Skandal Şeyh Sait pankartını asan bakın kim çıktı


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Skandal Şeyh Sait pankartını asan bakın kim çıktı

Referandumda verilecek olan her 'evet' oyunun, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, içerideki en büyük hainlerinden Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir Fatiha olacağını yazdırıp afiş olarak göndere çektiren kişi, Şeyh Sait'in torunu AKP Diyarbakır il başkanı çıktı. AK Parti o afişin bizimle ilgisi yok açıklaması yapmıştı..

Takip Et

AKP Diyarbakır İl Başkanlığı, ‘Evet' oyu için kente Şeyh Sait'li afiş asmıştı. Üzerinde Başbakan Binali Yıldırım'ın fotoğrafının olduğu afişte, “Her Evet Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir Fatiha'dır” yazıyordu. Skandal afişi, SÖZCÜ dün manşetine taşımıştı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da konuyu Başbakan'a sormuştu.

Şeyh Sait Afişi Sözcü Gazetesi

TEPKİ ÇEKTİ, İNDİRİLDİ

Diyarbakır'da valiliğin önüne asılan afiş dün tepkiler üzerine indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın 1 Nisan'daki Diyarbakır ziyareti için bu afişi hazırlatan isim ise AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Akar'ın ise Şeyh Sait'in torunu olduğu anlaşıldı. Akar'ın daha önceki sözleri ise yeni bir tartışma yarattı.

AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Akar

BARZANİ'YE YAKIN İSİM

Avukat olan Akar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'ye de yakınlığıyla biliniyor. Yine Barzani'ye yakın TV kanalı Rudaw'a röportaj veren Akar, Kürtlere ‘özerklik' konusuna sıcak baktığını açıklamıştı. Akar, o röportajda şu ifadeleri kullanmıştı: “Kürtler'in de bir devleti ve bir statüsü olmalıdır. Buna en yakın yer Güney Kürdistan'dır. Kuzey için ise düşüncem şudur: Türkler ile Kürtlerin yarattığı bir birlikte yaşam geleneği var. Bu birlikte yaşam zedelenmeden bir çözüm bulunabilir.”

ŞEYH SAİT KİMDİR?

1924 Yılında Doğu illerindeki aşiretleri dolaşan Şeyh Said, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal'in dinsizliğinden, çıkarılan yasalar ile İslamiyetin, nikah, ırz ve namusun Kuran'ın ortadan kalkacağından, ağaların ve hocaların idam edileceğini veya sürüleceği propaganlarıyla, kendine inanan bir grubu isyana tahrik ve teşvik etti. Kayınbiraderi Osmanlı subayı Albay Cibranlı Halit'in adamları Cemiyet-i Akvam'a haber vereceklerini, bölgede devletin askeri güçlerinin bulunmadığını ve kolayca bölgeyi ele geçirebileceklerini söyledi. Cumhuriyete ve devrimlere karşı bir ayaklanma fetvası hazırlayarak devrimlere destek verenlerin canları ve mallarının helal olduğunu yazdı. Fetvayı aşiretlerin ileri gelenlerine gönderdi. Varto'daki Hormek aşireti devlet yanlısı olduğu için ayaklanmaya uymayacaklarını açıkladı.

Şeyh Sait Kimdir

İSYAN BASTIRILDI VE İDAM EDİLDİ

Piran'da jandarmanın 5 suçluyu tutuklama girişimi üzerine çıkan çatışma sebebiyle ayaklanma hareketi planlanandan önce başladı.1924 Ekim ayından yakalanacakları güne kadar hükûmetle haberleşmekte olan bacanağı Kasım Bey (Kasım Ataç) tarafından ihbar edilmiştir. Şeyh Said İsyanı bastırılmasından sonra "Şark İstiklal Mahkemesi"nde yargılanıp idama mahkûm edildi.

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin