ABD'den sert S-400 Açıklaması: Otokrat Erdoğan oyun oynamayı bırakmalı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
ABD'den sert S-400 Açıklaması: Otokrat Erdoğan oyun oynamayı bırakmalı

Cumhurbaşkanı Tecep Tayyip Erdoğan ve ABD başkanı Trump Çin'de düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde buluşmuş ve S-400 Hava Savunma Sistemi ile F-35 savaş jetleri krizinde ılımlı mesajlar verilmişti. Hatta Trump yaptığı açıklamasında Türkiye'ye S-400 konusunda hak verdiğini de söylemişti. Tam "anlaştılar" derken ABD'den 'gücünü korumak için umutsuz olan Türk otokrat Erdoğan' ifadelerinin kullanıldığı sert açıklamada' "Erdoğan oyun oynamayı bırakmalı.." denildi

Takip Et

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot L. Engel, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20’deki zirvesinin ardından açıklama yayımladı. Sert ifadelere yer verilen açıklamada, Türkiye’nin S-400 ve F-35 uçaklarına aynı anda sahip olamayacağı ifade edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘otokrat’ diye bahsedilmesi dikkat çekti.

"Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici(otokrat), bütün siyasi yetkileri tek başına elinde bulundurur. Fakat monarşinin aksine yönetim miras yoluyla kalmamış, kişi tarafından ele geçirilmiştir."

ABD'DEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE;

“Başkan, Türkiye’nin NATO’yu ve ulusal güvenliğimizi tehlikeye sokan Rus silahlarının satın alınmasına yaptırım uygulanmayacağı sözünü verdi. Türkiye gelişmiş bir Rus hava savunma sisteminin yanında hassas NATO ve Amerikan sistemlerini işletemez, nokta. Başkan Erdoğan bunun sonuçları olacağını bilmeli.

Kongre, Dış İşleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Birleşik Devletler Hükümeti’nin geri kalanı için mesele açık: Eğer Türkiye S-400’ü alırsa, joint strike fighter (F-35) alamamalı; F-35 programından çıkarılmalıdır. Türkiye yaptırımlarla karşılaşacaktır. Eğer Türkiye S-400 ve F-35’i işletirse, gelecekteki tüm Amerikan ve müttefik F-35 pilotlarının hayatı tehlike altına girer. Başkan Trump, bu uçakları uçuran kadın ve erkeklerden yana tavır almalı, gücünü korumak için umutsuz olan Türk otokrattan yana değil.

“ERDOĞAN OYUN OYNAMAYA SON VERMELİ VE BİR TERCİH YAPMALI”

Kimse Erdoğan’ı Vladimir Putin’le samimi olmaya zorlamadı. Birleşik Devletler her zaman Türkiye’yle çalışmaya hazır olmuştur ve benzer Amerikan hava savunma teçhizatını Türkiye’ye sunmuştur. Başkan Erdoğan oyun oynamaya son vermeli ve Batı ila Rusya arasında bir tercih yapmalı.

Son olarak, Başkan Trump, güçlü figürlere karşı her zaman yaptığı gibi, otoriter bir liderin demokrasinin, insan haklarının, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünün altını kazma girişimine karşı çağrıda bulunma fırsatını kaçırdı. Başkan kendi ülkesinin yanında durmalı, güvenliğimizi tehlikeye sokan demokrasinin düşmanlarının değil.”

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin