Cuma namazı nasıl kılınır, abdest nasıl alınır?


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Cuma namazı nasıl kılınır, abdest nasıl alınır?

Cuma namazı nasıl kılınır, abdest nasıl alınır?.. Cuma Hutbesi, bugün ülke genelindeki tüm camilerde Cuma namazı esnasında okunacak. Camilerin dolup, ellerin semaya yükseleceği mübarek cuma günü, hutbe konusu "15 Temmuz’u Anmak, İhaneti Anlamak" olarak belirlendi. Peki Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattir

Takip Et

İslam alemi için en değerli günlerin başında Cuma günü yer alıyor. Öğle ezanının okunmasıyla birlikte camiler dolup taşacak. Cuma namazı öncesinde ise bugün okunacak hutbe huşu içinde dinlenecek. Diyanet İşleri de bu Cuma namazı için 12 Temmuz 2019 tarihli, “15 Temmuz'u Anmak, İhaneti Anlamak” konulu cuma hutbesi yayınlandı. Peki cuma namazı nasıl kılınır, abdest nasıl alınır? İşte cuma namazıyla ilgili detaylar ve 12 Temmuz cuma hutbesi…

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır. İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir.

Cuma namazı kılınırken ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin