pazartesi yapılması beklenen açıklamanın ikinci kez iptal edildiği belirtilmişti. Erteleme sonrası ABD’li gazeteci Paul McLeary, “Pentagon, programındaki S-400 ve Türkiye konulu basın toplantısını ikinci kez iptal etti. Önce açıklama yapılacağını duyurdular, 30 dakika sonra da iptal ettiler. İşler hiç iyi gitmiyor” yorumunu yapmıştı.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin