Son dakika… Türk kargo uçağı düştü: 37 ölü çok sayıda yaralı


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Son dakika… Türk kargo uçağı düştü: 37 ölü çok sayıda yaralı

Son dakika.. ACT Havayolları’na ait Boeing 747-400F tipi Türk kargo uçağı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek yakınlarında yerleşim yerine düştü. İlk belirlemelere göre; uçakta bulunan 4 mürettebat ile uçağın düştüğü bölgede bulunan 6'sı çocuk 15 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Ancak arama-kurtarma çalışmaları ilerlerken, Russia Today yayın organı, Sağlık Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, ölü sayısını 37'ye yükseldiğini duyurdu..

Takip Et

Hong Kong'tan kalkan TC-MCL tescilli Türk kargo uçağı ile irtibat, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarında kesildi.

Uçak Bişkek’teki Manas Havalimanı'na iniş sırasında yerel saatle 07:31’de (TSİ 04:31) yerleşim yerine çakıldı.

Kırgız makamları tarafından verilen ilk bilgide, uçakta bulunan 4 mürettebatın yanı sıra binalardaki 9 yetişkin ile 6 çocuğun hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Düşen Uçakta hayatını kaybeden mürettebat

Arama-kurtarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar, acı tablonun çok daha ağır olduğunu ortaya koydu.

Rus Russia Today yayın organı Sağlık Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, 37 kişinin öldüğünü duyurdu.

Rus Tass haber ajansı ise kazadan kurtulan bir uçuş personelinin hastaneye kaldırılırken hayatını kaybettiğini yazdı.

Kaza sırasında görüş mesafesinin yoğun sis nedeniyle çok düştüğü belirtiliyor. Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir kaynak, uçağın piste bir buçuk iki kilometre kala düştüğünü söyledi.

Rus İnterfaks haber ajansı hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, kazada en az 32 evin yerle bir olduğunu duyurdu.

Bişkek Düşen uçak 32 evi yıktı

Manas Havalimanı’nda uçuş trafiği ikinci bir bildirime kadar askıya alındı. Yerel medya, Başbakan Sooronbay Ceenbekov’in olay yerine intikal ettiğini yazdı.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Erlan Abdildaev ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, Abdildavev’e uçak kazasıyla ilgili taziyelerini iletti.

ACT Düşen Uçak eve girdi

Uçağın Hong Kong’tan Manas aktarmalı olarak İstanbul’a gelmek üzere havalandığı öğrenildi.

Kırgız yetkililer, Bişkek’te düşen uçağın Türk Havayolları’na (THY) ait olduğunu duyurmuştu. Ancak kazadan kısa bir süre sonra uçağın ACT Havayolları'na ait olduğu ortaya çıktı.

Uluslararası medyada çıkan haberlerde, THY’ye ait kargo bir kargo uçağının görseli kullanılırken, THY’den de konuya ilişkin bir açıklama geldi. THY’nin resmi Twitter hesabından yapılan değerlendirmede, konu açıklığa kavuşturulurken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi.

Bişkek Uçak Düştü

UÇAK 2003 YILINDA ÜRETİLDİ

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından üretildi. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli.

Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’te iki pilot görev yapıyor.

Bişkek Düşen Türk Uçağı

UÇAK ACT HAVAYOLLARI’NA AİT

ACT Havayolları, ACMI (aircraft, crew, meintenance, insurance) bazında belli başlı büyük taşımacılık yapan firmalara ekstra kapasite sağlamak amacıyla tarifeli/tarifesiz hava kargo seferleri yapmak üzere 2004 yılında kuruldu.

2011 yılında ACT Havayolları ve Çin'in en büyük havayolu gruplarından birine sahip olan HNA Holding, ortaklık işlemlerine başladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onayını müteakip, Ekim 2011'de HNA Şirketler Grubu ACT Havayolları' nın ortağı oldu.

Şirket, 2007 yılında “Yılın Hava Kargo İşletmesi” olarak prestijli SCATA-Supply Chain and Transport Award (Tedarik Zinciri ve Taşımacılık Ödülü'nü) aldı.

Bişkek Türk Yolcu Içağu Düştü

ACT Havayolları, Türkiye'de IOSA (IATA * Operasyonel Emniyet Denetimi ) tescili alan hava kargo işletmelerinden biridir.

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin