Danıştay'dan 'Ayasofya Müzesi' kararı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Danıştay'dan 'Ayasofya Müzesi' kararı

Tüm dünyanın merakla beklediği Ayasofya kararı açıklandı.. Son dakika haberine göre Danıştay, dünyanın en önemli yapıtlarından 'Ayasofya Müzesi' kararını verdi.. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasının bulunduğu 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, Danıştay tarafından iptal edildi.. Bu kararla birlikte Ayasofya'da ibadetin yolu açılmış oldu. Öte yandan Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün saat 20.53'te bir konuşma yapacak..

Takip Et

Son dakika haberine göre Danıştay, dünyanın en önemli yapıtlarından 'Ayasofya Müzesi'nde ibadet' yapmaya vize verdi.!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın bu kararıyla Ayasofya'da ibadetin önü açıldı.

Bu kararla birlikte Ayasofya'da ibadetin yolu açılmış oldu. Son kararı AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

AYASOFYA CAMi DANIŞTAY GEREKÇELİ KARARI

Ayasofya ile ilgili gerekçeli karar da açıklandı. Gerekçeli kararda toplum tarafından kullanılmasına engel olunamayacağı, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

Gerekçede ayrıca "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz" denildi.

"ERDOĞAN KONUŞMA YAPACAK"

Danıştay'ın Ayasofya ile ilgili kararından sonra açıklama yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 20.53'te bir konuşma yapacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Ayasofya'yı geçen sene 3 milyon 727 bin 361 kişi ziyaret etmişti.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği 2016 yılında ikinci kez Danıştay’a dava açmış, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 86 yıllık Bakanlar Kurulu kararının iptalini istemişti. Dernek karardaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait imzanın da sahte olduğunu öne sürmüştü. Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla Ayasofya’nın ibadete açılmasının yolu açıldı.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005’te Danıştay’a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005’te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008’de ise Ayasofya Camisi’nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016’da tekrar Danıştay’a dava açmıştı.

Derneğin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018’de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya’nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, “incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

Danıştay'dan 'Ayasofya Müzesi' kararı
Danıştay'dan 'Ayasofya Müzesi' kararı

AYASOYFA HAKKINDA KISA BİLGİLER

537'DE BİZANS İMPARATORU JÜSTİNYEN TARAFINDAN YAPTIRILDI

İstanbul'un simgelerinden biri olan Ayasofya Müzesi Mimarisi ve sanat tarihi açısından dünyanın baş yapıtları arasında kabul edilen Ayasofya, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 537 yılında yaptırıldı.

916 YIL KİLİSE..

916 yıl kilise olarak kullanılan Ayasofya, zaman içerisinde birçok yangın ve deprem atlattı. 

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldü ve ilk Cuma namazı burada kılındı.

482 YIL CAMİ..

Danıştay'dan 'Ayasofya Müzesi' kararı
Danıştay'dan 'Ayasofya Müzesi' kararı

482 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya, 1935 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye dönüştürüldü. Camiye çevrilmesinin ardından yapının ana çizgileri korundu. 

Sultan İkinci Bayezid devrinde kuzeybatıdaki ince minare, Sultan İkinci Selim devrinde de Mimar Sinan tarafından batıdaki iki kalın minare eklendi ve yer yer dayanaklarla kuvvetlendirildi. Mimar Sinan'ın yaptığı dayanaklar ve onarımlar yapının bugüne kadar ulaşabilmesini sağladı.

AYASOFYA'NIN ÇEVRESİNDE NELER VAR?

Bu yapının çevresinde Bizans devrinden kalan ek yapılar vaftizhane ve hazine dairesi. Bu ek yapılardan vaftizhane Osmanlı devrinde Sultan Mustafa ve İbrahim'in türbesi olmuş, Sultan İkinci Selim türbesi Mimar Sinan, Sultan Üçüncü Murad türbesi de Davut Ağa tarafından yaptırıldı. Ayrıca Sultan Üçüncü Mehmed'in kendi türbesi, bir okul binası, Sultan Birinci Mahmud döneminden özellikler taşıyan bir şadırvan ve imaret, yapının çevresinde yer almakta.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin