ABD'den bomba açıklama: Türkiye operasyon yapacak, Desteklemeyeceğiz


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
ABD'den bomba açıklama: Türkiye operasyon yapacak, Desteklemeyeceğiz

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray'dan kritik bir mesaj yayımlandı. Uluslararası ajansların 'son dakika' gelişmesi olarak abonelerine servis ettiği Beyaz Saray açıklamasında, "ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği" belirtildi.

Takip Et

ABD’den gelen açıklama, “Türkiye’nin yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine (Fırat Nehri’nin doğusu) yönelik operasyon için harekete geçeceği” belirtildi.

Beyaz Saray, “IŞİD’i yenilgiye uğratan ABD güçlerinin artık doğrudan bölgede olmayacağını” belirtirken, “Türkiye’nin son iki yıldır bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından sorumlu olacağına” da açıklamasında yer verdi.

ERDOĞAN 5 EKİM’DE AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için önceki gün şu açıklamayı yapmıştı:

“Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından İstiklâl Marşı’dan bir dörtlük paylaşmış ve bu kıta operasyon sinyali olarak değerlendirilmişti.

İşte Altun’un Twitter’dan yaptığı paylaşım:

“Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın!
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın;
Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın.”

ERDOĞAN: HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ

ABD açıklaması, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın yaptığı telefon görüşmesinden sonra geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bu görüşmeye ilişkin yayınladığı mesajda, iki liderin Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu aktardı.


Erdoğan görüşmede, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG/PYD kaynaklı terörün ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede kararlı olduğunu yinelerken, bölgede böyle bir sorun yaşanmaması için Ankara’nın her türlü tedbiri alacağını vurguladı.

Görüşmede Erdoğan’ın ABD ile Türkiye arasında varılan güvenli bölge mutabakatına ilişkin gereklerin yerine getirilmemesinden duyulan rahatsızlığı ilettiği de belirtildi.

Beştepe’den yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikalı mevkidaşının daveti üzerine gelecek ay Washington’a gidecek ve iki lider burada bir görüşme gerçekleştirecek.

MUTABAKAT AĞUSTOSTA SAĞLANDI

Türkiye ile ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı boyunca bir güvenli bölge oluşturulması için ağustos ayında mutabakata varmıştı.


Ancak iki ülke arasında güvenli bölgenin kapsamına ilişkin anlaşmazlık bulunuyor. Türkiye, 2 milyon Suriyeli sığınmacıyı yerleştirmeyi planladığı güvenli bölgenin 30 kilometre derinliğinde olmasını istiyor.

Ankara, planlanan güvenli bölgenin terör örgütü YPG’den arındırılması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye, sekiz yılı aşan iç savaş süresince Suriye’den kaçan 3.6 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, ocak ayında yaptığı bir açıklamada, “Türkiye, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından Kürt güçlerine saldırırsa, Türkiye’yi ekonomik olarak perişan etmekle” tehdit etmişti

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin