Üniversite öğrencisi Enes Kara cemaat yurdunda canına kıydı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Üniversite öğrencisi Enes Kara cemaat yurdunda canına kıydı

Son dakika.. Cemaat ve tarikat yurtlarına mahkum edilen gençlerimizin hayatları kararmaya devam ediyor.. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, iddia göre aile baskısı sebebiyle kaldığı cemaat yurdunda maruz kaldığı durumlardan ötürü canına kıydı. Enes'in ölüm haberi sosyal medyada büyük yankı uyandırırken "cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın" etiketiyle binlerce tepki paylaşımı yapılıyor. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında "Yazık çok yazık. Aslan gibi delikanlı. Bu gençlerin kardeşlerimizin ahı Saray’ı yıkar..." ifadelerini kullandı

Takip Et

20 yaşındaki gencin cansız bedeni sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından Hilalkent Mahallesi’nde yaşadığı 8 katlı binanın önünde bulundu. Aslen Adanalı olan ancak ailesinin Hatay’da ikamet ettiği öğrenilen gencin, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Enes Kara olduğu tespit edildi.

Olay yerinde hayatını kaybetmiş

Sağlık ekiplerine haber verilmesi üzerine olay yerine gelen çok sayıda sağlık ekibi, üniversite öğrencisinin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. Hilalkent Mahallesi’nde arkadaşlarıyla birlikte öğrenci evinde kalan gencin cenazesi otopsi yapılmak üzere Fırat Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.

AİLE BASKISI VE MOBİNG

Enes'in intiharından önce yayımladığı videoda ve daha sonra bıraktığı mektupta yazdıklarına göre, intihar nedeni; uğradığı yoğun aile baskısı, kaldığı cemaat evindeki baskıcı tutum, okulunda maruz kaldığı mobbing ve tüm bunlarla birlikte gelecek kaygısı. 

ARKADAŞLARI İSYAN ETTİ

Yaşadıkları üzüntünün ardından arkadaşlarına karşı son görevlerini yerine getirmek isteyen Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Twitter üzerinde #fütıpölüyor #eneskara etiketiyle paylaşımlar yapmaya başladı. Etiket 1 saat içinde onbinlerce etkilşim alarak tweetle TT listeine girdi. 

TIP ÖĞRENCİLERİ: YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ

Tıp öğrencisi Enes Kara'nın yaşamına son vermesi sonrasında Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda şunları paylaştı:

Cemaat yurdunda kalan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi, sıra arkadaşımız, yaşadığı gelecek kaygısına ve cemaatin kurduğu baskıya dayanamadığını ifade ederet yaşamına son verdi. Arkadaşımızın intihar etmesinin sebebi; bizlere baskından mobbingden, gelecek kaygısından, yoksulluktan, güvencesiz ve kölece çalışma koşullarından başka verecek şeyi kalmayan bu düzendir. Artık bizler geleceksizleştirilmek istemiyoruz, ölmek istemiyoruz, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!

ÇOCUKLARINIZI CEMAATLERİN, TARİKATLARIN ELİNE BIRAKMAYIN!

Kara’nın ölümü ülkedeki cemaat yurtları sorununu yeniden gündeme getirirken yaşanan olay sosyal medyada da tepkilere neden oldu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Enes”in katili kim? Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara cemaat yurdundaki baskılara dayanamayıp intihar etti. Anneler, babalar çocuklarınızı cemaatlerin, tarikatların eline bırakmayın! Halkın iktidarında gençlerimizin hayatını çalanlara fırsat vermeyeceğiz.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: Enes Kara… 20 yaşında gencecik, pırıl pırıl yavrumuz. Tıp fakültesinde öğrenciydi. Cemaat yurdunda kalmaya mecbur bırakıldı, burada baskıya uğradı.  Çaresizlikten yaşamına son verdi.

BU GENÇLERİN KARDEŞLERİMİZİN AHI SARAY’I YIKAR

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Yazık çok yazık. Aslan gibi delikanlı. Bu gençlerin kardeşlerimizin ahı Saray’ı yıkar. Yurt yapmayıp üç kuruşluk çıkarları için bu gençleri yakanlar bilin bu çürük düzeninizi değiştireceğiz. İktidarımızda her genç devlet yurdunda kalacak. Özgür olacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB): Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi bir arkadaşımızı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Ailesine, tüm  sevenlerine ve tıp camiasına baş sağlığı diliyoruz. Acısını yaşayanlarımızı düşünerek, yapılan sosyal medya paylaşımlarında hassas davranılması gereğini hatırlatıyoruz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: Enes Kara  yaşatılan dayatmalarla tek çıkış yolu olarak nefessizliği buldu. Baskıcı, zorlayıcı ve tüketici bir süreç onu bu yola sürükledi. Yaşamdan vazgeçecek kadar bunaltan sorumlular, ona kalacağı yurt seçeneği tercihini siyasal amaçlarla  sunmayan iktidar rahat mısınız?

Barınamıyoruz Hareketi: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, zorla tarikat yurdunda kaldığını ve artık yaşama sevincinin kalmadığını anlatarak bu sabah hayatına son verdi. Yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Bizi tarikat yurtlarına mahkum ettiniz, bizi öldürüyorsunuz, yeter!

Enes Kara isimli öğrenci cemaat yurdunda canına kıydı
Enes Kara isimli öğrenci cemaat yurdunda canına kıydı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ BUGÜNKÜ KONSERİ ERTELEDİ

Fırat Üniversitesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için düzenlenecek olan Harput Müziği Konseri, tıp öğrencisi Enes Kara'nın vefatından dolayı ertelendi. Rektörlük tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

– Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğrencisi Enes Kara'nın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Üniversitemiz olarak öğrencimizin cenaze nakil işlemleri ve süreci yakından takip edilmiş olup ailesine teslim edilmiştir. Fırat Üniversitesi olarak bizleri yasa boğan tıp fakültesi öğrencimiz Enes Kara'nın vefatı nedeniyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü onuruna üniversitemizin Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından organize edilen ve üniversitemizin Devlet Konservatuvarı tarafından bugün düzenlenecek olan ‘Harput Müziği Konseri’ 17 Ocak Pazartesi gününe ertelenmiştir.

– Fırat Üniversitesi ailesinin birer fertleri olan öğrencilerimizin herhangi birinin acısının bizlerin de acısı olduğunun bilinmesi, bu nedenle çok kıymetli davetlilerimizin anlayışına sığındığımızı ifade ediyoruz. Aramızdan ayrılan kıymetli öğrencimize bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.


ARKADAŞLARI ENES İÇİN TÖREN DÜZENLEDİ

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara için arkadaşları tarafından anma töreni gerçekleştirildi. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde düzenlenen törene katılan arkadaşları, saygı duruşunun ardından fakülte önüne karanfil bırakarak açıklamada bulundu.

Arkadaşları Enes Kara için toplandıklarını belirten Tıp Fakültesi öğrencisi Zeynep İlayda Baykendi,

“Bugün burada dün vefat haberini aldığımız arkadaşımız Enes Kara için toplandık. Aldığımız haberle derinden sarsıldık. Üzüntümüzü dile getirebilecek, durumu ifade edecek tek bir kelime bile bulmak imkansız. Dünden beri hepimizin aklında intiharından yaklaşık 1 ay önce çekip bize bıraktığı videoda söyledikleri var.

Yaşadığı aile baskısından, bulunduğu cemaat yurdunda gördüğü baskıdan ders ve gelecek kaygısından bahsediyor videoda. Yaşadığı ve artık başa çıkamadığı bu konular Enes'i o kadar yıpratmış ki intihara yönelmiş. Maalesef birçoğumuz Enes'le benzer kaygılara sahibiz.

Bir şeyler yapmak için daha kaç canımızı kaybetmemiz gerekiyor? Daha kaç gencin dünyayı kucaklayacak gülüşünün solması gerekiyor? Artık bu durumun ele alınmasını, ailelerin, öğretmenlerin, yönetimin bu durum hakkında bir şeyler yapmasını talep ediyoruz.

Enes videosunda ’19 yaşımı böyle hayal etmemiştim’ diyordu. Kim böyle hayal edebilir ki?  Bugün burada Fırat Tıp Öğrencileri ve Enes'in arkadaşları olarak Enes'i anmak için toplanmış bulunuyoruz. Her zaman kalbimizde yaşayacaksın. Sen hep 19 yaşında kalacaksın” dedi.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin