Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) geliyor GES Nedir?


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) geliyor GES Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" denildi. Peki Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma nedir?

Takip Et

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Gelire Endeksli Senetlerin İhracı hakkında açıklama" başlığıyla bir paylaşımda bulundu. Bakanlık, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren başlayacağını açıkladı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsinden varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

- Bugün (09.06.2022) Bakanlığımızın resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;

- Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

- Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

- Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

- İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.

Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) geliyor GES Nedir?
Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) geliyor GES Nedir?

- Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir.

Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ila çarpılması yoluyla belirlenecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

EKONOMİSTLER NASIL YORUMLADI

Planın açıklanmasının ardından ekonomistler sosyal medyadan yeni planı yorumladı.

İşte o yorumlar: 

İktisatçı, Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez: Ben anlamadım.

Finans Uzmanı İris Cibre: Gelire endeksli senet. Gelir kimin geliri? Bu gelirin getiri oranı nedir? Hepsi ihraç sırasında belli olacakmış. Hazine direkt halktan borçlanacak kısacası. Dağ fare doğurdu...

Mülkiye Eski Dekanı, İktisatçı Yalçın Karatepe: Bu bile gösteriyor ki kurların neden yükseldiği konusunda bir fikirleri yok! Döviz talebi sadece gerçek kişilerden mi kaynaklanıyor? Güya vatandaş döviz bozduracak, getirisinin ne olacağı bile duyurulmayan enstrümanı bekleyecek? Hadi canım sende!

Eski KOSGEB Müdürü Kemal Bildiş: Boş koltuk bile Maliye Bakanlığı'nı daha iyi yönetir.

Ekonomist Oğuz Demir: İlk mesajdan anladığım geri kalanı konusundaki kulis bilgilerinin de doğdu olduğu. Söyleyeceğim tek şey kalıyor. Ekonomideki sorunları geçici olarak bile çözecek tek şey var o da erken seçim.

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu: Faydası olmayacak. Önemli konular olsaydı zaten Cumhurbaşkanı açıklardı...

Ekonomi yazarı Uğur Gürses: Bakın şöyle yapın; 1. ve 2. köprünün gelirlerini dağıtın. Böylece parası olan 2 köprünün gelirini alsın, parası olmayanlar da Osmangazi ve YSS Köprüsü'nün garantilerini ödesin...

Ekonomist Emrah Lafçı: Tahvilin iki tane ana bileşeni vardır. Biri vade, diğeri de getiri oranı. Tahvil ihracıyla ilgili bir açıklama yapılıyor ve bu iki bilgi de yok! Yapacağınız işi sevsinler!

BAKAN NEBATİ "AÇIKLAYACAĞIZ" DEMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada, "Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından gün içerisinde 17,40 TL seviyesini gören dolar kuru, 16,76 TL seviyesine kadar geriledi.


GES NEDİR?
Devlet İç Borçlanma Senetleri
nin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmişti.

GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmişti.

GES getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınıyor. Gerçekleşen gelir tahsilatının Bütçe'de açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılıyor.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin