İzmir depreminde can kaybı 91, yaralı ise 994'e yükseldi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
İzmir depreminde can kaybı 91, yaralı ise 994'e yükseldi

İzmir‘de 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Seferihisar açıkları olan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 91’e yükselirken, yaralı sayısı ise 994 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir’de ağır hasarlı 26 binanın acil olarak yıkılacağını söyledi.

Takip Et

Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde can kaybı 91'e yükseldi.

Yaralanan 994 kişiden 839’u taburcu edildi. 155 vatandaşın tedavisi ise devam ediyor.

Yoğun bakımdaki 10 yaralının üçünün durumunun ise ağır olduğu bildirildi.

Bölgede devam eden müdahale ve iyileştirme çalışmaları AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden toplamda 7 bin 875 personel, 21 arama kurtarma köpeği ve 1090 araç ile yapılıyor.

Yıkılan Rıza Bey apartmanındaki çalışmalar sırasında bir ses duyulduğu bilgisi geldi.

İzmir depreminde can kaybı 91, yaralı ise 994'e yükseldi
İzmir depreminde can kaybı 91, yaralı ise 994'e yükseldi

Bunun üzerine enkazda özel cihazlarla dinleme yapılıyor.

Söz konusu apartmandan 17 kişinin cansız bedeni çıkarılmıştı.

Bakan Koca, son duruma ilişkin, “30 Ekim İzmir depreminde, şu ana kadar 91 can kaybımız var. 220 kişinin tedavisi halen devam ediyor. 3’ü ağır olmak üzere, 10 hastamız yoğun bakımda. 774 kişi, tedavileri tamamlanarak taburcu edildi” bilgisini verdi.

Koca, depremzedelere koronavirüsle ilgili uyarılarda da bulundu. Koca, “Hasta olanları bir an önce şifa ile taburcu etme çabası içerisinde sağlık ekipleri. Enkaz altında kalanlar ile ilgili net bir bilgi yok. Net bir rakam şimdilik söylemek zor. Bunlar zor günler, bu şoku atlatamayız. Hepimiz can derdindeydik, korona virüsü unutmuş olabiliriz, yeniden dikkat etmeliyiz. Yeni can kayıplarının önüne geçmeliyiz” dedi.

ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDİYOR

Bölgedeki artçı sarsıntılar da devam ediyor. Büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1286 artçı sarsıntı yaşandı.

9 BİNADA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Depremden en fazla etkilenen Bayraklı ilçesinde, 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Depremde ağır hasar gören toplam 17 bina ile başlatılan, dün 9 binada yoğunlaşılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan depremzedelere ulaşmak için zamana karşı mücadele veriliyor.

İzmir depreminde can kaybı 91, yaralı ise 994'e yükseldi
İzmir depreminde can kaybı 91, yaralı ise 994'e yükseldi

Çalışmaların ikinci gününde 16 yaşındaki İnci Okan ve 55 yaşındaki Ahmet Çitil’in yaralı olarak ulaşıldığı Rıza Bey Apartmanı’nın enkazında, beton parçalarının arasında yardım bekleyenlere ulaşmak için hassas bir çalışma yürütülüyor.

Deprem öncesi 8 katlı olan, deprem sonrası tamamen çöken apartmanda ekipler, vinç ve iş makinaları yardımıyla alt katlara yaşam koridorları açmaya çalışıyor.

Arama kurtarmanın yoğunlaştığı diğer bir enkaz da Doğanlar Apartmanı. Deprem öncesi 7 katlı olan ancak depremle birlikte yola devrilen apartmanın enkazından dün Seher Dereli Perinçek ve ikiz kızlarının hayata tutunmasıyla moral bulan ekipler, enkazın 4. katına ulaştı.

Dünkü çalışmalarda Helim Sarı, Fadime Tolu, Gülçin Aykut Soydan ve Hülya Özmet’in canlı çıkarıldığı Yılmaz Erbek Apartmanı’nda ise çalışmalar binanın yan yatma tehlikesi nedeniyle kontrollü devam ediyor.

Altında bir marketin bulunduğu iki katı çöken ve vinçlerle desteklenen binanın çevresinde enkaz altında olabileceği düşünülen kişilerin yakınları umutlu bekleyişlerini sürüyor.

Arama kurtarma çalışmalarında dün 62 yaşındaki Emine Eren’in yaralı olarak çıkarıldığı 3 bloklu Barış Sitesi ile 2 bloklu Emrah Sitesi ve Yağcıoğlu Apartmanı enkazlarında aralıksız devam eden çalışmalarda ise bazı depremzedelerin cansız bedenlerine ulaşıldı.

TEKNELER SÜRÜKLENDİ, DENİZ ÇEKİLDİ 1 KİŞİ BOĞULDU

Depremle birlikte Seferihisar’da denizde tsunami meydana geldi. Marinada demirli yelkenli tekneler, denize doğru sürüklendi. Depremin ardından bazı bölgelerde deniz çekilirken, bazı bölgelerde ise sular mahalle aralarına kadar girdi. Oluşan tsunamide suların sürüklediği 90 yaşındaki Fatma Erçetin boğularak yaşamını yitirdi.

30- 40 KİLOMETRELİK BİR FAY KIRILDI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Bugün saat 14.51’de Ege Denizi’nde Seferihisar Doğanbey açıklarında deprem meydana geldi. Bizim tespitlerimize göre moment büyüklüğü 6.9 büyüklüğünde. Büyüklük rakamları değişebiliyor. Aralarında 01, 02 büyüklük farkı olabiliyor. Dolayısıyla depremin büyüklüğü 7 civarında Yaklaşık derinliği 10-12 kilometre olan sığ bir depremden söz ediyoruz. Kırılan 30-40 kilometre civarında bir fay kırıldı. Normal bir faylanma depremi. Bölge sismik olarak oldukça etkin bir bölge. Egede, anakarada, denizde deprem olduğu zaman oldukça etkili oluyor” dedi.

YERİN 16 KİLOMETRE ALTINDA

AFAD tarafından yapılan açıklamada “Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 16,54 km derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan İzmir ilinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km’dir.

SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre İzmir’de yıkılan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalışmalarını yürütmek üzere AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 2.799 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 350 araç görevlendirilmiştir.” ifadeleri kullanıldı

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin