Libya Türkiye'ye ait İHA Düşürdü: Türk gemilerine ateş emri verdi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Libya Türkiye'ye ait İHA Düşürdü: Türk gemilerine ateş emri verdi

Son dakika.. Libya'da neler oluyor.. Suudi Arabistan ve Mısır'ın desteklediği Libya, Türkiye'ye ait bir İnsansız Hava Aracını (İHA) düşürdüğünü öne sürdü. Öte yandan General Hafter'e bağlı militanların sözcüsü Ahmet el Mismari Libya'daki tüm Türkler için tutuklama emri verildiğini ve Libya karasularındaki ticari ve askeri Türk gemilerine ateş emri verildiğini duyurdu.. Yabancı basına yansıyan haberlere ilişkin henüz Türkiye'den resmi bir açıklama yapılmadı..

Takip Et

Libya’nın doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter hava savunma sistemlerinin Trablus’ta BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Hafter İHA’nın Türkiye’de üretildiğini söyledi.

Hafter güçlerine göre, sözkonusu İHA, Libya Ulusal Ordusu’na saldırı girişiminde bulunduktan sonra Trablus Havalimanı’na giden yolun üzerinde düşürüldü.

Hafter’in sözcüsü Ahmed Mismari de Türkiye’den başkent Trablus’a herhangi bir ticari uçuşa izin vermeyeceklerini söyledi. Aynı yasağın ülkedeki limanlarda Türk gemilerine de uygulanacağını belirten Mismari, Libya Ulusal Ordusu’nun ülkedeki Türk askeri varlığını da hedef alacağını belirtti.

İLGİLİ HABER

Reuters ve AFP gibi uluslararası ajansların ‘son dakika’ olarak geçtiği haberlere göre General Hafter’e bağlı güçlerin sözcüsü, Türk hedeflerin düşman olarak tanımlandığını söyledi.

KİM BUNLAR?

Diplomatik kaynaklar Türkiye’nin Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz es-Serrac’a İHA ve askeri araç  desteğinde bulunduğunu belirtirken, Libya Ulusal Ordusu ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan askeri destek alıyor.

Hafter’e bağlı güçler Trablus’un kontrolünü ele geçirememiş ancak hava sahasında kontrolün büyük kısmını sağlamayı başarmıştı. Birçok kez de Trablus havalimanına saldırıda bulunmuştu.

Hafter güçleri Trablus’un güneydoğusundaki Tarhuna bölgesini elinde tutuyor.

KADDAFİ SONRASI ÜLKE BÖLÜNDÜ

Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da birden fazla yönetim bulunuyor.

Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü.

Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.

Öte yandan IŞİD'in 2015'te varlığını hissettirdiği ülkede, örgüte bağlı savaşçılar Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentini ele geçirdi. Ancak Türkiye'nin de desteklediği Misratalı güçler, IŞİD'i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırdı.

Kim kimi destekliyor?
Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve kısmen Rusya'dan destek buluyor.

Büyük silahlı güçler
Akdeniz'e kıyısı bulunan 6,5 milyon nüfuslu petrol ülkesi Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinin ardından yüzlerce irili ufaklı silahlı grup faaliyet göstermeye başladı.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin