Albayrak'ın istifasının ardından dolar euro eriyor. TL Yüzde 5 değerlendi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Albayrak'ın istifasının ardından dolar euro eriyor. TL Yüzde 5 değerlendi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın henüz resmi olarak teyit edilmeyen istifa haberi, piyasalarda bomba etkisi yarattı. Birazdan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama yapılacak. İstifa haberinin ardından TL yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak 8.07'ye kadar çekildi. TL'den son 2 yılın en hızlı yükselişi yaşandı. Birgün'de yer alan haberde Erdoğan'ın ABD ile yeni bir sayfa açmaya hazırlandığı belirtilirken ' Berat Albayrak sadece bir adım geri çekilmek ve yoluna devam etmek istiyor. Üstelik sadece Saray'ın ikna edilmesi de yetmeyebilir. Pazarlığın boyutu büyük.' yorumunda bulunuldu..

Takip Et

DAMAT DÜŞTÜ, TL AYAĞA KALTI..

Piyasalar yeni haftaya ekonomi cephesinden gelen iki haberin etkilerini izleyerek başladı.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI: DOLAR KAÇ TL OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın resmi Instagram hesabından istifa ediyorum açıklaması yayımlandı. Albayrak'ın istifa ettiğine ilişkin resmi açıklama henüz yapılmazken, AKP milletvekillerinin açıklamaları istifayı teyit etti.

Albayrak'ın istifasının ardından dolar euro eriyor. TL Yüzde 5 değerlendi
Albayrak'ın istifasının ardından dolar euro eriyor. TL Yüzde 5 değerlendi

Geçtiğimiz haftayı 8.50’nin üzerinde kapatan dolar kuru, uluslararası piyasalarda haftaya 8.35 seviyesinden başladıktan sonra 8.07’ye kadar çekildi.

MUHALEFETTEN TEPKİ; AİLE İÇİ KAVGA ÜLKE EKONOMİSİ BATIRIYOR

AKP’den bir çok milletvekili istifanın kabul edilmemesi yönünde taleplerini sosyal medyadan iletirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan birazdan açıklama yapılacağı öğrenildi.

Türkiye nefesin tuttu, Berat Albayrak'ın istifasının kabul edilip edilmediğini öğrenmek için bekliyor.

MADDE MADDE KRİZİN PERDE ARKASI

Birgün gazetesi Albayrak'ın istifasının altında yatan bazı iddiaları madde made derledi, buna göre gelinen aşamanın perde arkasındaki gelişmeler ve anlamları şöyle:

-- İstifanın ABD seçimlerinin hemen arkasından gelmesi tesadüf değil. Erdoğan’ın desteklediği aday seçilemedi. Ama Erdoğan’ın da ABD’ye sırt çevirmesi beklenemez. Albayrak Halk Bankası sürecinden bu yana ABD’nin hedefinde. Albayrak istifasında “Tam bağımsız Türkiye” sözünü kullanarak ABD’nin kendisinden rahatsızlığı da göstermesi açısından önemli.

-- Erdoğan belli ki ABD’yle yeni bir sayfaya açmaya hazırlanıyor. Bu anlamıyla kabinede yeni değişiklikler yaşanması sürpriz olmaz.

-- Ekonomide uzun süredir aşağıya doğru yaşanan trend okları Albayrak’a çevirdi. Attığı hiçbir adım sonuç vermedi. İşler daha da kötüye gitti. Atadığı bürokratlar yetersiz kaldı. Kamuoyunda çok ciddi eleştiriler aldı. Bu eleştiriler parti içine kadar uzandı.

-- Partide ve kabinede içinde kendine yakın isimlerin belirleyici olması için yoğun çaba sarf etti. İl başkanlıklarının seçimine bile karıştı. Hem Soylu hem de Abdülhamit Gül’le kavgaya girdi. Parti içi gerilimin kaynaklarından bir oldu.

-- Başta medya olmak üzere birçok alanı Albayrak’ın denetlemesi AKP ve aile içinde ciddi rahatsızlıklara yol açtı. Bu rahatsızlıklar her fırsatta Erdoğan’a iletildi.

-- İstifanın arkasında kuşkusuz ki Erdoğan’ın talebi ve imzası var. Ama daha hasarsız ve gürültüsüz bir geçiş arzu ediliyordu. Albayrak’ın tercihi ise bu yönde olmadı.

NEDEN SUSULUYOR; PAZARLIK MI VAR?

Berat Albayrak sadece bir bakan değil aynı zamanda Erdoğan’ın damadı. Onun ötesinde siyasal ve ekonomik alanda ciddi bir figür ve güç. Ona bağlı medya organları, gazete dağıtım tekeli, onun önermesiyle göreve gelen bakanlar, valiler var. Pelikan yapılanmasına ayrı bir başlık açmak gerekiyor.

Bu istifadan sonra tüm bunlar nasıl devam edecek. İstifa sonrası açıklama yapılmaması Saray’ın hala suskun olmasının arkasında esas olarak yukarıdaki başlıkların geleceğine dair pazarlıkların sürdüğünü gösteriyor. Anlaşılan o ki Berat Albayrak sadece bir adım geri çekilmek ve yoluna devam etmek istiyor. Üstelik sadece Saray'ın ikna edilmesi de yetmeyebilir. Pazarlığın boyutu büyük.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin