Afrin 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 17. gün: 947 terörist öldürüldü


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Afrin 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 17. gün: 947 terörist öldürüldü

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Afrin'de terör unsurlarına yönelik yürütmekte olduğu Zeytin Dalı Harekatı'nda 17'nci güne girildi. Son dakika haberine göre, Afrin'de Surki köyünü de teröristlerden alındı. TSK, bir tankın terör örgütü PYD tarafından vurulduğunu, personel zayiatı olmadığını açıkladı. TSK'dan yapılan açıklamada ayrıca, harekat kapsamında 947 teröristin etkisiz hale getirildiği duyuruldu. Çatışmalar Şıltah köyü çevresinde yoğunlaştı. TSK, Afrin Kuri Tepe bölgesine 1 askerin şehit edildiğini açıkladı

Takip Et

TSK'dan yapılan son dakika açıklamasında, Afrin'de bir tankın terör örgütü PYD tarafından vurulduğu, personel zayiatının ise olmadığı belirtildi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında 5 Şubat 2018 tarihinde Afrin Küçük Darmık Dağı bölgesinde harekâta katılan bir tankımız, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen tanksavar saldırısı neticesinde isabet almıştır. Hafif hasar alan tankımızda personel zayiatı bulunmamaktadır" denildi.

1 ASKER ŞEHİT OLDU

TSK tarafından yapılan yazılı açıklamada,  Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin Kuri Tepe bölgesine 1 askerin şehit edildiğini belirtildi. Öte yandan, AA'nın haberine göre, TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in Dikmetaş köyünü PYD/PKK'dan temizledi.

DİKMETAŞ KÖYÜ DE TERÖR ÖRGÜTÜNDEN ALINDI

Habertürk Haber Merkezi'nin edindiği bilgiye göre, Afrin'in kuzey doğusunda bulunan Sarıkaya dağı ve kilise roket atılan Dikmetaş köyü de terör örgütü PKK/PYD'den alındı.

Afrin'e yönelik Zeytindalı Harekatı'nda doğu cephesinin ardından batı cephesinde de sektörlerin birleştirilmesi için hareketlilik hız kazandı. Batı cephesinde Hac Bilal köyü teröristlerden alınırken bugün de bölgenin en önemli ve en kritik hattı ‘Surki’ köyü ve kırsalı kontrol altına alındı.

Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in aktardığına göre, Surki bölgesinin kontrol altına alınması ile birlikte, Afrin’in kuzey ve doğu cephelerinin ardından batıdaki ceplerin de birleştirilmesi için önemli bir adım atıldı. Operasyon harekât planlarının dün itibarıyla bir kez daha revize edildiği öğrenilirken, örgütün kontrolündeki ağır silahların boyutunun bir kez daha masaya yatırıldığı kaydedildi.

HATAY'DAN AFRİN'E GEÇİŞTE EN ÖNEMLİ BOĞAZ

Surki bölgesi, Hatay'dan Afrin'e geçiş güzergahındaki en önemli boğaz. Terör örgütü PKK'nın bölgedeki hareketliliğini sağlayan önemli bir merkez. Köyde 180 teröristin bölgeyi terk ettiği belirtilirken terör örgütü YPG'nin bölgede sözde "gümrüklü" diye tabir edilen 4 aynı noktadan kaçakçılardan haraç aldığı bir bölge olarak biliniyor.

Güvenlik kaynakları, silahların terör örgütü DEAŞ’ın Cerablus ve El Bab’ı terk etmesi ile birlikte ele geçen ağır silahlar olduğuna dikkat çekerek, bölgede silah bulmanın zor olmadığı ancak bu silahların profesyonelce kullanılıyor olmasının daha dikkat çekici olduğu vurgulanıyor. Bu açıdan bakıldığında; ağır silahlar için Kobani’de ABD tarafından kurulmuş olan kampa da dikkat çekiliyor.

TSK, operasyonun ilk gününden bu yana kentteki sivillerin operasyon alanından çıkışını sağlamak için bir koridor oluşturmaya çalışırken, terör örgütü PKK/YPG’nin operasyon alanlarına bölgedeki halkı çekmek için girişimler başlattığı öğrenildi. Bölgedeki kaynaklar, örgütün her aileden en az bir kişiyi Afrin-Türkiye sınır hattına taşımak için aillere baskı kurmaya başladığı öğrenildi. Afrinli kaynaklar, bölge halkının sınır hattındaki operasyon bölgelerine taşınması ile terör örgütü PKK’nın halkı canlı kalkan olarak kullanacağına dikkat çekiyorlar.

Cepleri birleştirme operasyonuna hız veren TSK'nın, bölgede bulunan ve içinde belde ile köylerin de yer aldığı 32 yerleşim birimini kontrol altına aldığı belirtiliyor. Diğer taraftan Afrin’e giden 7 geçiş noktasından 3’ünde çatışmaların hızlandığı ve bu bölgelerden en az birinin daha kontrolünün sağlanması durumunda 4 noktadan kente geçişler için hazırlıkların yapılacağı belirtiliyor. TSK’nın, bölgedeki askeri hareketliliğe ve operasyon bölgelerindeki son duruma göre harekat planlarının tadilatını bir kez daha gerçekleştirdiği öğrenildi. Bölgede bulunan İHA’lar, günde ortalama 56 saat uçuşla kentteki ve kırsaldaki tüm hareketliliği takip ediliyor.

Operasyonun 16 gününde derinlemesine 8 kilometrelik bir hatta kontrolü sağlayan TSK’nın Afrin operasyonunun devamı için 4 askeri lojistik üssünü sınırın öbür yakasına taşımaya başlayacağı belirtiliyor. Özellikle Raco kasabasının alınması durumunda bu kasabanın önemli bir üs bölgesi olarak kullanılmasının planlandığı kaydedildi. Şimdilik 4 üssün geçişinin sağlanacağı ancak orta vadede 12 üssün taşınmasının planlandığı öğrenildi.

TSK ve ÖSO, Afrin'in batısında terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Surki köyünü ele geçirdi. AA'nın aktardığına göre, TSK ve ÖSO güçleri, Afrin'in batısındaki Racu beldesine bağlı Surki köyünü başlattıkları operasyonla PYD/PKK'dan temizledi.  Surki Köyü, Racu beldesinin batısındaki ve Şeyh Hadid'in kuzeyindeki cephelerin birleştirilerek Afrin'in batısında geniş bir cephe hattı oluşturulmasına yönelik operasyonla PYD/PKK'dan alındı.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in beş beldesinde 1'i belde merkezi, 23'ü köy, biri köy altı yerleşimi ve 10'u stratejik dağ veya tepe olmak üzere 35 noktayı örgütten kurtarmış oldu.
Terör örgütlerinden temizlenen bu yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:

"Bülbül beldesi merkezinin yanı sıra Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı ile Kürdo köy altı yerleşimini, Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Sukri köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü, Cinderes beldesinde Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni, Şeran beldesinde Burseya Dağı ve Kastel Cündo köyü."

TERÖR UNSURLARI TOP ATIŞLARIYLA VURULUYOR

AA'nın haberine göre; Suriye'nin Afrin bölgesinde belirlenen terör hedefleri tank ve toplarla ateş altına alındı. Kilis-Hatay hudut hattında yer alan, terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mevzilere Fırtına obüsleri ve tanklarla aralıklarla atış yapılıyor.Bombalanan alanlardan yükselen duman Kilis'in sınır hattındaki köylerinden de görülebiliyor.Ayrıca bölgeden şiddetli patlama sesleri de duyuluyor.

17. GÜNE GİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin Halep kentine bağlı Afrin'de terör unsurlarına yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Başta YPG/PYD'li teröristler olmak üzere tüm terör unsurlarına karşı yürütülen harekatta 17'nci güne girildi. Harekatın 16'ncı gününde Hac Bilal Köyü ele geçirildi, Başbakan Binali Yıldırım Harekat Merkezine ziyarette bulundu.

TSK'DAN AÇIKLAMA

Zeytin Dalı Harekatı'nın 17'nci günüyle ilgili TSK'dan son dakika açıklaması yapıldı. Açıklamada, harekatın 17'nci gününde 947 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi. TSK'dan yapılan açıklama şöyle:

"Zeytin Dalı Harekâtı" kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre; 05 Şubat 2018 tarihinde, 12 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 947 olmuştur" denildi. 

ŞILTAH BÖLGESİNDE YOĞUN ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Habertürk TV'den Osman Girgin'in aktardığı bilgilere göre; Harekatın 17'nci gününde, Şıltah köyü çevresinde çatışmalar yoğunlaştı. Bölgeden yoğun şekilde silah sesleri duyuluyor. TSK, bir yandan mayınları, tuzaklanmış bombaları temizlerken, bir yandan da Şıltah bölgesine doğru ilerliyor. Şıltah bölgesi terör unsurlarından temizlendiğinde Afrin kent merkezine giden bir yol daha açılacak. Operasyonların sürdüğü bölgede yoğun sis hakim. 

HAC BİLAL KÖYÜ ELE GEÇİRİLDİ

Harekatın 16'ncı gününde , TSK ve ÖSO, Afrin'in batısındaki Şeyh Hadid beldesine bağlı Hac Bilal köyünü PYD/PKK'dan temizlendi.

AĞIR SİLAH YÜKLÜ ARAÇ YAKALANDI

Suriye'nin batı Halep kırsalındaki askeri muhalifler, Suriye-Türkiye sınırında PYD/PKK işgalindeki Afrin'e gönderilmek istenen ağır silah yüklü bir aracı yakaladı.

AA'nın aktardığına göre, grubun paylaştığı videoda, Rus yapımı anti tank füzeleri, RPG-7 roket atar, piyade tüfekleri, NATO üyeleri ülkelerin ortak imalatı 7.62 mm silah mühimmatı, otomatik silah şeritleri, otomatik silahlar, çok miktarda şarjör, Rus ve NATO üye ülkelerin envanterindeki uçak savar silahları ve bu silahlara ait yüklü miktarda mühimmat yer alıyor.

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin