AKP ve MHP’den son dakika ‘Yeni Anayasa’ açıklaması


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
AKP ve MHP’den son dakika ‘Yeni Anayasa’ açıklaması

Ak Parti'nin ve MHP'nin uzlaştığı Anayasa teklifinin Meclis'e sunulmasının ardından iki partiden de ortak açıklama geldi. MHP'li Parsak: Milli ve üniter devlet tartışma konusu değil. Uzunca bir süreç bugün nihayet sonlanmıştır...

Takip Et

AKP’ki Abdülhamit Gül’ün açıklamaları şu şekilde:

Referandum sonrasında fiili durum ortaya çıktı 2007 referandumuyla milletimiz ‘cumhurbaşkanını ben seçeceğim’ dedi. Yürütmedeki 2 başlılık çatışmasının rejim krizine dönüşme riski önümüzde duruyor. İşte bu anlamdaki iki başlılığı ortadan kaldırma ihtiyacı ortaya çıktı.

21 maddelik teklifimizi sunduk. Çok yoğun çalışmalar yaptık.  Bu metin bir uzlaşı metnidir. Milletin siyasetten beklediği ödevi  yerine getirme misyonudur.

Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var. Seçilme yaşını 18’e indiriyoruz.

Mini Anayasa’da CHP’nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir.

HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık.

İLGİLİ HABER

MHP’li Parsak’ın açıklamaları şu şekilde:

Bugün 17.30 itibariyle AKP ve MHP gruplarının nihai ile tam mutabakatları çerçevisinde Anayasa teklifi Meclis’e arz edilmiştir. Türkiye Anayasa’nın değiştirilmesi meselesi 1922 yılından bu yana tartışıla gelen bir meseledir. 1982 anayasası 18 temel paket halinde 100’ün üzerinde maddesinin değişerek bu güne kadar gelmiştir. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği, sebebi 367 krizidir. Sonrasında yapılan anayasa değişikliği ile yeni bir boyut kazanmıştır. Tarihsel süreci değerlendirirken, 2011 sonrası gelişmelerin daha dikkatli ve önemli şekilde analiz edilmesi gerekir.

Tüm siyasi partiler 2011 seçimlerine giderken millete söz vermiştir.

Milli ve üniter devlet tartışma konusu değil.

Uzunca bir süreç bugün nihayet sonlanmıştır.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin