AKP hükümeti, Sudan'dan at, eşek ve katır eti ithal edecek


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
AKP hükümeti, Sudan'dan at, eşek ve katır eti ithal edecek

Son dakika... Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiralayan ve henüz üretime bile başlayamayan AKP hükümeti akıllara durgunluk veren bir ithalat kararına imza attı.. Yapılan anlaşmaya göre hayvansal hastalıkların kol gezdiği ve Türkiye ile et ithalatının yasak olduğu Sudan'dan At, eşek ve katır eti ithal edilecek.. Skandal karara kamuoyundan tepki yağıyor. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, 'Beni uyandırsalar ve deseler ki bu bir rüya, gerçek değil.' sözleriyle tepki gösterdi..

Takip Et

Türkiye, tarım üretimi için Sudan’da 99 yıllığına kiraladığı arazilerde üretime başlayamamasına karşın bu ülkeden tarım ürünleri ve canlı hayvan ithal etme kararı aldı.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda geçen hafta görüşülerek kabul edilen ve yakın zamanda genel kurulda kabul edilerek yürürlüğe girmesi öngörülen anlaşmayla Türkiye, birçok tarım ürünü için Sudan’a yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulayacak ve buradan büyükbaş ve küçükbaş hayvan, tereyağı, yumurta, bal, patates, domates, sarmısak, üzüm, buğday arpa ve mısır ithal edecek. İthal edilecek ürünler arasında at ve eşek eti ile sakatatları da bulunuyor.

Türkiye ve Sudan, 2015’te tarımsal işbirliği anlaşması imzalamış ve Türkiye bu ülkede 99 yıllığına kullanmak üzere tarım arazisi kiralamıştı. Ancak bu arazilerde üretim başlamadı. Sudan’da Ömer El Beşir’in darbeyle devrilmesinin ardından kiralık arazilerin durumu gündeme gelmiş ancak bir sonuca ulaşmamıştı. Ömer el Beşir’in iktidar olduğu dönemde Türkiye ile Sudan arasında 24 Aralık 2017’de imzalanan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması, geçen hafta TBMM Dışişleri Komisyonu’na getirildi. Komisyon görüşmelerinde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Sudan’daki yeni yönetimin eski yönetim döneminde imzalanan anlaşmalara bağlılığını teyit ettiğini, Sudan’ın yeni dışişleri bakanının 24 Aralık’ta Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirtti. Komisyon toplantısında Sudan ile imzalanan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması onaylandı. Muhalefet, anlaşmayla Türkiye’de üretilen birçok tarımsal ürünün Sudan’dan ithalatının önünün açıldığını vurgularken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, “İç piyasamızın ve üreticilerimizin aleyhine olan bir durumu bu anlaşmayla aslında tescil ediyoruz” dedi.

AKP hükümeti, Sudan'dan at, eşek ve katır eti ithal edecek
AKP hükümeti, Sudan'dan at, eşek ve katır eti ithal edecek

Anlaşmanın ekinde Sudan’dan yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulanarak ithal edilmesinin önü açılan tarımsal ürünler madde madde sayıldı. Buna göre Sudan’dan 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş canlı hayvan, 2 biner ton küçük ve büyükbaş hayvan eti, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 3 bin ton turunçgil, 3 bin ton limon, 5 biner ton buğday, arpa, yulaf, çavdar ithal edilebilecek. 

Anlaşmayla 500 ton at, eşek ve katır eti ile 500 ton at, eşek ve katırın da aralarında bulunduğu hayvanların sakatatları da gümrük vergisi uygulanmadan ithal edilecek tarım ürünleri arasında sayıldı.

ET İTHALATINA TEPKİ YAĞIYOR: HASTALIK GELİYOR

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Sudan’dan et ithalatının yasak oldığunu ifade etti.

Ülkedeki hayvan hastalıklarının yaygınlığını belirterek, “Sudan’dan hayvan ithalatı, Türkiye’nin hayvan hastalıkları ile mücadelesine büyük bir darbe vurur’ ifadelerini kullandı.

"BU BİR RÜYA, GERÇEK DEĞİL, DESELER.."

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Avrupa Birliği’nden yapılan ithalatın bile gerekli olmadığını ve kontrollerin yeterince yapılmadığını belirtirken “Beni uyandırsalar ve deseler ki bu bir rüya, gerçek değil” diyerek duruma tepki gösterdi.

BU ETLER TÜRKİYE'DE NERELERDE KULLANILACAK?

Veteriner odası başkanı Arslan, 'ithalata ilişkin teklifte' at, eşek ve katır etlerinin nerede kullanılacağı kısmının muallak olduğu kısmına değindi. Arslan, bu etlerin büyük ihtimalle 'kedi ve köpek maması yapımında kullanılabileceğini' belirterek, bu alandaki denetimsizliğe dikkat çekti. 

MECLİS'TE BİLE AT, KATIR ETİ ÇIKTI

Meclis’teki gıdalarda bile at etine rastlandığını söyleyen Arslan, “Toplum sağlığı ve hayvan sağlığını tehlikeye atacak ne var” diyerek ithalata tepki gösterdi. 

HASTALIK İTHAL EDİLİYOR

Sakatat ürünlerinin ülkeye girmesine ilişkin, birçok hastalığı taşıdığını ve bunun önleminin nasıl alınacağının bilinmediğini söyleyen Arslan, Sudan’ın sağlıklı hayvansal ürün satma durumun ne olduğuna bakılmasının da gerektiğini belirtti.

BİRKAÇ KİŞİ DIŞINDA HERKES KARŞI

Bu işle uzaktan yakından ilgili olan herkesin anlaşmanın gerçekleşmesine karşı çıkacağına vurgu yapan Prof. Dr. Murat Arslan, “Bu işten faydalanacak birkaç kişi dışında herkes bu işe karşı çıkacaktır. Umarım anlaşmayla sınırlıdır bu olay ve gerçekten ithal edilmeyecektir. Bu bir kara mizah gibi. Umarım bu rüyadan uyanırız” dedi.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin