Çocuklukta Maruz Kalınan Cinsel Tacizin DNA'yı Değiştirdiğini Ortaya Koydu


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Çocuklukta Maruz Kalınan Cinsel Tacizin DNA'yı Değiştirdiğini Ortaya Koydu

ABD'de Harvard Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA'larında çocuklarına bile aktarabilecekleri değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor.

Takip Et

Araştırma kapsamında, 22'si çocukken cinsel tacize uğrayan 34 erkeğin spermleri incelendi.

TACİZE UĞRAYANLARIN GENETİK KODLARI İNCELENDİ

Aktif bir metil grubunun bir molekülden başka bir moleküle aktarılması olarak adlandırılan metilasyon süreci incelemesinde tacize uğrayanların genetik kodlarında belirgin kimyasal farklılıklar tespit edildi.

Araştırma kapsamında, 22'si çocukken cinsel tacize uğrayan 34 erkeğin spermleri incelendi. Araştırmada taciz mağdurlarının DNA'larında 12 bölgenin 'metilasyon kısılmasına' uğradığı görüldü. Bu bulgular, taciz sonucu DNA'da meydana gelen değişikliğin gelecek kuşaklara da aktarılabileceği anlamına geliyor.

ARAŞTIRMAYI YAPAN DOKTOR KONUŞTU

Dr. Andrea Roberts ise Independent gazetesine açıklamasında, 'Travmanın sonraki nesillerin davranışlarını da olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu travma, insanları depresif yapıyor, travma sonrası stres bozukluğu yaşamalarına neden oluyor. Bu akıl sağlığı sorunları anne ya da babalıklarının yanı sıra çocuklarını da etkiliyor. Araştırmamız şimdi travmanın başka bir olası boyutuna işaret ediyor' dedi.

FARELERDE DENEY YAPILDI

Farelerde yapılan araştırmalar, sperm hücresi metilasyonunda hastalıkların yavrulara da geçtiği görüldü. Dr. Roberts, 'Farelerle yapılan çalışmalar, hayatlarının ilk dönemlerindeki stres faktörlerinin spermlerini etkilediğini ve çocuklarında anksiyetiye benzer davranış bozukluklarına yol açtığını ortaya koydu' diye konuştu.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin