Koronavirüs (COVID-19) Hakkında Doğru Sağlık Bilgileri


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Koronavirüs (COVID-19) Hakkında Doğru Sağlık Bilgileri

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüs hastalığına ilişkin olarak anlık ve güvenilir bilgileri internet sitesinden paylaşıyor. Koronavirüs (COVID-19) ve genel sağlık sorunlarıyla ilgili çok sayıda konuşmayı yönetmek, özellikle de gerçeklerle uydurma bilgileri birbirinden ayırmaya çalışırken zor olabilir. Koronavirüsün önlenmesi konusunda arkadaşlarınızla paylaşmak için güvenilir içerikler arıyorsanız veya virüsle ilgili endişelerle mücadele ediyorsanız, önde gelen sağlık kuruluşlarının sağladığı bazı faydalı bilgileri bir araya getirdik.

Takip Et

Hastalığı önleme
- Ellerinizi sık sık ve en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın. Su ve sabun kullanabilecek durumda değilseniz, en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın.

- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.

- Hasta kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçının.

- Kolunuzun iç kısmına doğru öksürün veya hapşırın ya da bir peçete kullanın. Peçeteyi hemen kapaklı bir çöp kutusuna atın ve ardından ellerinizi temizleyin.

- Yaşadığınız alanları dezenfektan ile düzenli olarak temizleyin. Örneğin, mutfak tezgahlarını ve çalışma masalarını daima temizleyin.

Koronavirüs (COVID-19) Hakkında Doğru Sağlık Bilgileri
Koronavirüs (COVID-19) Belirtileri

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız

- Ateşiniz varsa ve/veya öksürüyorsanız seyahat etmekten kaçının. Eve geldiğinizde, bir sağlık uzmanıyla iletişime geçin ve nereden geldiğinizi söyleyin.

- İyi hissetmiyorsanız evde kalın ve sağlık hizmetleri sağlayıcınızı arayın.

Maskeler hakkında
Şu durumlarda maske takın:

- COVID-19 hastalarını tedavi eden bir sağlık çalışanıysanız.
- Sağlıklıysanız ancak koronavirüs enfeksiyonu şüphesi taşıyan bir kişiyle ilgileniyorsanız.

Öksürüyorsanız veya hapşırıyorsanız.
- Maskeler, ancak eller alkol bazlı bir el temizleyicisi ya da su ve sabunla sık sık temizlendiğinde etkilidir. Maske takıyorsanız, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) internet sitesinde paylaşıldığı şekilde kullanmalı ve uygun şekilde çöpe atmalısınız.

Artan endişe veya korkuyla başa çıkma

- Endişeli, stresli veya korkmuş olabileceğinizi biliyoruz. Dikkate almanız ve çevrenizdekilerle paylaşmanız gereken önemli şeylerden bazıları şunlardır:

- Bir kriz sırasında üzgün, stresli, kafası karışık, korkmuş veya sinirli hissetmek normaldir. Arkadaşlarınız, aileniz veya yakınlarınız gibi güvenilir kişilerle konuşmak faydalı olabilir.

- Evde kalmanız gerekiyorsa, düzgün beslenme, uyku ve egzersiz dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin. Evdeyken sevdiklerinizle e-posta ve telefon yoluyla bağlantıda kalın ve destek için daha geniş Facebook topluluğunuzla bağlantı kurun.

- Duygularınızla başa çıkmak için sigara, alkol veya diğer uyuşturucu maddeleri kullanmayın.

- Bunalmış hissederseniz, bir sağlık çalışanıyla veya danışmanla görüşün. Gerektiğinde, fiziksel ve ruhsal sağlık ihtiyaçlarınız için nereye gideceğinizi ve nasıl yardım arayacağınızı planlayın.

Gerçekleri öğrenin. Uygun önlemleri alabilmeniz için içinde bulunduğunuz riski doğru şekilde belirlemenize yardımcı olacak bilgileri edinin. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) internet sitesi veya yerel ya da devlete ait bir kamu sağlığı kurumu gibi güvenebileceğiniz bir kaynak bulun.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin