Dolar uçtu TL eridi: Dolar kaç TL son durum


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Dolar uçtu TL eridi: Dolar kaç TL son durum

Dolar dün gece kısa süreli olarak tarihi seviyeyi gördü.. Tüm bankalar stop-loss önlemi aldı.. ABD-Çin ticaret savaşında gerilimin artmasıyla yuan spot piyasada 11 yılın, illikit işlemlerde ise tarihi dip seviyesini test ederken bu riskten kaçış illikit piyasada dolar/TL'nin de 6.47 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu. Kur daha sonra 5.80 seviyesinde dengelendi. Trump, Çin ile yakın zamanda anlaşılacağını söyledi.

Takip Et

ABD-Çin ticaret savaşında gerilimin artmasıyla yuan spot piyasada 11 yılın, illikit işlemlerde ise tarihi dip seviyesini test ederken bu riskten kaçış illikit piyasada dolar/TL’nin de 6.47 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu.

Dolar/TL Cuma günü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konuşması sonrası 5.75 civarında işlem görürken günün ilk saatlerinde, 30 dakikadan kısa sürede bu seviyelerden 6.47’ye kadar yükseldi.

İllikit piyasada 6 seviyesinin üzerinde kalıcı olmayan dolar/TL güne 5.80’li seviyelerde başladı.

Dolar/TL saat 10:25’te 5.7989/5.8024 seviyesinden işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Dolar uçtu TL eridi: Dolar kaç TL son durum
Dolar uçtu TL eridi: Dolar kaç TL son durum

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI

Dolar/TL ABD Başkanı Donald Trump’ın “Çin ile anlaşacağız” açıklamasının ardından 5.80 TL’nin altına çekildi.

Bankacılar küresel piyasalardaki satış baskısının kuvvetli olduğu, TL’de likiditenin olmadığı gece saatlerinde ‘stop loss’ işlem emirlerinin çalıştığını, bunun da TL’de ani bir hareketi beraberinde getirdiğini söylediler.

"STOP-LOSS"

Dolardaki ani yükseliş büyük merak uyandırırken, ekonomistlerden Uğur Gürses, “Yarın herkes stop-loss ne demek, nasıl çalışıyor bunu öğrenecek” diyerek şunları kaydetti:

“1- Trump’ın ticaret savaşına yeni bir basamak eklemesi bugün Dolar/Yuan kurunun 7.18’e fırlamasına neden oldu. Tüm gelişen ülke paralarına ilave baskı demek bu.
2- Kimi panik yatırımcılar TL’ye karşı dolar alınca, kuru yukarı ittiler. Sığ piyasada kur, daha önce zararı sınırlamak için “stop loss” siparişi bırakılan seviyelere deyince kur daha da sıçradı. Daha yukarı seviyelerdeki “stop-loss” noktaları mayın gibi patlamaya başladı ve
3- Kur 6 seviyesini de aşıp 6.3370’e kadar vurdu. sonra da bu köpük söndü. Ama Trump-Yuan döngüsü devam ettikçe kur çok dalgalanacak. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor.
4- Peki neden bunlar neden TL’nin başına geliyor? Hala en kırılgan para olarak görüldüğü için. O yüzden TL’nin “koruma kalkanı” olan faizin düşürülmesi-düşürme baskısı bu kırılganlığı besliyor.
5- İsteyene, tüm bunları bilmeyenler için “Malazgirt’in yıldönümünde paramızın değerini çökertmek istediler” argümanı da rafta; kullanılmaya hazır duruyor.”


Uğur gürses @ugurses;
Swaptan sonra, yarın herkes döviz piyasasında "stop-loss" ne demek, ne anlama geliyor, nasıl çalışıyor bunu öğrenecek.


Gece yarısı dolardaki ani yükselişin nedeni herkes için merak konusu olurken, ekonomist İbrahim Kahveci ise “hiçbir şey olmadıysa da bir şeyler oluyor” yorumunda bulundu.

Kahveci, “Hiçbir şey olmadıysa da birşeyler oluyor. Piyasalar olağanüstü. Tamamı dünya olmayacak kadar bizde sert rüzgarlar var. Ya da dünyada esen rüzgar en sert bizi vuruyor” dedi.


İbrahim Kahveci @Kahvecibrahim
 Hiçbir şey olmadıysa da birşeyler oluyor.
Piyasalar olağanüstü..
Tamamı dünya olmayacak kadar bizde sert rüzgarlar var. Ya da dünyada esen rüzgar en sert bizi vuruyor.

 

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin