Tren Faciasında Skandallar ve İhmaller Zinciri


yayincilar/sozcu-gazetesi/sozcu-gazetesix60.jpg Kaynak: Sözcü Gazetesi
Tren Faciasında Skandallar ve İhmaller Zinciri

Son dakika.. Çorlu'daki tren kazasında 'rayından çıkmış ihmaller' zinciri.. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen kaza ile ilişkin skandallar zinciri ortaya çıkmaya başladı... İstanbul Halkalı ve Tekirdağ Muratlı arasında yer alan tren yolunun “menfez bakım ve taş duvar işleri” ihalesi ödenek tahsis emri çıkmadığından iptal edildiği öğrenildi. Ulaştırma Bakanı ise "En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış" dedi.

Takip Et

Feci tren kazasının meydana geldiği Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Mahallesi'ne İstanbul Halkalı'dan gelen hattın menfez bakım ve taş duvar işleri ihalesi haziran ayında açıldı.

İhale 6 Temmuz 2018 yani geçtiğimi Cuma günü yapılacaktı. Ancak ihale ödenek tahsis emri çıkmadığından iptal edildi. “Ödenek tahsis emri” ihalenin yapılası için devlet bütçesinden buraya para aktarılmaması anlamına geliyor.

2018/293539 ihale kodu ile T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) 1. Bölge Malzeme Müdürlüğü tarafından açılan ihale tam da kazanın meydana geldiği görülen köprülerin sel ve diğer dış etkenlere kaşı korunmasını sağlamak için yapılacaktı.

Tren Faciasında Skandallar ve İhmaller Zinciri
Tren Faciasında Skandallar ve İhmaller Zinciri

ZEMİN İŞİ BİTMEDEN HAT AÇILMIŞ

Yenilenen Halkalı-Uzunköprü hattı üzerinde sağlam olmayan zeminler için yapılacak uygulamanın ihalesi ise 2 Mayıs'ta yapıldı. “Sirkeci-Uzunköprü Hattı Km:271+000-271+200 arası Heyelanlı Bölgenin fore kazık ile ıslah edilmesi işi” ihalesini Ali Mete Türker, Doğuş İnşaat Taahhüt Ve Tic. Ltd. Şti. aldı. 4 milyon 771 bin 919 TL olan yaklaşık maliyetle kazanan şirketlerin işi bitirme süresi ise 180 gün olarak belirlendi. Fore kazık diye tabir edilen sistem, sağlam zemine sahip olmayan bölgelerde yapı yüklerini sağlam zemine ulaştırma amaçlı uygulanan bir sistem. Fore kazık ile heyelan riski olan bölgelerde sahanın düzenlenmesi ve zeminin güçlendirilmesini sağlıyor. 180 gün süre tanınan ihalenin tamamlanması beklenmeden hattın açılmasının ise kazaya davetiye çıkarıp çıkarmadığı kaza kırım raporuyla ortaya çıkacak.

BAKAN ARSLAN: EN SON BAKIM NİSAN AYINDA YAPILDI

Öte yandan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan ise kazayla ilgili yaptığı açıklamada “En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış” yorumunda bulundu.

İLGİLİ HABER
İLGİLİ HABER
Kaynak: Sözcü Gazetesi

Youtube Kanalımızı Takip Edin