Yunan Başbakan Çipras: Lozan’dan geri dönüş yok


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Yunan Başbakan Çipras: Lozan’dan geri dönüş yok

Son dakika haberi.. Atina'da bir dizi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile basın toplantısına katıldı. Yunan Başbakan Aleksis Çipras, "Lozan Anlaşması'ndan geri dönüş olmayacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile yaptığı ortak görüşmede, Lozan Antlaşması'nın güncellenmesi gerektiğine inandığını söyledi..

Takip Et

Yapılan basın toplantısında konuşan Çipras, “Lozan Anlaşması’ndan geri dönüş olmayacaktır. Türkiye ile iletişim kanalımızı genişletmek çok önemli. Ülkemiz darbecileri izin verecek bir ülke değil. Yunan yargısının kararları saygıyla karşılanır” dedi.

Resmi ziyaret için Yunanistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.
İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşuyor.

İLK AÇIKLAMA ÇİPRAS'TAN GELDİ​
"Karşılıklı olarak saygı çerçevesinde kışkırtmalarda bulunmadan konuşabiliriz. Bizim ilişkilerimiz tabii ki modernleşecek. Bu ilişkiler halklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye çıkacaklar mı? Bu modernleştirme sadece Lozan anlaşmasına kati saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz. Bunu açık ve net söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile açık ve net bir şekilde konuştuk. Biz anlaşmazlıkların arkasına gizlenmiyoruz. Bölge ile ilgili Ege ile ilgili konuları konuştuk. Ege'deki gerginlikten bahsettik. Türkiye'nin bölgedeki ihlallerinin sona ermesini söyledim. 
Mümkün olduğu düzeyde Ege'deki gerginliklerin azaltılması için bizim gözetimimizde güven artırıcı önlemlerin artırılamasında mutabık kaldık. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasının önemini görüştük. Bu çerçevede yabancı askerlerin olmayacağı bir Kıbrıs Cumhuriyeti'nin olmaması gerektiğini söyledim. Göçmen krizi konusu da bizleri yakından ilgilendiriyor. Göçmen krizi anlaşmasıyla Ege'de ölümlerin önüne geçtik. Avrupa'ya yönelen demokratik bir Türkiye'yi Yunanistan'ın destekleyeceğini söyledim. Bizim ülkemizin darbecileri desteklemeyeceğini söyledim. Yunanistan yargısının kararları bağımsız bir şekilde alınır ve hepimiz tarafından saygıyla karşılanır. 2018 yılında Türk-Yunan ilişkileri arasında yeni bir dönem açılması için çağrı yapıyorum. Sizi yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum. Bu yeni sayfa kışkırtmalara dayanmayacak, dostluk köprülerine dayanacak. Bunu başarabileceğimize inanıyoruz." 

YUNANİSTAN'DA LOZAN TARTIŞMASI:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile ortak açıklamalarda bulundu. Erdoğan burada Lozan anlaşmasına değindi ve dünyada imzalanan birçok anlaşma gibi yıllar önce imzalanan Lozan Anlaşması'nın da güncellenmesi gerektiğine inandığını yineledi.

Çipras ve Erdoğan görüştü

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇİPRAS'IN ARDINDAN SÖZ ALDI;
"Atmamız gereken önemli adımlar var. İkili ticaret hacmimiz 2.6 milyar dolar. Hedefimiz 10 milyar dolardı. 2014'ten sonra bir geri gidiş oldu. Temennim odur ki bunu yeniden tamamlarız. Ulaştırma projelerine önem vermeyi hedefliyoruz. İstanbul-Selanik feribot hattı gibi ulaşım projelerine hız vermeyi planlıyoruz. Türkiye uzun yıllardır PKK, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bizimle en rahat empati kurabilecek ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunan güvenlik ekiplerinin attığı adımları takdir ediyoruz. FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. Sayın Çipras ile olaydan sonra başlattığım görüşmede ve bugünkü görüşmede Yunanistan yargısına çağrım var, gecikmiş adalet adalet değildir. Bunların Türkiye'ye iadesi mümkündür."

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin