Erdoğan ve Putin görüştü. Erdoğan'dan Kudüs açıklaması geldi


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Erdoğan ve Putin görüştü. Erdoğan'dan Kudüs açıklaması geldi

Son dakika.. Rus Lider Vladimir Putin Türkiye'de.. Rus Lider Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.. Yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, "Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlara sahip olduğumuzu gördüm." dedi. Erdoğan ayrıca, "S-400 hava savunma sistemi alımıyla ilgili arkadaşlarımız bu hafta içinde bir araya gelip bu işi neticelendirecek." diye konuştu.

Takip Et

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Mısır ziyaretinin ardından Ankara'ya geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede Rus birliklerinin Suriye’den çekilmesinin ardından atılacak adımların ele alınacağını açıklamıştı. 

ERDOĞAN VE PUTİN ORTAK BASINAÇIKLAMASI YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Türkiye Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz ile ortak bakış açısı geliştiriyoruz. Siyasi seviyedeki bu ahenk beşeri ilişkilerimize de aynı şekilde yansıyor. İkili ticaret hacmimiz yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir.

Erdoğan Putin Görüşmesi Ankara

Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleri de ele alma imkanımız oldu. 

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması tüm dünyada büyük infihal oluşturdu. Haftasonu protestolarda İsrail askerleri 4 Filistinliyi şehit etti. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. 

Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içersinde olduğumuzu gördüm. Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız Soçi'de  ikinci görüşmemizi yapacağız.

Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir.

Putin Türkiye Konuşması

Rusya Devlet Başkanı Putin'nin konuşmasından satırbaşları:

Görüşmelerimiz yapıcı hava içinde gerçekleşti. Uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konularını da ele aldık. Moskova ile Ankara arasındaki işbirliği gerçekten başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Ticari ve ekonomik alandaki engeler kalktı.

Türk tarım ürünlerin Rusya'ya ihracatı artmış bulunuyor. İleriki adımların liberalleşmesi konusunu nasıl ilerletebileceğiz bunları görüştük. 

Rusya'dan Türkiye'ye turist akımı artıyor.

Akkuyu'nun kurulmasıyla ilgili çalışmalara başlatıldı. Karadeniz'in dibinden 2 ayrı hat kurulacaktır bu proje çerçevesinde.

Bugünkü çalışmamız esnasına ilgili kredi anlaşmasında mutabık kaldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda.

Suriye'de siyasi çözüm konusunda 22 Kasım tarihinde yapılan görüşmede, mutabıkların yerine getirilmesinin adımlarını konuştuk.

ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. İki liderin görüşmesi sona erdi, görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Bugün Ankara’ya gelen Vladimir Putin ile basının karşısına çıkan Erdoğan, görüşmenin detaylarını paylaştı.

Basın toplantısında Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

  • - Türkiye Rusya ilişkileri her geçen gün daha da güçleniyor. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimizde ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz.
  • - Siyasi seviyedeki bu ahenk iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017’nin ilk 10 ayı itibariyle yüzde 10 artış göstermiştir.
  • - Bu yıl 4.5 milyon Rus turist ağırladık. 2018’de daha da artacaktır.
  • - Ele aldığımız konular arasında Kudüs de vardı. ABD’nin kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Müslümanlarla beraber, Hıristiyanları ve aklı selim Yahudileri hayal kırıklığına uğrattı. Haftasonu protestolarda İsrailli askerler 4 Filistinliyi şehit etti. Gazze uçaklarla bombalandı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor.
  • - Bugün Suriye’deki durumu da ele aldık. Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Suriye’de kalıcı çözüm bulunması amacıyla Cenevre’de yürütülen sürece katkı sağlayacağız.
  • - S-400 konusuyla alakalı olarak da ilgili arkadaşlarımız bu hafta içerisinde bir araya gelerek bu işi neticelendirecektir.

Putin ise şöyle konuştu:

  • - Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak’tan Eylül’e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.
  • - Suriye’deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz.
  • - Suriye’de siyasi çözüm konusunda Soçi’de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir.
  • - Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler.
  • - Bu yılın sonunda yapılacak Astana’yı da görüştük.
  • - Erdoğan’ın kişisel çabalarını da takdir etmek istiyorum.
  • - ABD’nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da kötüleştirmektedir. Fiilen barış görüşmelerini baltalayabilecek bir karardır. Kudüs’ün statüsü İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasla belirlenmelidir.
  • - Sayın Erdoğan iki gün sonra İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci olarak bu toplantıya katılacaktır.
  • - Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin