ABD Türkiye sınırından çekiliyor: IŞİD sorumluluğu Türkiye'de


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
ABD Türkiye sınırından çekiliyor: IŞİD sorumluluğu Türkiye'de

Son dakika gelişmesi.. Fırat'ın doğusuna operasyonla ilgili Beyaz Saray'dan çok kritik bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada ABD'nin bölgeden askerlerini çekeceği ancak olası operasyonda Türkiye'ye destek vermeyeceği belirtilirirken. Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak. denildi.. Fakat Trump bunun için de bir şart ileri sürdü. Trump'ın şartı, Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan 10 bine yakın IŞİD teröristi ve ailelerinin sorumluluğunu üstlenmesiydi. Beyaz Saray'ın açıklamasında bu sürecin, "ABD vergi mükelleflerinin parasına mal olacağı" belirtildi.

Takip Et

Beyaz Saray'dan, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." açıklaması yapıldı. 

Beyaz Saray'ın açıklamasında,  ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, DEAŞ'ı yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı.

ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

“AMERİKAN VERGİ MÜKELLEFLERİNİN ÜZERİNDEKİ YÜK KALKACAK”

Beyaz Saray açıklamasında, hapishanelerdeki IŞİD militanlarının sorumluluğunun Türkiye’ye bırakılmasıyla birlikte, “Vergi ödeyen Amerikan vatandaşlarının üzerindeki yükün kalkacağı” da vurgulandı. Açıklamada tam olarak şu ifade kullanıldı; “ABD onları tutmayı sürdüremez çünkü bu yıllarca sürebilir ve ABD’nin vergi ödeyen vatandaşlarına çok pahalıya mal olur. Türkiye, artık bu bölgede ABD’nin “Halifeliği” yendiği andan itibaren, son iki yıl içinde yakalanmış tüm IŞİD savaşlarından sorumludur.”

İLGİLİ HABER

AZ HAPİSHANE ÇOK TERÖRİST
Özellikle Batı basınında son dönemde Fırat’ın doğusunda PYD-YPG tarafından kontrol edilen bölgede IŞİD teröristlerinin tutulduğu hapishanelerdeki doluluk oranı ve buradaki yaşam koşulları sıkça gündeme getirilmeye başlanmıştı.

İngiliz basınında, IŞİD teröristlerinin bir odada onlarca kişi, yerlerde yattıkları hapishane hücrelerine ilişkin fotoğraflar basılırken, Amerikan basınında da hapisteki IŞİD’lilerin eşleri ve çocuklarının tutulduğu kamplardaki insanlık dışı yaşam koşullarına ilişkin haberler, görüntüler ve fotoğraflar yayınlanmıştı. Trump, dünkü telefon konuşmasından sonra, ülkesinde kendisi için büyük eleştiri konusu olan bu hapishane ve kampların sorumluluğunu Türkiye’ye devretmiş oldu.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin