Ziraat Bankası Simit satacak: 500 milyon dolar borç vatandaşa yükleniyor


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Ziraat Bankası Simit satacak: 500 milyon dolar borç vatandaşa yükleniyor

Son dakika.. Piyasaya yaklaşık 500 milyon dolar borcu olan ve ekonomik olarak zor günlerden geçen Simit Sarayı'na milyonluk kıyak.. Ziraat Finans Grubu'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Simit Sarayı'nın %51 hissesini Kavukçu Yapı'dan devralmak için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulundu. 2002 yılında kurulan Simit Sarayı'nın 25 ülkede 11 bini aşkın çalışanı bulunuyor. Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu 12 milyon dolara satın aldığı lüks jet ile gündeme gelmişti.. 2002 yılında kurulan ve hızla büyüyen Simit Sarayı'nın, simit satarak veya alınarak yapılamayacak kadar büyük bir tutar olan 500 milyon dolarlık borcu da kapsayan hisseleri, İBB'ye bile kredi vermeyen Kamu Bankası Ziraat tarafından satıl alınıyor..

Takip Et

Ziraat Bankası Simit satacak: 500 milyon dolar borç vatandaşa yükleniyor

Ziraat Finans Grubu Simit Sarayı’nın çoğunluk hissesini satın alıyor. Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, işlem kapsamında mevcut hissedarlar arasında yapılacak hisse devirleri ile Simit Sarayı sermayesini temsil eden payların yaklaşık 20.7 milyon adedi Kavukcu Yapı tarafından Ziraat Girişim Sermayesi’ne devredilecek.

Eşzamanlı olarak sermaye artırımına ilişkin yapılacak genel kurul sonucunda Ziraat Girişim ihraç edilecek emisyon primli payları iktisap etmek suretiyle Simit Sarayı’nın sermayesindeki payların toplam %51’ini elde etmiş olacak.

Ziraat Bankası Simit satacak: 500 milyon dolar borç vatandaşa yükleniyor
Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu

Simit Sarayı, Haluk Okutur, Abdullah Kavukcu ve Mehmet Tarakçı tarafından 2002 yılında kuruldu.

"ZİRAAT BİR KAMU BANKASI, HALKA HESAP VERECEK"

Sözcü Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz üç gün önceki yazısında Simit Sarayı'nın durumu ile Ziraat GSYO'nun ilgilendiğini kaleme almıştı. Yılmaz yazısında, "Simit Sarayı dosyası; 2018 yılında kurulan Ziraat Girişim Sermaye Yatırım Ortaklığı'nın (GSYO) gündemine sokulmaya çalışılıyor: Burası net! Yüzde 100'ü Ziraat Bankası'na ait GSYO'nun 500 milyon dolar kredi borcunu üstlenmesi akıl alacak iş değil. Ziraat bir kamu bankası, halka hesap verecek!" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye’de ve dünyanın 25 ülkesinde mağaza açan Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu’nun “başarı öyküsü” malum… Kavukcu yine dört ayağının üzerine düşebilir. Grubun ağırlığı Denizbank’ta olmak üzere bankalara toplam kredi borcunun 500 milyon dolara ulaştığı söyleniyor. Büyük para. Ne simit satarak bu kadar borç yapılır, ne de simit dükkanına bu kadar kredi açılır.

"ANCAK ÖZEL JET ALINARAK BU BORÇ YAPILIR"

Bu kadar para ancak altına özel jet çekersen, sağa sola aldığın banka kredisiyle “bonkörlük” yapmak zorunda kalırsan lazım olur!

“Gayrimenkullerin değeri, kredileri karşılar” diye düşünürseniz zor. Çoğu kira. Londra’daki şubelerin gayrimenkulü kime aitmiş; bir anlatan çıkar elbet! Simit Sarayı’nı kredi yükünden kurtaracak formül aranıyormuş.

Simit Sarayı dosyası; 2018 yılında kurulan Ziraat Girişim Sermaye Yatırım Ortaklığı’nın (GSYO) gündemine sokulmaya çalışılıyor: Burası net!

Yüzde 100’ü Ziraat Bankası’na ait GSYO’nun 500 milyon dolar kredi borcunu üstlenmesi akıl alacak iş değil. Ziraat bir kamu bankası, halka hesap verecek!

2017 Temmuz’unda Simit Sarayı’nın yüzde 10’u Suudi Fawaz Alhokair Grup’a satılmıştı. Kavukcu’nun rotayı 400 milyon doların üzerinde halka arz için Londra Borsası’na çevirdiği konuşuluyordu.

...

Ekonomi Bakanlığı, 2006’dan beri Türk markalarını desteklemek için, yurtdışında açtıkları mağazalara yüzde 50 kira desteği veriyor. Kavukcu, aynı konuşmasında “Turquality’nin bize yıllık desteği 16 milyon lira. Sadece Leicester Square’de açtığımız mağazanın yıllık kirası 20 milyon lira” diyor. Yurtdışında açtıkları onlarca mağazanın kira bedelinin yüzde 50’si nasıl 16 milyon lirada kalıyor, pek anlamadım… Kavukcu, Amerika’daki mağaza sayısının da 500’e ulaşacağını müjdeliyordu. Mağaza rakamları hedeflerinde geometrik artışlar dikkatinizden kaçmıyordur.

(Serpil Yılmaz’ın yazısının tamamını okumak için tıklayabilirsiniz)

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin