Son dakika: Dolar rekor tazeleyip 4.50'yi gördü


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Son dakika: Dolar rekor tazeleyip 4.50'yi gördü

Son dakika..ABD faizlerindeki hızlı yükseliş ve dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik küresel riskten kaçışı tetikliyor. Dolar/TL güne 4.46 seviyesinde başladıktan sonra 4.5011 ile tarihi rekorunu yeniledi. Euro/TL ise 5.32'nin üzerine çıktı. Merkez Bankası'ndan yapılan, "Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır." açıklamasından sonra dolar 4.41'e kadar geriledi.

Takip Et

Döviz piyasasında dolar ve euro yüksek seyrini koruyor. 

Bankalararası piyasada dolar/TL 4,49'u aşarak rekor düzeye çıktı. Dolar 4,4975 ile tüm zamanların en yükseğini gördü.

Dolar Euro ve Gram Altın Kaç tl 16 Mayıs

GRAM ALTIN 186.89 TL, DOLAR 4.49 TL, EURO 5.32 TL, (16 Mayıs 2018 Çarşamba, Saat: 12:00)

Euro/TL de 5,3216 ile rekorunu yeniledi. 

Yüzde 50 dolar, yüzde 50 eurodan oluşan döviz sepeti de 4,90'ı aşarak yeni zirveye çıktı.

Uluslararası piyasalarda dolarda geçen hafta güç kaybeden yükseliş 10 yıl vadeli ABD hazine tahvilinin getirisinin yüzde 3'ün üzerine çıkmasıyla birlikte bu hafta tekrar güç kazanırken, dolar endeksi 93.270'de beş ayın zirvelerine yakın seyrediyor.

Uzmanlar, bugün yurt dışında ise Euro Bölgesi enflasyon ve ABD'de sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerinin seyrinin de kurların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. 

Teknik açıdan dolar/TL'de tarihi zirvesi konumundaki 4,4750'nin direnç konumuna geldiğini söyleyen analistler, 4,4330'un ise kısa vadede destek olarak öne çıkabileceğini dile getirdi. 

MERKEZ BANKASIN’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Dolar kurunun 4.50 TL’yi de aşmasının ardından Merkez Bankası’ndan bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur. ” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu açıklamanın ardından kur 4.41’TL ye kadar geriledi.

Yatırımcılar zaten ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve küresel ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğinden endişe ederken, Kuzey Kore’nin Güney Kore ile yapılacak üst düzey görüşmeleri aniden iptal etti. Bu gelişmenin ardından Kuzey Kore ile ABD arasında 12 Haziran’da yapılacak olan görüşmenin iptal edilmesi halinde Kore yarımadasında gerilim tekrar artırarak piyasalarda ek bir baskı unsuru yaratabilir.

ABD’de dün açıklanan güçlü perakende satışlar ve imalat sanayi verileri 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil getirilerinin yüzde 3.095’e kadar yükselerek Temmuz 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına yol açtı.

ABD faizlerindeki yükselişin de etkisiyle dün Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvil getirisinde de 84 baz puanlık yükseliş yaşanmıştı.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin