Son dakika: Erdoğan Katar ordusunu Türkiye'ye çağırdı!

Katar ile Türkiye arasında yapılan askeri anlaşmaya ilişkin karar Resmi Gazete’nin 15 Eylül tarihli mükerrer sayısında yer aldı... Geçtiğimiz yıl 'Katar Ordusu Türkiye'de konuşlanıyor' tartışmaları yapılmış ve Bakanlık 'Sadece askeri öğrenciler gelecek' açıklaması yapmıştı. Bugün İmzalanan karara göre Katar ordusu resmen Türkiye'de konuşlanacak.


© Haber Oku

Katar askeri hava araçları ve destek personelinin Türkiye'ye konuşlanmasına ilişkin Türkiye ile Katar arasında anlaşma imzalandığı ortaya çıktı. 

Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Katar ile Türkiye arasında yapılan askeri anlaşmaya ilişkin karar Resmi Gazete’nin 15 Eylül tarihli mükerrer sayısında yer aldı.

Buna göre, Katar askerinin Türkiye’de konuşlanmasına ilişkin bir anlaşma yapıldığı ortaya çıktı. Söz konusu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı.

Kararda, “2 Mart 2021 tarihinde Doha’da imzalanan ve 7386 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli 'Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması konusunda Teknik Düzenleme'nin onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir” denildi.

Kararın ekinde yer alan anlaşmaya, "Teknik düzenleme" denilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bu teknik düzenlemenin amacı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından müsaade verilen bölgelerde konuşlanan Katar askeri hava araçlarının, personelinin ve teçhizatının geçici konuşlanması, yerleşimi ve kullanımı konusunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin ev sahibi ülke desteğini düzenlemek için kuraları, ilkeleri, sorumlulukları ve ihtiyaçları belirlemektir"

Düzenlemede, gelen Katar askerlerinin hiçbir suça karışmamış olması şartı aranacağı belirtilirken, tarafların, elde ettikleri gizli askeri bilgileri sızdırmamak konusunda da yasalara uyması gerektiği şartı olmasına karar verildi.

Düzenlemenin altında Türkiye Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ile Katar Genelkurmay Başkanı’nın imzası yer aldı.

GEÇEN YIL YAŞANAN TARTIŞMALAR

Söz konusu anlaşma geçen yıl yaşanan tartışmaları akıllara getirdi.

Geçen yıl imzalanan Türkiye ile Katar arasında yapılan Askeri Eğitim ve İş Birliği Protokolü gereğince iki ülke vatandaşları tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında karşılıklı olarak ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabileceği kararlaştırılmıştı.

Anlaşmanın kamuoyuna "Katarlı gençlere Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi hakkı verildi" şeklinde yansıması üzerine Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama gelmişti.

Bakanlık tarafından gazetecilere yapılan açıklamada, "Sosyal medyada bahsi geçen Katarlıların tıp fakültelerine sınavsız ve ücretsiz gireceği ile ilgili tartışmalar gerçeği yansıtmıyor" denilmişti.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bu protokol askeri sağlık alanında işbirliği protokolü ve misafir personel ve misafir öğrenciler Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor. Her Katarlının sınavsız tıp fakültelerine girmesi diye bir şey yok." 

Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi