AKP'nin Kanal İstanbul'unda temel tarihi belli oldu


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
AKP'nin Kanal İstanbul'unda temel tarihi belli oldu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyundan gelen tüm tepkilere rağmen ısrarla 'yapacağız' dediği Kanal İstanbul projesinin temeli 26 Haziran'da atılacak. 6 köprüden ilkinin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor.

Takip Et

Gazeteci Esra Nehir'in aktardığına göre, Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran'da atılacak. Muhalefetin eleştirdiği projenin 7 yıl sürmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada "Bu önemli projenin, etaplar halinde yapılacak ihalesine çok yakında çıkıyor, yaz aylarında da temelini atıyoruz. Epeyce bir gecikmeyle de olsa inşasına başlayacağımız Kanalistanbul’un, şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum " şeklinde konuşmuştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 27 Nisan 2011'de "çılgın proje" olarak açıkladığı Kanal İstanbul 45 kilometre uzunluğa, 21 metre derinliğe, 275 metre taban genişliğine, en dar yerinde 360 metre su yüzeyi genişliğine sahip olması planlanıyor.

ARAP ZENGİNLERE AİT 'BUTİK ŞEHİR' 

Kanal'ın iki yakasına ise toplam 500 bin kişilik bir 'butik şehir' kurulacak.

Kanal İstanbul projesi kapsamında, Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Doğusunu takip eden Kanal Koridorunun yaklaşık 6.149 m’lik kısmı İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3.189 m’lik kısmı İstanbul ili, Avcılar ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 6.061 m’lik kısmı İstanbul ili, Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 27.383 m’lik kısmı ise İstanbul ili, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Öte yandan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli ve Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 2020 yılında İBB'nin düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştay'ında şunları söylemişti:

'DEPREM FELAKETİ İKİYE KATLANACAK'

"Kanal depremi tetiklemez ama deprem kanalı ciddi şekilde etkiler. Marmara’nın altındaki fay kılırsa en az 7.2 deprem üreteceğini düşünüyoruz. Bu depremi ilan ettik, bekliyoruz. Fay kırıldığında kanal 9 şiddetinde etkilenecektir. Kanal özellikle, Küçükçekmece- Marmara arasındaki en zayıf halkaya yapılıyor. Bu kesim depremden en şiddetli şekilde etkilenecek. Kanalın altında canlı fay yok deniliyor. Bu söylemi de olumlu anlamda kullanıyorlar. Ama gerçekten Marmara kısmında canlı fay yok mu? Araştırma gemileri ile yaptığımız çalışmalar sırasında Küçükçekmece’nin açıklarında kıta sahanlığında ana faya gelen fayların olduğunu tespit ettik. Bazıları canlı ve bunlar çok sığ da değil. En az 2-2.5 km derinliğinde. Bu bize neyi gösteriyor? Kanalın Marmara’ya bağlandığı yerin kıta sahanlığı parça parça faylarla kesilmiş durumda. Zafiyet zonu oluşmuş, bir zayıflık zonu oluşmuş. Asıl büyük canavar da burada. 9 şiddetinde etkilenecek demiştim ya bu faylar da harekete geçerse o kanalın Küçükçekmece ile Marmara arasını hangi güç hangi mühendislik yapısı tutar onu bilemiyorum. Ama yapılmaz mı? Japonlar yapıyor ama Japonlar da yıkılıyor. Belki yapılır ama neden bu kadar riski alalım?

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin