Son dakika: Donald Trump Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etti


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Son dakika: Donald Trump Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etti

Son dakika.. Dünyanın merakla beklediği açıklama geldi.. ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etti. Trump:Artık resmi olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi. Trump:ABD iki taraf arasında bir barış anlaşması konusunda taahhüdünü sürdürecektir.

Takip Et

ABD Başkanı Donald Trump, “Artık zamanı geldiğine inanıyorum, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımanın vakti gelmiştir. Önceki başkanlar bunu seçim vaadi olarak söylemiş ancak gerçekleştirmemiştir. Ben bu vaadi gerçekleştiriyorum. Bu çok önceden verilmiş olması gereken bir karardır” dedi.

Trump, basın açıklamasında "20 yıl boyunca bütün ABD başkanların bu yasayı uygulamadı. Başkanlar bu yasayı uygulamaya koymadılar. Bazıları belki cesaret edemedi, kendi gerçeklerine güvendiler. Artık resmi olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanınmasına karar verdik." diye konuştu.

İLGİLİ HABER

"ABD olarak İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözümü hala destekliyoruz." diyen Trump, "Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki
büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim" dedi.

ABD Başkanı Trump, Kudüs kararını açıkladığı konuşma öncesinde kabine toplantısına katıldı.

Donald Trump, toplantıda yaptığı açıklamada "Kudüs kararı çoktan alınması gereken bir karardı. Birçok devlet başkanı bir şeyler yapmak istediğini söyledi ve yapmadı" açıklamasında bulundu.

İLGİLİ HABER

1 SAAT ÖNCE BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın kilitlendiği Kudüs açıklaması öncesi kabine toplantısında kararının ne olacağını ortaya koyan bir açıklamada bulundu.

"Bunun çok geç kalınmış bir hamle" olduğunu savunan Trump, "Birçok başkan bir şeyler yapacağını söyledi ama artık cüret mi yoksa fikirlerini değiştirdiklerinden mi bir şey diyemiyorum, bir şey yapmadılar" dedi.

İLGİLİ HABER

“MÜHENDİS VE MİMARLARLA ÇALIŞARAK YENİ ELÇİLİK YAPACAĞIZ”
Trump, “Kudüs, İsrail hükümetinin merkezidir, İsrail Mahkemesi’nin merkezidir derken, ABD Büyükelçiliği’nin Tel-Aviv’den Kudüs’e taşınmasının talimatını verdim. Mühendislerle ve mimarlarla çalışılarak yeni bir büyükelçilik yapılacak” dedi. Trump, barış için çalışmaya devam edeceğini söylerken nihai statü konusunda bir fikir beyan etmediklerini de dile getirdi.

Kudüs İsrail'n başkenti
Filistinliler, Batı Şeria’da cafelerde Trump’ı şaşkınlık içinde izledi.

Trump, “Kudüs, 3 din için de kutsal bir nokta olmaya devam etmelidir. Bu karar, ABD’nin barışın devam etmesine bir mani değildir. Eğer taraflar isterse iki devletli bir çözümü destekleriz” dedi.

BM: İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜMÜN ALTERNATİFİ YOK

Trump’ın açıklamasının ardından ilk açıklamalar İsrail’den geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Herhangi bir barış anlaşmasında Filistinliler Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak eklemeliler” derken diğer ülkelerin büyükelçiliklerinin de Kudüs’e taşınması gerektiğini söyledi.
Netanyahu, Trump’ın açıklamasını “Tarihi” olarak yorumlarken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karara sert tepki gösterdi. Macron, Trump’ın tek taraflı kararının yanlış olduğunu ve Fransa’nın bunu desteklemeyeceğini söylerken, “Taraflar sakin olmalı. Kudüs’ün statüsüne İsrail ve Filistinliler müzakere ederek karar vermeli” ifadesini kullandı.
Öte yandan Birleşmiş Milletler’den de çok sert bir yanıt geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İki devletli bir çözümün alternatifi yok. Bir B Planı yok” dedi.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin