EBA'da Osmanlı Tuğralı öğretmen


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
EBA'da Osmanlı Tuğralı öğretmen

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden devam eden okullarda öğretmenler çevrimiçi olarak ders anlatıyor. Devam eden derslerde bir öğretmenin önlüğünde yer alan arma ise dikkat çekti.

Takip Et

Koronavirüs pandemisi nedeniyle, 2020-2021 eğitim öğretim dönemi 31 Ağustos’ta uzaktan telafi eğitimiyle devam ediyor.

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden devam eden okullarda öğretmenler çevrimiçi olarak ders anlatıyor. Devam eden derslerde bir öğretmenin önlüğünde yer alan arma ise dikkat çekti.

7’nci sınıf Sosyal Bilgiler dersini işleyen öğretmenin önlüğünün üzerinde, Osmanlı İmparatorluğu armasının bulunduğu görüldü

EBA'da Osmanlı Tuğralı öğretmen
EBA'da Osmanlı Tuğralı öğretmen

OSMANLI TUĞRASI - ARMASINI KİM YAPTIRMIŞTIR?

Osmanlı Devleti arması ya da Osmanlı arması, 19. yüzyılda İngiliz Birleşik Krallık geleneğindeki nişanlardan etkilenilerek Osmanlı Devleti için hazırlanmıştır.

Öncesinde, padişah tuğraları devlet nişanı yerine geçiyordu. Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırma sonucu armanın yapılışı hakkında şu bilgilere rastlanmıştır:

Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında, Fransızların Sultan Abdülmecid'e verdiği "Légion d'honneur" (Şeref Nişanı) nişanı, Osmanlı Devleti ile yakın ilişkiler kurmaya çalışan İngiltere'yi harekete geçirir.

İngiltere Kraliçesi Victoria, Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sunar. 1346'da Kral III. Edward tarafından ortaya çıkarılan Dizbağı Nişanı'nın geleneğinde şöyle bir uygulama vardır: Nişanı alan kişi ya da hükümdarların armaları Londra'da Windsor Sarayı'nda bulunan Saint George Kilisesi'nin duvarında asılmaktadır. Ancak Osmanlı Padişahı'nın arması bulunmamaktadır.

Bunun üzerine Kraliçe Victoria, Prens Charles Young ismindeki arma uzmanını Osmanlı için arma tasarlamak üzere görevlendirir. İstanbul'a gelerek araştırmalarda bulunan Young'a, Etyen Pizani isminde bir tercüman yardımcı olur.

İNGİLİZLER TARAFINDAN TASARLANAN OSMANLI TUĞRASININ DETAYLARI VE SEMBOLLERDEKİ ANLAMLAR

İngiliz tasarımcı, padişahlık alameti olan saltanat kavuğunu, sorgucu, ay-yıldızlı sancağı ve tuğrayı ön plana çıkararak bir arma hazırlar. Bir yılda hazırlanarak İstanbul'a gönderilen arma çizimlerini Sultan Abdülmecid de beğenir.[1] Bu şekilde oluşan Osmanlı Devleti arması İngiltere'nin Saint George Kilisesi'ndeki yerini alır. Osmanlı nişanının son hali, 17 Nisan 1882'de Sultan II. Abdülhamid tarafından yürürlüğe konmuştur. Osmanlı Devlet Nişanı'nın içinde iki tane bayrak vardır. Kırmızı zeminde hilal ve yıldız bulunan bayrak Anadolu ve diğer Asya eyaletlerini, yeşil zemindeki bayrak Rumeli'yi simgelemektedir.[2] Terazi, Osmanlı adaletini, terazide bulunan kitaplar da adaletin kaynağı olan Osmanlı kanunnamelerini ve Kur'an'ı temsil etmektedir. Osmanlı armasında silahların toplu olarak yer almasının ana nedeni ise güçlü Osmanlı ordusunun bütün unsurları ile yansıtılması kaygısıdır. Wikipedia

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin