Son dakika: İsrail Türkiye'deki büyükelçiliğini kapatıyor!


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Son dakika: İsrail Türkiye'deki büyükelçiliğini kapatıyor!

İsrail'in çok okunan gazetelerinden Haaretz'te yer alan habere göre İsrail yönetimi yurt dışındaki bazı temsilciliklerini kapatmayı gündemine aldı. Ekonomik sebeplerle alınan karar kapsamında ABD, Kanada, Türkiye, Brezilya, Almanya ve Çekya gibi ülkelerin temsilciliklerinin de kapanması gündemde.

Takip Et

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin ardından bölgede yaşanan gerilimle birlikte Tel-Aviv yönetiminin yeni bir kararı gündeme bomba gibi düştü. İsrail’in çok satan gazetelerinden Haaretz’te yer alan habere göre İsrail yönetimi ekonomik gerekçeleri göstererek Dünya’nın farklı noktalarındaki temsilcilikleri kapatma ve personel azaltma yoluna gidecek.

İsrail hükümetinin onayladığı 2019 bütçesinde İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan da ciddi bir kesintiye sebep olacak. Daha önce yerel basında çıkan haberlerde İsrail’in farklı ülkelerdeki toplam 22 temsilciliğini kapatması gündeme gelirken yeni gelişmeyle birlikte en az 7 diplomatik temsilciliğin kapatılacağı belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan en az 140 çalışanın işten çıkarılması yerine bazı çalışanların emekliye ayrılmasının destekleneceği belirtildi.

SIRADA ALMANYA, TÜRKİYE, KANADA VE ÇEKYA DA VAR
Haaretz’in önceki haberlerinde İsrail Ekonomi Bakanlığı’nın ABD ve Kanada’daki büyükelçilik ve temsilcilikler için yılda yaklaşık 3-4 milyon dolar harcadığı belirtilirken, bazı elçiliklerin birleştirilerek tasarruf sağlanmasının beklendiği kaydedilmişti. Haberde İsrail’in ABD’de 9 temsilciliğinin olduğu belirtilirken, bunların da kapanma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Haaretz’in haberinde, Kanada’daki Toronto, Montreal ve Ottawa’daki temsilciliklerle birlikte Türkiye’deki Ankara ve İstanbul temsilcilikleriyle birlikte Almanya’daki Berlin ve Münih’teki temsilciliklerinin de kapatılmasının veya organizasyonel olarak değişmesinin gündemde olduğu vurgulandı.

İsrail’in çok okunan haber sitelerinden Times of Israel’de yer alan haberde ise hangi İsrail temsilciliklerinin kapanmasının henüz belli olmadığı kaydedilirken bir komitenin önerilerini 19 Ocak’ta sunarak, nihai bir kararın bununla birlikte verileceği belirtildi.

İsrail yönetiminin Letonya, Litvanya, Çekya ve Slovakya’da da temsilciliklerinde değişikliğe gidilebileceği belirtildi. Dışişeri Bakanlığı büyükelçilik ve başkonsoloslukların 3 yıllık bir zaman dilimi içinde kapanacağını açıklarken, tasarruf edilen paranın Ekonomi Bakanlığı’na aktarılacağı ifade edildi. Haaretz’e konuşan İsrail Ekonomi Bakanlığı’ndan kaynaklar, en çok tasarrufun savunma ve gayrimenkul harcamalarından elde edileceğini ifade etti. SÖZCÜ

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin