Süleymaniye'de 7.3 şiddetinde deprem:En az 328 ölü, 2500 yaralı


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Süleymaniye'de 7.3 şiddetinde deprem:En az 328 ölü, 2500 yaralı

Son dakika deprem haberi.. Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak gibi bölgelerde de hissedilen şiddetli deprem.. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) verilerine göre Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye'de deprem yaşandı. Depremin richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Türkiye'nin güneydoğu şehirlerinde de hissedilen depremin Irak'ın büyük bölümünde hissedildiği vurgulandı. Irak - İran sınırında 300'den fazla insanın hayatını kaybettiği 7,3 büyüklüğündeki deprem komşu ülkelerde de hissedildi. İran'da ayrıca 4,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremlerin ardından çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi

Takip Et

Irak'ın Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak'taki deprem Güneydoğu'daki illerde de hissedildi. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem, Türkiye'den de hissedildi. 

Depremin merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe yakınları olarak açıklandı.  Depremin vurduğu İran'ın Kırmaşan bölgesinde 70 bin kişinin evini terk ettiği belirtiliyor.

ÖLÜ SAYISI 300'Ü AŞTI, 3000'E YAKIN YARALI VAR..

ISNA haber ajansının aktardığına göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 328'e ulaşırken, yaralananların sayısının ise 2500'ü geçtiği açıklandı. Kuzey Irak'ta da ise 6 kişi hayatını kaybetti, 200'ün üstünde yaralı var.

Irak Deprem Süleymaniye

ABD Jeolojik Araştırması (USGS), depremin merkez üssünün Süleymaniye'nin güneydoğusundaki Halepçe olduğunu açıkladı. 

Irak Deprem Süleymaniye

Halepçe, Irak'ın kuzeyinde, İran sınırının 15 km batısında, Süleymaniye'nin 61 km güneydoğusunda, başkent Bağdat'ın 241 km kuzeydoğusunda yer alıyor.

Irak Deprem Süleymaniye

KİRMANŞAH’TA 3 GÜNLÜK ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Irak ve İran’ın yanısıra Türkiye ve İsrail’de de hissedilen deprem en büyük hasar ve can kaybına İran’ın Kirmanşah vilayetinde neden oldu.
Ölenlerin çoğunun Irak sınırına 15 km uzaklıktaki Serpulzihab bölgesinden olduğu, burada yaşayan 142 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Irak Deprem Süleymaniye

USGC’nin verilerinde depremin Halepçe’nin 32 kilometre uzağında meydana geldiği de belirtiliyor. Kandilli Rasathanesi’nin websitesinde yer alan verilerde ise depremin merkez üssünün İran olduğu belirtilirken depremin şiddetinin 7.1 olduğu vurgulandı.
Öte yandan Irak Meteoroloji Kurumu bir açıklama yaptı. Başta Irak’ın başkenti Bağdat olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünde hissedilen depremin 6.5 büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

ERBİL’DE CAN KAYBI MEYDANA GELDİ

Kerkük’te, meydana gelen depremin ardından can kaybı yaşanmazken 65 kişi yaralandı. Erbil’de 2 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Ülke genelinde ise 225 kişi yaralandı. Irak Sağlık Bakanlığı depremde ilk bilgilere göre 4 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

REUTERS: 30 ÖLÜ, 200’DEN FAZLA YARALI

Reuters’tan gelen bilgilere göre; İran resmi kaynakları İran-Irak sınırında en az 30 kişinin öldüğünü 200’den fazla da yaralı olduğunu açıkladı.

HALEPÇE’DE 8-9 KÖY YIKILDI

Türk Kızılay’ının başkanı Dr. Kerem Kınık, “Halepçe’de 8-9 köyün yıkım bilgisi geldi” dedi.

Irak Deprem Ölü sayısı

Irak’ta meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman’da korkuya neden oldu. Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman’da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin’de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, “Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum” dedi.

DEPREM 6 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Irak ve Türkiye’nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hissedildi.

Irak Süleymaniye'de 7.3 şiddetinde deprem: en az 30 ölü 200 yaralı

KIZILAY YARDIM GÖNDERİYOR

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak'taki depremin ardından harekete geçti. Muş'un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak'a gönderilmek üzere ilk etapta bin adet çadır tırlara yüklenmeye başlandı.
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak'taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları tırlara yüklemeye başladık. İlk etapta bin adet çadır göndereceğiz” dedi.

Irak Süleymaniye'de 7.3 şiddetinde deprem: en az 30 ölü 200 yaralı
Hakkari'de bazı işyerleri sarsıntınan etkilendi.
.

AFAD’DAN YARDIM AÇIKLAMASI

Irak´ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve depremzedelere yardım amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve UMKE ekipleri Süleymaniye’ye hareket etti. Başbakanlık’a bağlı AFAD’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Irak-İran sınırında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van illerimizde de hissedilmiş olup, bu bölgelerde olumsuz bir ihbar alınmamıştır.
Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Van ve Diyarbakır İl AFAD Müdürlüklerinden 8 araç ve 42 personel Irak sınırına yönlendirilmiştir. Ayrıca, UMKE´den 1 araç ve 10 personel Irak sınırına doğru hareket etmiştir.
Deprem bölgesine hareket etmek üzere Ankara İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği teyakkuz haline geçirilmiş, Genelkurmay Başkanlığı tarafından görevlendirilecek hava aracı ile yeterli sayıda personel, ihtiyaç halinde bölgeye sevk edilecektir. Söz konusu personelin Erbil veya Bağdat kentine ulaşımlarının sağlanması için hazırlıklar devam etmektedir.
Deprem bölgesine gönderilmek üzere AFAD ve Türk Kızılayı´ndan 4000 adet çadır, 7000 adet battaniye ve 1 adet yemek TIR’ı Habur sınır kapısına sevk edilmiştir.”

Irak Süleymaniye'de 7.3 şiddetinde deprem: en az 30 ölü 200 yaralı
Şırnak'ta halk geceyi sokaklarda geçiriyor..

MUŞ’TAN 2 BİN ÇADIR

Irak´ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay malzeme göndermeye başladı. Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak´taki depremin ardından harekete geçti. Muş´un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak´a gönderilmek üzere ilk etapta 2000 adet çadır TIR´lara yüklenmeye başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları TIR´lara yüklemeye başladık. İlk etapta iki bin çadır göndereceğiz” dedi.

ERZİNCAN’DAN DA 3 TIR MALZEME HAZIRLANDI

Irak’ın Süleymaniye kentinde rihter ölçümüne göre 7,3 şiddetinde meydana gelen depremin ardından, depremzedelerin yaralarını sarmak için Türkiye’den yardım TIR’ları hızla bölgeye hareket etmeye başladı. Erzincan Afet ve Lojistik Merkezi’nde bulunan çadır, yatak ve battaniyelerden oluşan 3 TIR yardım malzemesi, Irak’taki depremzedelere ulaştırılmak için hazırlıklar tamamlandı. Kızılay Erzincan Şube Başkanı Ferit Bayata, Kızılay kriz merkezinin çağrısının ardından hazırlıklara başladıklarını belirterek, “Genel merkezimizden gelen direktif doğrultusunda Erzincan afet ve lojistik depomuzdan, 1 TIR yatak, 1 TIR çadır ve 1 TIR da battaniye olmak üzere 3 TIR yardım malzemesi depremzedelere ulaştırılmak üzere yola çıkacak. Bölgemiz 24 saat bu tür afetlere hazır olarak beklemektedir, ekiplerimizde gelecek emirler doğrultusunda bölgeye intikal edecek” diye konuştu.

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye’den gönderilecek insani yardımların bölgeye intikali için Merkezi Irak Yönetimi ile temasların sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“12.11.2017 tarihi TSİ 21.18’de Irak – İran sınırında 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
Deprem sınır illerimiz Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van’da hissedilmiş olup herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Kızılay bölgede bulunan depoları vasıtasıyla yardıma başlamıştır. İhtiyaç halinde kullanılmak üzere sınırımıza yakın illerimizde bulunan AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemeleri Habur sınır kapısına yönlendirilmiştir.
Ayrıca ihtiyaç halinde bölgeye uçak ile sevk edilmek üzere ilave arama ve kurtarma ekiplerimiz hazır bekletilmektedir. Arama Kurtarma ekiplerinin ve Türkiye’den gidecek insani yardımların bölgeye intikali için Merkezi Irak Yönetimi ile temaslar yoğun olarak sürdürülmektedir.”

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN IRAK’A DESTEK MESAJI

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan Irak’a destek ve yardım mesajı geldi. Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, “Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay’la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır” denildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Dün (12 Kasım) akşam saatlerinde merkez üssü Irak’ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7.2 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk.
Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır.
Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay’la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır.”

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin