Varna'daki Türkiye-AB Zirvesi sonrası Erdoğan'dan önemli açıklama


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Varna'daki Türkiye-AB Zirvesi sonrası Erdoğan'dan önemli açıklama

AB ile Türkiye arasında birliğe üye olmanın dışında diğer bölgesel ve küresel konuların da görüşüldüğü Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenen zirveden ilk açıklamalar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz... dedi..

Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Euxinograd Sarayı’ndaki Türkiye-AB Zirvesi’nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. Bu tür teknik konuları siyasetin meselesi haline getirmemeliyiz." dedi. 

''Türkiye-AB Zirvesi vesilesi ile Varna'da bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Varna'da Avrupa Birliği kurum liderleri ile tekrar bir araya geldik. AB ile önceki görüşmelerde atılacak adımları tespit etmiştik. Türkiye'nin düzensiz göç başta olmak üzere sorumluluklarını yerine getirdiği malumdur. Zorlu dönemi geride bırakmayı umuyoruz. Ülkemizdeki Suriyeliler için bu adım çok daha rahatlatıcı olacaktır. AB'nin bu ilgisi mültecileri rahatlatacaği gibi bizimde çalışmalarımızı hızlandıracaktır.''

"TERÖRLE MÜCADELE GİBİ HASSAS KONULARDA GÜÇLÜ DESTEK BEKLİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröre karşı operasyonlarımız, sadece kendimizin ve Suriyelilerin güvenliğine değil, Avrupa'nın da güvenliğine katkı sağlamaktır. Biz, artık terörle mücadele gibi hassas konularda afaki ve haksız eleştiriler değil, güçlü destek bekliyoruz." dedi.

VİZE SERBESTİSİ

Erdoğan, AB ülkelerine vize serbestisi ile ilgili olarak, "Vize serbestisi için bir an önce adım atılmalı. Bununla ilgili çalışma kağıdımız şubat ayı başında AB Komisyonu'na sunulmuştu. AB tarafına çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini de söyledik. AB, bu noktada adımını bir an önce atarsa o da bizi rahatlatacaktır. Bu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, vatandaşlarımızın AB'ye olan güvenini sarsacak bir hal almamalıdır." açıklamasında bulundu.

Erdoğan şöyle devam etti:

''Türkiye bölgede kilit aktör, genç nüfusa sahip dinamik bir ülkedir. Görüş ve beklentilerimizi AB tarafına yazılı bir şekilde bugün ilettik. AB ile aramızdaki güvenin yeniden tesisinin ilk adımını bugün burada attığımızı umuyoruz. Bu adımı attık demek yetersiz somut olarak atmak gerekiyor. Gelin işbirliğimizi derinleştirelim.''

KIBRIS MESELESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs meselesinin seyrinden bağımsız olarak, adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereğidir." dedi.

AB ülkelerine seslenen Erdoğan, "Gelin, ortak coğrafyamız olan Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım. Gelin, Suriye, Irak, Filistin, Kudüs, Yemen, Rohingya, Afrika gibi uluslararası konularda işbirliğimizi derinleştirelim. Gelin, güçlü, müreffeh ve istikrar abidesi Avrupa'yı hep birlikte inşa edelim." dedi.

Türkiye-AB Zirvesi'ne katılmak üzere Bulgaristan'ın Varna şehrine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

ERDOĞAN'DAN AB ÜLKELERİNE ÇAĞRI

AB ülkelerine seslenen Erdoğan, "Gelin, ortak coğrafyamız olan Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım. Gelin, Suriye, Irak, Filistin, Kudüs, Yemen, Rohingya, Afrika gibi uluslararası konularda işbirliğimizi derinleştirelim. Gelin, güçlü, müreffeh ve istikrar abidesi Avrupa'yı hep birlikte inşa edelim." dedi.

''Afrin'de insanlar yavaş yavaş topraklarına dönüyor.Hedefimiz teröristleri bölgeden tamizlemek.Stratejik ortakların teröre desteği manidar.''

TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİN DEVAMININ GARANTÖRÜYÜM

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiya-AB Zirvesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında "Türkiye ile müzakerelerin devamının garantörüyüm.Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı, gözle görülür sonuçlar vererek çok başarılı olmuştur" dedi.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin