AKP'ye Kefen Parası da yetmedi: Yeni AF paketi gündemde


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
AKP'ye Kefen Parası da yetmedi: Yeni AF paketi gündemde

Saray ve AKP'ye kefen parası da yetmedi af parasına kaldılar. Merkez Bankası’nın Hazine’ye resmen devrettiği 21 milyar lira da hükümeti kurtarmaya yetmedi. İktidar kaynak ihtiyacını karşılamak için çözüm arıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 'vergi ve prim borçları' için bir af talebi olduğunu duyurdu..

Takip Et

Saray ve AKP hükümeti bütçe açığını kapatmak için yeni kaynaklar 'yaratmaya' devam ediyor.

Türkiye'yi üretmeyen, ithalata bağımlığı bir vergi ve rant cehennemi haline getiren ekonomik politikalar ülkede hazır kaynakları 'kefen parası' da dahil neredeyse 'sıfırladı'

Yerel seçimlerden hemen önce Merkez Bankası'nın 33 milyar liralık kârının tüzük değiştirerek Hazine'ye erken aktarılması, ardından Merkez Bankası'nın kefen parası olarak da bilinen 21 milyar liralık ihtiyat akçesinin de Hazine'ye aktarılması için yasal düzenleme yapılması iktidarın kaynak arayışını karşılamaya yetmedi. Hazine'nin kasasına imar affı dolayısıyla yaklaşık 19 milyar liralık gelir aktarıldı. Ancak tüm bu kaynaklar uygulanan seçim ekonomisi ve plansız harcamaları karşılamaya yetmedi. Çeşitli başlıklar altında çıkarılan aflardan elde edilen kaynaklar da tükenince iktidar yeni kaynak arayışına girdi.

AKP'ye Kefen Parası da yetmedi: Yeni AF paketi gündemde
AKP'ye Kefen Parası da yetmedi: Yeni AF paketi gündemde

"VERGİ VE PRİM BORCU TALEPLERİ GELİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yılın ilk yarısını değerlendirdiği toplantıda ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir” diye konuştu.

OTOMOTİVİ İZLİYORUZ

Vergi hususuna yönelik sürecin de devam ettiğine işaret eden Albayrak, “Vergi reformuyla ilgili çalışmalar çok yoğun şekilde devam ediyor. Sonbahara bununla ilgili bir paketi hazırlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Otomotiv sektörüne yönelik yapılan ÖTV indirimlerine değinen Albayrak, “Süreci yakından takip ediyoruz, bu noktada atılması gereken bir adım olursa atarız” dedi.

Albayrak, Merkez Bankası'nda tutulan yedek akçenin Hazine'ye aktarılmasına yönelik soruya, “Biraz bu konudan anlayan herkes, Merkez Bankası bilançosundaki bir kalemin yer değiştirmesinde kaynaklı olduğunu görür. Para basmayla yakından uzaktan alakası yok” yanıtını verdi.

UZUN TATİLİ DOĞRU BULMUYORUM

Albayrak, Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin ise “Açıkçası ben bayram tatilinin uzatılmasına çok olumlu bakmıyorum” ifadesini kullandı.
Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'ya bir görev verilip verilmeyeceği konusunda ise Albayrak, “Bugüne kadar kamuda çok farklı pozisyonlarda çalıştı, performansı malum. Bununla ilgili en güzel şekilde değerlendirilir” dedi.


Bankalardan faiz indirimi göreceğiz
Türkiye'de önümüzdeki dönemde faizlerde düşüş trendi olacağını belirten Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, “Kamu bankalarında bunu daha kısa sürede izleyeceğiz” diye konuştu. Merkez Bankası'nın faiz konusundaki adımlarını benzer örneklere, iktisadi faaliyete, enflasyondaki iyileşmelere dayalı değerlendirmelerine göre attığını anlatan Albayrak, kendisinin de reel sektörün maliyetlerinin düşmesi açısından faizlerdeki her türlü iyileşme ve gevşemeye olumlu bakacağını söyledi.

Kabineyi kuran Cumhurbaşkanı'na sormanız lazım
Kabine değişikliğiyle ilgili soruya Albayrak, “Kabinenin üyelerinden biriyim. Dolayısıyla bu soruyu bana değil kabineyi kuran iradeye, yani Cumhurbaşkanı'na sormak lazım” diye yanıtladı. Kıdem tanzminatına ilişkin yapılan çalışmalara da değinen Albayrak “Bunu öyle bir sonuçla sona erdirmemiz lazım ki bütün paydaşların mutlu olacağı ve kazanacağı bir adım atılması gerekiyor” dedi.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin