Skandal! Diyanet’e göre 9 yaşına giren kız evlenip hamile kalabilir


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Skandal! Diyanet’e göre 9 yaşına giren kız evlenip hamile kalabilir

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde bir skandala imza atıldı.. Diyanet, son fetvası ile 'çocuk istismarı' yaptı.. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre kızlar ve erkekler, bulûğ çağına girdiğinde nikah kıyabilir ve hamile kalabilirler.. Bitcoin'e, yılbaşına, Milli Piyangoya vize vermeyen, caiz olmadığına dair fetva yayınlayan Diyanet, çocuk evliliğine vize verdi.. Başkanlık ise tepkilerin çığ gibi artması üzerine bir açıklama yaparak, 'çocuk evliliklerine vize' haberlerini yapanlar iyi niyetle izah edilemez. dedi. CHP’li GÜlay Yedekci Dİyanet'in skandal düzenlemesine, Sapıkça, ahlaka ve insanlığa aykırı, sözleriyle tepki gösterdi..

Takip Et

Diyanet'in web sitesinde, nikah tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti. Diyanet, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerini, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerini bildirdi. Diyanet'e göre ergenlik çağına girmiş kız çocukları nikahlanırken yanlarında velilerinin olmasının daha uygun olacağını da açıkladı ve “Veli olmasa da olur” dedi.

ÇOCUK NİKAHLANIRKEN YANINDA VELİSİ OLSUN
Resmi web sitesinde nikahı tanımlayan Diyanet, evliliğin kişiyi zinadan koruduğunu ve insan neslinin devamını sağladığını savundu. “Kişinin gayri meşru ilişkiye girme tehlikesi bulunması halinde evlenmesi vaciptir” diyen Diyanet, bulûğ tanımını yaparken çağına giren kız çocuklarının evlenebileceğini de şu tanımınla ortaya koydu:

“Nikâhın, iki şahit huzurunda tarafların irade beyanında bulunmak suretiyle akdedilmesi gerekir. Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur (yapılması daha iyi olan).”

9 YAŞINDAKİ KIZ GEBE KALABİLİR
Diyanet, yine resmi web sitesinde “bulûğ” tanımlarken, kızların 9, erkeklerinse 12 yaşına basmaları halinde bulûğa erdiklerini açıkladı.

Tanım şöyle:

“Sözlükte ‘ulaşmak, yetişmek, iş gayesine varmak gibi' anlamlara gelen bulûğ, fıkıh terimi olarak, bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir. Bulûğ çağına ulaşan kimseye bâliğ denir. Ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır. Ancak erkek ve kızlar 15 yaşlarına ulaştıklarında, kendilerinde bu erginlik alametleri görülmese de bâliğ olduklarına hükmedilir. Buluğ, kişinin dinen mükellef sayılıp, yetişkin insan statüsünü kazandığı dönemdir. Bu çağa ulaşan ve akıllı olan kimse artık tam edâ ehliyeti kazanır. Böylece, ibâdet, helal ve haram gibi dinî hükümlere muhatap; cezâî, malî ve hukukî yükümlülüklere ehil olur.”

Diyanet Çocuk Evliliği Skandalı

Diyanet Çocuk Evliliği Skandalı
diyanet-nikah

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ YRD. DOÇ. DR. GÜLAY YEDEKÇİ: SAPIKÇA BİR DÜZENLEME. AHLAKA VE İNSANLIĞA AYKIRI..

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu skandal kararına CHP'li Yedekci sert tepki gösterdi.

Anayasaya dikkat çeken Yedekci, “Laik hukuk devleti kurallarına göre Anasayasamız gençlerimizin 18 yaşında reşit olduğunu hükmeder. Diyanet'in fetvası Anayasamıza da aykırılık teşkil etmektedir. Yasalara aykırı olmasının yanı sıra bu uygulama çocuklarımızın elinden çocukluğunu alan sapıkça bir düzenlemedir. 9 ve 12 yaş çocuklar için anne babasıyla yaşayacakları bir yaştır.

Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekci Diyanet Çocuk Evlilik

Çocuklarımızın anne babasının güvenli kollarından koparılarak sürekli devam edecek olan bir tecavüze mahkum bırakılması kabul edilemez. Çocuklar üzerinde böyle sapıkça düşünceleri olanları ve devletin kurumlarında yetkili olup bu açıklamayı yapanları Allah'a havale ediyorum. Devlete ait bir kurum eliyle yapılan bu düzenleme ile oyun yaşındaki evlatlarımızı düşündükçe çıldıracak gibi oluyorum. Bu fetvayı verenlerin çocukları yok mu? Zinayı engelleme imajı altında yapılan bu düzenleme cinsel istismarın resmileştirilmiş ve onaylanmış halidir. 9 ve 12 yaşındaki çocuklar zinayı dahi anlayamazken Diyanet İşleri Yetkilileri sapıkça fikirlerini yaptıkları açıklama ile gözler önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

“AHLAKA VE İNSANLIĞA AYKIRI”

Çocukların bu fetvayı veren anlayıştan koruması gerektiğine vurgu yapan Yedekci, “Reşit olmamış çocuklarımızın evlendirilmesi ahlaka ve insanlığa aykırıdır. Toplumun en hassas noktalarından biri olan çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için çalışma yapması gereken Diyanet İşleri bu fetvadan bir an önce vazgeçmeli ve özür dilemelidir. Aksi takdirde çocuklarımızın cinsel istismara uğramasının vebali fetva verenlerin boynunadır. Sapıkça verilen bu fetvalar toplum ahlakına zarar vermekte ve açıkça cinsel istismara izin vererek teşvik etmektedir” dedi.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA: HABERLER YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Dini Terimler Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez” dedi. SÖZCÜ

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin