FIBA Sordu Cedi Osman yanıtladı: Cedi Osman kimdir


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
FIBA Sordu Cedi Osman yanıtladı: Cedi Osman kimdir

Korona virüs nedeniyle basketbolseverlerden uzak kalan Cedi Osman, FIBA’nın sorularını yanıtladı. Osman, arkadaşları ile antrenman yapmayı ve taraftarı önünde maça çıkmayı çok özlediğini söyledi.

Takip Et

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), mart ayının ortasından bu yana korona virüs salgını nedeniyle, dünyadaki canlı spor faaliyetlerini izlemekten uzak kalan basketbolseverler için başlattığı dijital kampanya olan ‘İlk basket’in Türkiye’den ilk konuğu, NBA’de Cleveland Cavaliers’te forma giyen milli oyuncu Cedi Osman oldu. İşte Cedi’inin FIBA tarafından sorulara verdiği yanıtlar:

FIBA Sordu Cedi Osman yanıtladı: Cedi Osman kimdir
FIBA Sordu Cedi Osman yanıtladı: Cedi Osman kimdir

Profesyonel olduktan sonra ilk attığın basketi hatırlıyor musun?

“İlk profesyonel basketim Gaziantep’e karşıydı. Senesini tam hatırlamıyorum ama o zaman antrenör Oktay Mahmuti’ydi. Gaziantep karşısında farklı bir şekilde öndeydik, son 7 dakika kala Oktay ağabey beni oyuna sokmuştu. İlk basketim turnike olmuştu. Yanlış hatırlamıyorsam pası Gökhan Şirin vermişti. Pası o vermişti fast break koşmuştum ve ilk profesyonel basketimi öyle atmıştım.” Devamı

Cedi Osman Kimdir? Cedi Osman Biyografisi

Cedi Osman, (d.8 Nisan 1995, Ohrid, Makedonya), Anadolu Efes SK forması giyen basketbolcu. Oyun kurucu pozisyonunda görev yapmaktadır.

Babası Türk, annesi Boşnak olan Cedi,1995 yılında Makedonya'nın Ohri şehrinde dünyaya geldi.Ailesiyle birlikte 1999 yılında Bosna-Hersek'in Saraybosna şehrine taşındı.

FIBA Sordu Cedi Osman yanıtladı: Cedi Osman kimdir
FIBA Sordu Cedi Osman yanıtladı: Cedi Osman kimdir

Hareketli ve hiperaktif bir çocuk olan Cedi'yi ailesi okuldan arta kalan zamanlarını değerlendirmesi için onu 6 yaşındayken KK Bosna kulübüne kayıt ettirdi.

Saraybosna'da bir gün kulübünde basketbol oynarken EuroLeague takımı Efes Pilsen scout'ları tarafından izlenip keşfedildi ve daha sonra 13 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a getirildi.

Türkiye'ye taşındıktan sonra Türk vatandaşlığına geçen Cedi, 2007 yılından itibaren Efes alt yapısında forma giymeye başladı.

Efes alt yapısında ilk olarak küçük takımda oynayarak başladı ve en son olarak yıldız ve genç takımlarında forma giydi. Ayrıca 2010 yılında yıldız takımla beraber Türkiye Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluk elde etti.

Cedi, 2011 yılındaki Jordan Brand Classic Uluslararası Maçı'nda oynaması için çağırıldı ve Mario Hezonja ve Andrew Wiggins'inde forma giydiği Dünya takımında 27 dakika süre alıp karşılaşmayı 14 sayı, 5 ribaund, 3 asist ve 6 top çalma ile tamamladı.

Kariyeri
Bosna Hersek ekibi, KK Bosna takımında 6 yaşında basketbol kariyerine başladı. Anadolu Efes SK, altyapısına gelişi 2007 senesinde gerçekleşti. İlk önce küçük takım ile lacivert beyazlı formayla tanışan Cedi, bu takımın ardından Anadolu Efes'in yıldız ve genç takım kategorilerinde de mücadele etti.

2011-12 sezonunda Anadolu Efes'in pilot takımı olan Pertevniyal’de mücadelesini sürdürdü. Cedi, 2012-13 sezonu için Anadolu Efes A Takımı'nda süre almak için bekledi.

Başarıları
2009-10 sezonunda Anadolu Efes ile Yıldız Takım kategorisinde Türkiye Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası şampiyonluğunu, 2011-12 sezonunda da Pertevniyal ile Türkiye Genç Erkekler Basketbol Şampiyonası şampiyonluğu'nu elde etti.

2014 Avrupa Sampiyonasi daEn iyi 5'ine secilidi ayrıca turnuvanın en değerli oyuncusu unvanını aldı.

2014-2015 sezonunda Anadolu Efes formasıyla ligde final oynama başarısını gösteren Cedi Osman, aynı sezon Türkiye Kupası’nı kazandı.

2015 NBA Draft’ına katılan Cedi, 2. tur 31. sıradan Minnesota Timberwolves tarafından seçildi. Genç basketbolcunun hakları aynı gün takasla Cleveland Cavaliers’a geçti. Cedi Osman NBA’ye 2017 yılında gitmeyi hedeflediğini bir röportajında dile getirmiştir.

2015-2016 sezonun başında, Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka'yı 76-74 mağlup ederek Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanmıştır.

Bu zaferden sonra Türkiye Kupası'ndan elenmelerine rağmen Cedi ve takım arkadaşları Euroleague'de Top-16'ya kalma başarısını gösterdiler.

Cedi Osman 23 maça çıktığı Euroleague'de maç başına sahada kaldığı 20 dakikada 7.9 sayı ve 3.1 ribaund üretti. Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde ise 22 dakika sahada kalarak sezonu 9.7 sayı ve 3.6 ribaund istatistikleriyle tamamladı.

Profesyonel Kariyeri
Yıllar Takım

2011–günümüz Anadolu Efes
2011-2013 › Pertevniyal

Ödülleri ve başarıları
Takım

Anadolu Efes
Cumhurbaşkanlığı Kupası: 2015
Türkiye Kupası: 2014-15
Pertevniyal
Türkiye Genç Erkekler Basketbol Şampiyonası: 2012
Türkiye Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası: 2010

Millî takım

2013 FIBA Avrupa U-18 Şampiyonası: 1 Altın
2014 FIBA Avrupa U-20 Şampiyonası: 1 Altın

Kişisel

3xBasketbol Süper Ligi All-Star: 2015, 2016, 2017
Basketbol Süper Ligi Yılın En İyi Genç Oyuncusu: 2014
2014 FIBA Avrupa U-20 Şampiyonası: MVP
2014 FIBA Avrupa U-20 Şampiyonası: Turnuvanın En İyi Beşi
Boğaziçi Üniversitesi Türkiye'de 2014 Yılının En İyi Çıkış Yapan Sporcusu
GQ Türkiye Yılın Sporcusu: 2015

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin