Merkez Bankası'dan yeni dolar hamlesi: Reeskont


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Merkez Bankası'dan yeni dolar hamlesi: Reeskont

Merkez Bankası ihracat reeskont kredi ödemelerinde dolar kurunu 4,20'ye, euro kurunu ise 4,90'a sabitledi. Peki Reeskont nedir?

Takip Et

Merkez Bankası ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi.

TCMB açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

"25 Mayıs'tan önce kullanılan ve 31 Temmuz'a (dahil) kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4,2000, euro için 4,9000, İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir."

DOLAR KURU KAÇ TL OLDU?

Dolar BUgün Kaç TL Oldu - Kur Fiyatlarında Son Durum
Dolar Kuru 4.70 TL'den, Euro 5.49 TL'den işlem görüyor (25.05.2018)

TCMB'nin açıklaması sonrası kur ilk etapta 4.70'in altına geriledi ancak burada tutunamayarak yeniden 4,72'yi aştı.

25.05.18’den önce kullanılan ve 31.07.18’e (dahil) kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, $ için 4,20, € için 4,90, £ için 5,60 kuru kullanılarak TL olarak yapılabilmesine olanak tanındı. Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) May 25, 2018
 

REESKONT NEDİR?

Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade eder. 

Reeskont ve avans işlemleri, Merkez Bankası Kanunu’nun 45. maddesine göre düzenlenmiştir.

Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebilir. Türkiye’de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenir. Bunun yanında, reeskont kredilerinin en yüksek sınırı ve kredi türlerine göre limitleri, para politikası ilkeleri doğrultusunda yine Banka tarafından konulur.

Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize "reeskont faiz oranı" adı verilmektedir. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebilmektedir. 

Avans için teminat olarak alınan bu senetler; ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahvillerdir. Ekonomideki para arzı ve kredi genişlemesi dikkate alınarak belirlenen reeskont faiz oranı, mevcut durumda uygulanan para politikası kapsamında bir para politikası aracı olarak önemini kaybetmiştir.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin