Milyonlarca vatandaş bu haberi bekliyor: Asgari ücret kaç TL olacak


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Milyonlarca vatandaş bu haberi bekliyor: Asgari ücret kaç TL olacak

Son dakika.. Milyonlarca asgari ücretlinin tedirgin bekleyişi sürüyor.. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısı başladı. Peki 2019 yılı için asgari ücret kaç TL olacak?

Takip Et

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki üçüncü toplantısı bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapılıyor. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

TÜRK-İŞ: :BİZ BU OYUNDA OLMAYIZ..

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "Biz 8 milyonu ilgilendiren bir rakamı belirlemek üzere çalışıyoruz. Makul, kabul edilebilir bir rakam olursa asgari ücretli ve biz mutlu oluruz, altına imza atarız. Ortak bir karara imza atalım istiyoruz" dedi. Atalay, "İyi bir rakam olursa arkadaşlarıma imzalanması yönünde talimat vereceğim. İyi bir rakam olmazsa biz bu oyunda olmayız" ifadelerini kullandı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "TÜİK'in raporunu inceleyeceğiz. Tüm kriterleri dikkate alarak görüşümüzü belirteceğiz" dedi. 

İşçi ve işveren arasındaki pazarlıkların başlaması bakımından belirleyici olan, bir işçinin asgari geçim tutarının Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) bugün komisyonla paylaşılması bekleniyor.  Bu rakamın, gerek işçi gerekse de işveren tarafının tekliflerinin somutlaşması ve pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici niteliği bulunuyor.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantının ardından komisyon, sırasıyla işveren ve işçi ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin