Akşener konuştu: AKP, Zamlarla halka seçim baskısı yapıyor


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Akşener konuştu: AKP, Zamlarla halka seçim baskısı yapıyor

İYİ Parti Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, Türkiye'de bugün düzenlediği toplantıda basın mensupları önünde bir ilki gerçekleştirdi. Her konuda fikir beyan etmek yerine, uzmanı olmadığı konuları işin uzmanına bırakma yöntemini uyguladı. Akşener, Türk ekonomisinin son durumuyla ilgili bilgilendirme yaptıktan sonra salondaki basın mensuplarına dönerek, "Arkadaşlar, İYİ Parti Türkiye'yi bu durumdan nasıl kurtaracak derseniz, onu sizlere partimizin ekonomi uzmanları anlatacak. Sorularınız varsa eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile ekonomist ve eski bakanlardan Ayfer Yılmaz sorularınızı cevaplayacak" diyerek, kürsüyü iki uzmana bıraktı.

Takip Et

Akşener, partisinin genel merkezinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Akşener’in gündeminde İsrail yönetiminin Filistin’de uyguladığı katliam ve ekonomideki kötü gidiş vardı.

Akşener’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Değerli Basın Mensupları,Bu toplantıyı, yaşadığımız iki vahim nedenle, yapma gereği duyduk. Birisi dış politikadaki, diğeri, ekonomideki gidişatla ilgili. Kudüs'te yaşananlar, artık bir bölgesel sorun olmaktan, çok daha öteye, bir insanlık sorunudur, bir katliamdır. Daha da kesin söylemek gerekirse, bir tarafta en büyük güç odaklarının, diğer tarafta, hiçbir gücü olmayanların, bir tarafta en ağır silahların, diğer tarafta, sadece taşların ve sopaların olduğu, bir tarafta, dünyanın en acımasız saldırganlarının, diğer tarafta eli kolu bağlanmış olanların yaşadığı, insanlık tarihinin en adaletsiz, en eşitsiz savaşı yaşanmaktadır.Böyle zamanlarda, devletlere ve devlet temsilcilerine düşen, sadece kınamak olmamalıdır.Tıpkı ülkemiz yöneticilerin yaptığı gibi, sadece kınamak, mevcut durumun devamını sağlamaktan öteye gitmez.Ölüm dediğiniz, katliam dediğiniz durumların, sözlere tahammülü yoktur.Büyük yanlıştan büyük ders çıkarmak gerekir.

‘TÜRKİYE BURADAN NASIL ÇIKAR?’

Kudüs'te yaşanan, bizim acılarımızın parçası olan vahim durumun en büyük yanlışlarından biri, Türkiye'nin tutarsız ve içi başka dışı başka dış politikasıdır.Bir yandan, Müslüman dünyanın temsilcisi, iddiasını taşıyıp, diğer taraftan, o Müslüman dünyaya, eziyet yapanlarla çıkar birliktelikleri kurmaya devam etmek yanlıştır.Her felaket durum, sözle değil fiille, aksiyonla karşılık bulmazsa, itibarlı bir politikaya sahip olamazsınız.Türkiye Cumhuriyeti'ne ve bölgeye yapılacak en büyük iyilik, ülkemizi yönetenleri, lafla peynir gemisi yürütmekten, men etmektir. Ekran önündeki bir “one minute” ile, 9 yıl idare ettiler, bu 9 yılda, binlerce Filistinli kardeşimizin katledilmesi, hiç durmadı.Bu çok acıdır.

Yaşanan son vahim durum, ülkemiz yöneticilerine, artık dürüst, tutarlı ve ciddi bir dış politika ihtiyacını göstermeye yetmelidir.Filistin halkına, desteğimizi göstermek istiyorsak, bundan daha etkin ve sonuç alıcı bir dış siyaset tavrı olamaz. İlk gün söylediğim gibi, Türkiye var oldukça Filistin yalnız olmayacaktır.Türkiye'nin çevre coğrafyasında yaşanan, yaşanacak olan her durumda, bizim dış politika anlayışımızın büyük önemi vardır.
Tavır ve kararların bu sorumluluk içerisinde olması lazımdır.Bir kez daha, çocukların, masum insanların katledilmesinden duyduğum acıyı ve üzüntüyü paylaşmak isterim.


Değerli basın mensupları, bu toplantının ikinci nedeni ise malumunuz, ekonomideki büyük savrulmadır. Deprem olması için seçimleri bekleyenler, nerede yaşıyorlar,kimlerin diliyle konuşuyorlar bilemem, ama Türkiye'de yaşamadıkları, Türkçe konuşmadıkları kesindir. Dolar aldı başını gidiyor, ülkemizin durumu, uçuruma yuvarlanacak bir otobüse benziyor. Ve maalesef, hepimizin içinde olduğu o otobüsün direksiyonunda da, yorgun bir şoför var.Yorgun şoförün direksiyon başında oturma ısrarı sorumsuzluktur .O yorgun şoför, Londra'da, yine sorumsuz, sorumluluktan uzak bir konuşma yaptı.
Direksiyon o yorgun şoförün elinden alınmazsa, ülkemizin o otobüsün içinden canlı çıkma ihtimali yoktur.

Ekonomi, öngörü isteyen, aşağı yukarı tahminler yapılması gereken bir alandır.Bırakın uzun vadeli tahmin ve hedefleri, resmi ağızlardan sabah yapılan açıklamaların, akşama kalmadan geçersizleştiğine şahitlik ediyoruz.Balon misali patlayan, 2023 hedefleri bir kenara, Sayın Erdoğan ve ekibinin, 2018 yılı hedefleri, daha beşinci ayın başında, tükenmiş ve bitmiştir.

Uzun dönemdir süregelen, ekonomideki sapma eğilimi, artık çözülme sürecine girmiş durumdadır.Son birkaç yıldır, yerli ve yabancı bütün analizler, Türkiye'nin, en kırılgan ekonomilerin başında geldiğini, ortak kanaat olarak vurguluyor.Enflasyon ve faiz sarmalı, tekrar ortaya çıkmıştır. Devam etmesi yıkıcı etkilere yol açacaktır. Sayın Erdoğan'ın yurtdışında, ekonomi konusunda, yaptığı konuşma, Türk ekonomisinin sahipsizliğini, hatta ondan öte, temel ekonomik realitelerden bile kopuk bir anlayışla zorlandığını, dünya kamuoyuna göstermiştir.Kimse, ülkesinin ekonomisini, hem de uluslararası bir ortamda, kendi şahsında toplayamaz. Aklı başında hiç kimse, bağımsız olması gereken kurumlara, seçim sonrası müdahale edeceğini söyleyemez ve halkı korkutmaktan beslenemez.

Türkiye, ağzından çıkan laflara mukayyet olamayan biri tarafından yönetiliyor.Seçmeni korkutarak seçim kazanmak gibi, kendi çıkarlarına, ülkeyi feda eden yaklaşım kabul edilemez.Bunu, en üst düzeyde bir sorumsuzluk örneği olarak görüyoruz.

Başından beri söylediğimiz gibi “ekonomiyi güven yönetir.”Siyasi iradenin en temel görevi bu güveni sağlamaktır.Ekonomide yapılması gereken, hukuk devleti ve piyasa koşullarının işlevselliğidir.Konularında deneyimli ve başarılı geniş bir kadro içerisinde yeterli hazırlığımız var. Dünya öyle bir dünya ki, ne ekonomi, ne de siyaset, boş laflarla yürütülme dönemini, çoktan geçmiştir.Siyasetçinin, kendine aşık her boş lafının bedelini, millet öder, zaten ödüyor da.
Biz diyoruz ki, Eğer, işin ehli olanlar, Türkiye'yi yönetirse, o yorgun şoförün elinden, o direksiyon alınırsa, ülkemiz uçuruma yuvarlanmaktan kurtulacağı gibi, yolunada, huzur ve güvenle devam edebilir.

PEKÂLÂ TÜRKİYE BURADAN NASIL ÇIKAR?

Türkiye'yi refaha çıkarmak için; Öncelikle ekonomiyi işinin ehli kadrolara teslim edeceğiz. Biz, Merkez Bankamızın bağımsız hareket etmesini sağlayacağız. Biliyoruz ki bağımsız hareket edebilirlerse, piyasalar da Merkez Bankası'nın doğru zamanda, doğru kararlar alacağını bilirler. Böylece Bankaya olan güven artar. Bugün Merkez Bankası'nın hem paramızın dolar karşısında değer kaybetmesini engellemesi, hem de enflasyonu düşürmek için, paramızın fiyatı olan faiz oranlarını ekonominin gereği şeklinde düzenlemek gerekmektedir.

Merkez Bankası'nın, enflasyon ile mücadelede kararlı olması, enflasyonu düşürecek, paramızı güçlendirecek ve orta vadede faiz oranlarının da, beraberinde düşürülmesine imkân verecektir.Bunu yaparken, maliye politikasında da, istikrarı tekrar tesis etmek ve bozmamak gerekmektedir. Biz vergileri tabana yayarak, daha fazla vergi geliri yaratmayı, böylece vatandaşın üzerindeki vergi yükünü azaltmayı planlıyoruz.

Ayrıca, bütçemizdeki gereksiz harcamaları kısıp, geri kalan harcamaların da, doğru alanlara harcanmasıyla, maliye politikamıza, tekrar güveni tesis edebileceğimize inanıyoruz.Bir devlet başkanının işi, ekonomiyi yönetmek değildir.
Burada da, yamuk bir bakış açısıyla karşı karşıyayız.Onun işi, ekonomiyi yönetenleri yönetmek ve güveni tesis etmek olmalıdır.

PEKİ PARAMIZ NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?

Bu sorunun kısa cevabı, Ak Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanına, artık güven kalmadığı için, değer kaybediyor olmasıdır. Onların, doğru para politikaları uygulayacağına yerli ve yabancı yatırımcılar inanmıyorlar. Paralarını dışarıya çıkarıyorlar. Elinde dövizi olan halkımız da tabi ki elindeki dövizi bozdurmuyor, çünkü onlar da hükûmete güvenmiyor. Dövizi olmayan da, elinde zar zor biriktirdiği tasarruflarının enflasyon yüzünden eriyip gitmemesi için döviz alıyorlar.

‘İYİ DE KURUMLARIMIZA VE HÜKÜMETE NEDEN GÜVEN DUYULMUYOR’

Çünkü;Bu iktidarının özellikle son 5 yılında, Merkez Bankası'nın eli ayağı bağlandı. Siyasi baskılar sonucunda Merkez Bankası, enflasyonu kontrol etmeyi bırakıp takip edici konuma itildi. Merkez Bankamızın halk gözünde, yatırımcı gözünde güveni sarsıldı.Son 5 yılda, enflasyonun düşürülmesine izin vermeyen hükûmet, faizlerin de yüksek kalmasına yol açtı. Haliyle yüksek faizden borçlanmak istemeyen şirketlerimiz de, dışarıdan dolarla borç almaya başladı.
Bu durum öyle bir hal aldı ki önümüzdeki, 12 ay içerisinde Türkiye 240 milyar dolar civarında para bulmak zorunda. Böylece bu para ile bankaların, şirketlerin ve kamunun, önümüzdeki 12 ay içerisinde vadesi gelen, 186 milyar dolarlık borcu ödesin.
Ekonomimizin ihtiyacı olan ithal enerjiyi, girdileri, malları ve hizmetleri satın alabilmek için, 50-55 milyar dolara ulaşan cari işlemler açığını finanse etsin.

BU PARA NASIL GELECEK?

Ya borçla gelecek ya kısa vadeli sıcak para dediğimiz portföy yatırımları ile gelecek. Ya da en güzeli olan, uzun vadeli, doğrudan dış yatırımlarla ülkemize gelecek.


Ancak Ak Parti'ye güvenmeyen yatırımcı, uzun vade de parasını Türkiye'ye getirmek istemiyor. Kısa vadeye yöneliyor. Kısa vadeli para girişleri de ancak, para ve maliye politikasına güven olduğunda geliyor. Zaten, Merkez Bankamıza güveni bozmuşlardı. Elimizde sadece maliye politikasına güven kalmıştı, maalesef secim kazanma namına onu da bozdular. Böyle olunca da yerli ve yabancı yatırımcı da parasını çıkardı. Halkımızın da dövize olan talebi arttı.

Akşener daha sonra sözü İYİ Parti’nin ekonomi kurmayları; Ayfer Yılmaz ile Durmuş Yılmaz’a bıraktı.

DURMUŞ YILMAZ: VATANDAŞ BASKI ALTINA ALINIYOR..

İyi Parti'nin ekonomi kurmayı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz yaptığı açıklamasında, Milyonlarca insan bankalardan krediler çekerek ev ve araba sahibi olmuş durumda. Halk bankalardan alınan kredi borcu batağına sürüklendi.. Faiz ve dolardaki artış vatandaşa endişe veriyor; malını kaybetme korkusuna kapılıyor..  AKP dolar, akaryakıt zamları ve faizlerdeki artışla vatandaşa,  korku ve seçim baskısı yapıyor.  Bu doğru ve ahlaki bir politika değildir, dedi..

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin