Genel Af açıklaması geldi. Adalet Bakanı'ndan önemli açıklamalar


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Genel Af açıklaması geldi. Adalet Bakanı'ndan önemli açıklamalar

Son dakika. Adalet Bakanı Gül, son yıllarda suç oranlarının artışı ve cezaevlerinin kapasite fazlası doluluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.. 2018 yılında veya önümüzdeki süreçte onbinlerce hükümlü ve tutuklunun beklentisi haline gelen olası bir, genel af veya af çalışması gündemde var mı? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CNN TÜRK'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında gündeme dair yaptığı önemli açıklamalarında, Çiftlik Bank dolandırıcılığına da değindi.. Gül, Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın'ın, Türkiye ile suçlu değişim anlaşması bulunmayan Uruguay'dan iadesini isteyeceklerini belirtti...

Takip Et

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül CNN Türk’te Hakan Çelik’in programına katıldı ve burada Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’ın Uruguay’dan iadesinin isteneceğini söyledi. Türkiye’nin suçlu değişim anlaşması yaptığı ülkeler arasında Uruguay yok.

Adalet Bakanılğı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye’nin şu ülkelerle suçlu değişim anlaşması bulunuyor: Amerika Birleşik Devletleri, Cezayir, Fas, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, K.K.T.C., Libya, Lübnan, Mısır, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Suriye, Tacikistan, Tunus, Ürdün.

CEZAEVLERİNİN YARISI UYUŞTURUCU VE HIRSIZLIK SUÇLARINDAN DOLU

Türkiye'de 5 bin 469 kişi dolandırıcılıktan, hırsızlıktan 41 bin 434 kişi cezaevinde olan kişi sayısı. Uyuşturucuda çok yoğun bir şekilde hem cezaları hem de uygulamaları artırdık. Uyuşturucu suçlarından dolayı cezaevlerinde 51 bin 359 kişi var. Cezaevinin neredeyse dörtte biri uyuşturucudan, hırsızlık ve yağmayı koyduğumuzda yarısı bu suçlardan dolayı cezaevinde. 

"TUTUKLAMALAR ZORLAŞTIRILDI"

Tutuklama şartları ağırlaştırıldı. Eskiden toplumda infial yaratan fiiller tutuklama sebebiydi, bunlar kaldırıldı, tutuklama zorlaştı. Bazı vakalar meydana geliyor ve gerçekten toplumda infial yaratıyor. Bu sefer de 'Niye tutuklanmıyor?' Bu elbette bir iradedir, bu konuda eskiye dönüş, gerçekten tutuklama daha da kolaylaştırılabilir. Ama orada da 'Tutuklamalar artırıldı, herkes tutuklanıyor'. Eskiden toplumda infial oluşturan olaylar tutuklama nedeni oluşturuyordu, AB kapsamında 'tutuklama istisnadır' diye düzenleme yapıldı. Böyle olunca savcıların istemleri ve mahkemelerin tutuklama kararları daha farklı olabiliyor. Bu konuda da vatandaşların talepleri ve uygulamalar gözden geçiriliyor. 

AF VEYA GENEL AF GÜNDEMDE VAR MI?

Gül, yüzbinlerce tutuklu ve hükümlünün beklentisi haline gelen, olası genel af veya kısmi af konusuna da açıklık getirdi; Hiçbir hükümet cezaevlerinin dolu olmasını arzu etmez. Biz isteriz ki hiç kimse tutuklu olmasın, mahkum olmasın. Ama bir realite var. Bizim cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayılarının artmasının temel nedeni, AK Parti hükümetlerinin öncesinde aflar ve bir takım uygulamalar nedeniyle farklı infazlar vardı. Daha önce bir cezanın infazıyla ilgili, 2005'ten sonra AK Parti hükümeti, daha önce yüzde 40'ını yatınca çıkabiliyordu, bu yüzde 66'ya çıkarıldı. Dolayısıyla bunun getirmiş olduğu, iki cezalar çok artırıldı. Vatandaşımızın malına, canına, hayat hakkına kim kastediyorsa cezaların artırılması, uyuşturucu, hırsızlık gibi vatandaşımızı mahallede hangi konu rahatsız ediyorsa, bunlara tahammül gösterilmiyor. Bunlardan dolayı cezaevlerinde bir artış var. Hükümetimizin gündeminde her hangi bir şekilde af bulunmamaktadır. 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin